Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чому ми повинні рішучо боротися проти FETO?

Не можна йти ні на які компроміси з тими, хто вчиняє терористичні акти
19 липня, 2021 - 15:45

Міжнародна спільнота часто виступає із засудженням тероризму в усіх його формах і проявах і висловлює свою  рішучість у боротьбі з тероризмом. Це вірний підхід, оскільки тероризм залишається головною загрозою спільній безпеці, добробуту, цінностям та перспективам світлого майбутнього всього людства.

Протягом останніх років явище тероризму зазнало змін. Оскільки цілі та засоби терористичних організацій у цьому процесі розширилися, їх дії набули нових вимірів. Терористичні організації намагаються адаптуватися до суспільного, економічного і технологічного розвитку та швидко еволюціонуючого міжнародного середовища. Деякі терористичні групи не можна чітко розпізнати, і вони приховуються за допомогою гарно розроблених пропагандистських інструментів. З огляду на це, також потрібно переглянути нашу глобальну антитерористичну стратегію. Ефективна боротьба з тероризмом вимагає повного сприйняття та обізнаності щодо нового покоління терористичних організацій, а також нового підходу та сильної політичної волі, які у цьому напрямку повинна продемонструвати міжнародна спільнота.

Настав час зламати стереотипи, переглянувши наші усталені припущення, коли перед нами постає нова загроза тероризму. У цьому зв’язку, яскравим прикладом є новий тип терористичної організації, а саме Терористична організація Фетхуллаха (FETO), і боротьба Туреччини проти неї.

15 липня 2016 року у Туреччині відбулася брутальна спроба FETO здійснити державний переворот. FETO, таємна терористична організація, яка проникла до органів державної влади, здійснила спробу знищити демократію та насильницьки скинути демократично обраний уряд. У цю чорну ніч, в результаті терористичних дій FETO, 251 наших громадян було вбито і понад 2000 громадян поранено. На державні установи, особливо на Парламент і Офіс Президента, які уособлюють вільне волевиявлення нації, було здійснено напад із застосуванням важкої зброї, включаючи атаки танків, військових літаків та вертольотів.

Як члени FETO могли бути настільки жорстокими до турецької нації у цю ніч? Як вони стали настільки ворожими до обраного уряду та легітимного конституційного порядку? Наші відповіді на ці питання можуть містити ключі щодо виникнення та структури цієї дуже небезпечної групи, яка активної діє у багатьох країнах.

Члени цієї підступної організації піддавалися ідеологічній обробці та промиванню мізків у Туреччині та багатьох інших країнах шляхом посягання на найсвятіші національні та духовні цінності, переважно у так званих навчальних закладах у формі шкіл, мовних центрів та гуртожитків. Їх світогляд також формувався на основі сфабрикованого міфу про мудрість керівника структури Фетхуллаха Гюлена, якого було проголошено так званим «імамом всесвіту». Викривлена внутрішня ієрархія FETO зобов’язувала розглядати його накази як абсолютну істину, і їх не можна було ставити під сумнів, навіть якщо вони суперечили демократичним цінностям та правам людини. FETO промивала мізки молодим людям у такій мірі, що в решті решт вони відверталися від своїх друзів і навіть своїх родин, щоб забезпечити повне виконання цих наказів. Заколотники з FETO, як дистанційно керовані роботи, 15 липня не вагалися націлювати зброю на своїх колег та бойових побратимів, щоб вбивати їх, лише тільки отримували вказівки від FETO.

Особи, пов’язані з FETO, також здатні приховуватися під різними масками у суспільстві, де вони живуть. Організація особливо спрямовує свої зусилля на цивільних, військових та безпекових чиновників. Остаточною метою всього цього є захоплення державних інституцій.

Досвід Туреччини ще до спроби заколоту сповнений прикладів тих незаконних методів, до яких може вдатися FETO для просування свого порядку денного. Вони включають в себе шантаж політиків і чиновників, масштабне і систематичне використання обману під час іспитів до центральних інституцій для просування туди своїх членів, маніпуляції, подання фальшивих позовів для того, щоб розпочати судові процедури проти своїх опонентів, і використання засобів інформації, бізнесу, шкіл та мереж неурядових організацій у своїх власних цілях.

Очевидно, що першою ціллю FETO є Республіка Туреччина. З цієї причини, вони систематично вдаються до чорної пропаганди, і метою цих дій є спрямування міжнародної громадської думки проти Туреччини. Однак, я хотів би дати таку дружню пораду: було б великою помилкою вважати, що FETO становить небезпеку лише для Туреччини. Немає сумнівів, що законні розслідування, які розпочнуться у країнах, де присутня FETO, викриють багато незаконних дій, від фінансової корупції до шахрайства при подання заяв на візи та притулок. Для цих країн настав час зробити такий крок.

Всупереч тому, що стверджують члени FETO, ця організація є не стороною політичного конфлікту у Туреччині, а кривавою терористичною та кримінальною мережею. Всі політичні партії, представлені у Великих Національних Зборах Туреччини, як правляча, так і опозиційні, також вважають, що FETO є терористичною і кримінальною мережею.

Моя ідея зрозуміла. Ми повинні з однаковою рішучістю діяти разом проти всіх терористичних організацій, незалежно від їх форм, включаючи FETO. Не можна йти ні на які компроміси з тими, хто вчиняє терористичні акти. Як у випадку FETO, ми повинні захищати демократію і свободи, зважаючи на приховане обличчя тероризму. Ми маємо цей обов’язок перед нашими громадянами, жертвами тероризму та майбутніми поколіннями.

Мевлют ЧАВУШОГЛУ, Міністр закордонних справ Республіки Туреччина
Газета: 
Рубрика: