Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Це історичний момент»

Верховна Рада ратифікувала угоду про вільну торгівлю між Україною і Канадою
15 березня, 2017 - 12:33
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

За таке рішення у вівторок проголосували 272 народних депутати. Як наголошується в пояснювальній записці, ратифікація угоди сприятиме розвитку двосторонніх торговельно-економічних відносин між Україною і Канадою, надасть українським товаровиробникам переваги в безмитному доступі на ринок Канади, відкриє нові ринки збуту, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Угоду було підписано 11 липня 2016 року в Києві.

Як зазначив перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів під час виступу у Верховній Раді, результати аналізу, проведеного науковими інститутами, засвідчують, що скасування імпортних мит Канадою дасть змогу українським виробникам харчової, легкої, хімічної, нафтохімічної і машинобудівної промисловості отримати максимальні переваги на канадських ринках. З другого боку, угода відкриє можливості для імпорту сировини і передових технологій, що сприятиме економічному зростанню.

Згідно з прогнозним розрахунком, набуття чинності угодою призведе до незначних втрат доходів бюджету, зокрема від скасування ввізних мит приблизно на $1,2 млн упродовж першого року. Водночас передбачається, що в середньостроковій перспективі недонадходження будуть компенсовані за рахунок ПДВ, а також збільшення припливу прямих іноземних інвестицій.

«Це історичний момент для нашої двосторонньої торгівлі з Канадою. Країною, яка системно, на постійній основі підтримує Україну і допомагає в розвитку економічного потенціалу нашої держави. Ця угода відкриває символічний трансатлантичний місток вільної торгівлі», — йдеться у зверненні глави держави з нагоди ратифікації угоди, оприлюдненому на сайті Президента.

Порошенко зазначив, що український бізнес отримує доступ до північноатлантичного ринку, що сприятиме українському експорту. Також ця угода сприятиме прямим іноземним інвестиціям в Україну на рівні 36 млн доларів, створить нові робочі місця в різних галузях, надасть безмитний доступ на 98% товарних позицій на канадський ринок.

Президент зазначив, що «по суті, йдеться про формуванні трикутника вільної торгівлі Україна—КАНАДА—ЄС». «Адже на завершальному етапі перебуває формування зони вільної торгівлі Канада—ЄС», — наголосив глава держави.

Іван КАПСАМУН, «День»
Газета: 
Рубрика: