Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

"Зарплатні!" - вимагає ревком

18 червня, 1997 - 00:00

Урядова робоча група на чолі з першим віце-прем`єр-міністром Василем Дурдинцем 13-14 червня перебувала на Луганщині. Мета поїздки - вже традиційне виявлення стану справ на підприємствах вугільної промисловості області й визначення подальших шляхів виходу з кризи. Під час перебування урядової групи було відзначено, що вугільна галузь, порівняно з іншими, отримує найвагомішу державну допомогу. І все ж, наприклад, на Луганщині лише 18 шахт із 78 наявних виконують плани вуглевидобутку.

Але якщо уряд - уже вкотре! - обіцяє найближчим часом ужити радикальних заходів, спрямованих на поліпшення ситуації, то шахтарів перш за все цікавить питання: коли буде погашено багатомісячну заборгованість по зарплатні? Гірничі колективи не заспокоюють і повідомлення про те, що на потреби галузі виділено 718 мільйонів гривень. Вимога залишається незмінною: видати зарплатню. І негайно. Чекати шахтарі вже не хочуть, дедалі активніше вдаючись до акцій протесту. Не випадково темою окремої розмови під час чергового приїзду В. Дурдинця й нарад із вугільними директорами та керівниками Луганської облдержадміністрації була ситуація на самостійній шахті імені Менжинського в місті Первомайську. Останнім часом це одна з найгарячіших точок регіону, а дії місцевих шахтарів стали предметом уваги не лише урядових структур, а й правоохоронних органів.

Від 200 до 250 співробітників міліції щодня змушене додатково відволікати керівництво УМВС у Луганській області спеціально для підтримання громадського порядку в Первомайську. 12-14 міліціонерів також постійно чергують у приміщенні й поблизу Первомайського міськвиконкому. Напружена обстановка зберігається в цьому місті вже протягом тривалого часу через численні акції протесту, які влаштовують гірники самостійної шахти імені Менжинського та деяких інших вугледобувних підприємств.

Шахта через страйки фактично не працює. Якщо 1992 року видобуток складав 419 тисяч тонн вугілля на рік, то за п`ять місяців нинішнього року видобуто... 13 тисяч тонн. Ситуацію ускладнюють дві пожежі, які в березні та квітні спалахнули під землею. Хоча вогонь і вдалося локалізувати, боротьба зі стихією триває. Водночас гірники заявляють про намір "і надалі боротися за свої права", вимагаючи погашення заборгованості по зарплатні за кілька останніх місяців. При цьому, на думку шахтарів, вони повинні отримати суми більші, ніж названі урядовою робочою групою, яка перебувала в Первомайську ще на початку червня.

Присутність посилених нарядів міліції в цьому місті пояснюється тим, що шахтарі на чолі з лідером комітету Незалежної профспілки гірників шахти імені Менжинського Юрієм Архипчуком удаються до несанкціонованих акцій, незважаючи на численні офіційні попередження. Про рішучі наміри робітників свідчить хоча б і те, що свій страйкком вони називають... ревкомом. Як пояснив "Дню" начальник управління охорони громадського порядку УМВС у Луганській області Борис Бабенко, ледь не кожного дня в Первомайську влаштовуються несанкціоновані мітинги, в яких беруть участь від 100 до 350 чоловік. Біля міськвиконкому постійно знаходяться два намети, в яких цілодобово чергують представники шахтарських колективів. На мітингах лунають заклики до громадянської непокори, а також відверто образливі висловлювання на адресу представників місцевих, центральних органів влади та Президента України. Нарешті, вже в червні, близько 400 гірників влаштували хід вулицями міста, перешкоджаючи рухові транспорту. Вони прийшли до міського відділу внутрішніх справ і міського суду, від яких "не дочекалися гарантій виконання трудового законодавства". Дії шахтарів у конкретному випадку були оцінені як такі, що загрожують громадському порядку. З цього приводу Первомайська міська прокуратура за фактом події порушила кримінальну справу.

На думку керівників УМВС у Луганській області, ситуація може загостритися будь-якої миті, якщо учасники акцій протесту, вимагаючи виплати зарплатні, втратять витримку. Водночас начальник управління охорони громадського порядку УМВС у Луганській області Б. Бабенко запевнив, що міліція діятиме коректно й виключно в межах своїх повноважень, попереджуючи можливі безпорядки.

Що стосується обстановки на вугледобувних підприємствах Луганщини взагалі, то цими днями шахтарі заявляють про готовність підтримати й масштабніші акції протесту, добиваючись виплати заборгованостей. Останній же приїзд першого віце-прем`єра сприймається в гірничих колективах як черговий захід, влаштований у "пожежному порядку" для своєрідного "випускання пари".

 

ДО РЕЧІ

Днями представники шахт Перевальського району пікетували Луганську облдержадміністрацію. Трудові колективи шести вугледобувних підприємств, розташованих на території цього району, не отримують зарплатню в повному обсязі по 8-10 місяців, про що й свідчили гасла учасників пікету.

Як повідомив редакції "Дня" голова комітету Незалежної профспілки гірників шахти "Комісарівська" (через страйк вона не працює з 25 квітня) Микола Козюберда, пікет влаштовано на знак протесту проти порушень Конституції України та трудового законодавства. Як заявляють мітингуючі, їхній пікет - лише початок тих акцій протесту, які планується розгорнути в масштабах області вже цього тижня. Очікується, що в обласному центрі, а також у шахтарських містах та районах гірники водночас вийдуть на мітинги та пікетування. Зберігається, зокрема, реальна загроза нового організованого страйку, про що й говорять сьогодні лідери НПГ.

Сергій ШТАНЬКО, "День"
Газета: 
Рубрика: