Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Знамено полку»

Передвиборний скандал у Криму перетворюється на фарс
6 березня, 2002 - 00:00

Абсолютно несподівано після засідання президії Кримської Верховної Ради, яку проводив заступник голови Юрій Корнілов (Леонід Грач, як повідомила його прес-секретар Галина Мамико, пішов у передвиборну відпустку), була оголошена прес-конференція. Перед журналістами з’явилася… зникла раніше член виборчкому Криму Антоніна Устинова. Вона попросила присутніх захистити «її честь і гідність як жінки, як члена виборчкому, як партизанки і малолітньої ув’язненої», від нібито свавілля голови виборчкому Івана Полякова і далі розповіла таку історію.

Антоніна Хомівна була призначена у комісію з розслідування обставин неправомірного зняття з реєстрації цілої групи кандидатів. Але під час роботи цієї комісії їй здалася підозрілою поведінка Івана Полякова — під час роботи комісії у вечірній час він виходив у коридор у сорочці, декілька разів перевіряв, чи надійно зачиненi двері сусіднього кабінету, де зберігалися документи у сейфі. Антоніна Хомівна бачила це, причаївшись у затишному кутку коридору. Вона сказала журналістам, що у неї виникли підозри, що з документами може щось трапитися, «може статися злочин». Вона «з переляку» вирішила ночувати під дверима кабінету. Але потім, порадившись з головою Кримської республіканської Ради ветеранів війни, праці і військової служби Павлом Максимовим, вирішила, що документи будуть надійніше зберігатися не у сейфі виборчкому, а у сейфі комітету ветеранів. Вона вирішила відкрити кабінет виборчкому і перенесла, «сама особисто», документи — понад 900 комплектів (загальною вагою більше 100 кілограмів!) — у сейф комітету ветеранів. Після цього Антоніна Хомівна відчула себе зле і поїхала до сестри, де і перебувала весь цей час. Тривожні повідомлення про те, що вона викрала документи, примусили її відвідати прес-конференцію. Розуміючи значення цих документів, Антоніна Хомівна підкреслила, що для неї «ці документи, як знамено полку: є документи — є і полк, немає документів — немає і полку». Вона показала журналістам в’язку ключів від сейфа Ради ветеранів, в якому знаходяться документи, і рішуче заявила, що готова передати їх Полякову, але у присутності комісії та преси.

На запитання про те, чи впевнена вона, що за цей час з документами нічого не сталося, Устинова відповіла, що вона «добре знає Павла Андрійовича Максимова, який захищав батьківщину». А сьогодні він зробив ще одну дуже патріотичну справу — допоміг зберегти в абсолютній цілості документи виборчкому.

Іван Поляков запросив журналістів до себе і заявив їм, що «він здивований» ставленням Верховної Ради до виборчкому. Він направив три звернення про те, що «на сьогоднішній день фактично паралізована робота виборчої комісії Криму Устиновою, Торчинським, Дачкіним та іншими». Він також підкреслив, що виборча комісія «знімає з себе яку-небудь відповідальність за можливий зрив виборів, якщо не буде замінено частину членів виборчої комісії, котрі не з’являються на засідання». Іван Поляков вважає, що крім Верховної Ради, «цьому факту повинні дати оцінку правоохоронні органи, котрі виявлять співучасників цієї справи. Я сумніваюся, що це зробила тільки Устинова Антоніна Хомівна, сумніваюся і буду наполягати на тому, щоб було проведене ретельне повне розслідування і винуваті були притягнуті до кримiнальної відповідальності».

Поляков сказав, що «такі демарші ведуть тільки до дестабілізації ситуації». Він наголосив, що відмовляється приймати документи в Устинової особисто і прийме їх тільки у присутності працівників правоохоронних органів, котрі повинні провести обшук і вилучити документи у примусовому порядку і комісійно. «Я не впевнений, що ці документи збережені повністю, там міг бути витік інформації, можуть бути підроблені документи, частина документів може бути загублена». Іван Поляков пояснив, що йдеться про оригінали реєстраційних документів майже тисячі кандидатів у депутати Кримської ВР.

Як повідомив кореспондента «Дня» керівник прес-служби Кримської прокуратури Анатолій Титарчук, дійсно голова центрвиборчкому Іван Поляков звернувся до прокурора Криму Олександра Доброреза із заявою про зникнення документів. 4 березня заступник прокурора Володимир Ребров, за його дорученням, вивчив обставини справи і ухвалив рішення про порушення кримiнальної справи стосовно Антоніни Устинової за ознаками статті 356 (самоуправство) КК України. Розслідування у справі буде вести слідче управління Главку МВС України у Криму.

Учора співробітники міліції зробили виїмку документів із сейфу в кабінеті Павла Максимова, повідомляє Інтерфакс-Україна. При виїмці був присутній голова ЦВК Криму І. Поляков та загiн бійців «Беркута»...

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сiмферополь
Газета: 
Рубрика: