Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чим небезпечний російський перепис населення в Криму

Підсумки недостовірні, але політики Росії використають їх для виправдання та закріплення окупації...
18 листопада, 2021 - 19:45
ФОТО REUTERS

Російські переписи населення в окупованому Криму — це своєрідна ревізія господарем свого майна, всіх трофеїв, що їх вдалося захопити під час окупації. На два місяці раніше Росія провела так званий сільськогосподарський перепис, тобто перерахунок худоби, а тепер ось — людей. У всякому разі перепис російською окупаційною владою населення на території, яка за міжнародним правом належить не Росії, а Україні, є порушенням норм міжнародного права, міжнародних конвенцій і є за межами нормальної людської логіки. І цього разу російський ведмідь заліз не у свою пасіку...

Це вже другий перепис населення Криму. Перший — усупереч навіть пропозиціям окупаційної влади, яка пропонувала провести його хоч на рік пізніше, бо через мовчазний спротив населення їй тоді було не до переписів, — Москва провела ще наприкінці 2014 року.

З проведенням цього перепису в Росії теж було не все за планом. Спочатку його перенесли на рік через пандемію, потім терміни ще зсовували з місяця на місяць. І нарешті визначилися: перепис стартував 15 жовтня 2021 року і тривав місяць. Тепер він завершився, результатів ще немає, але суперечок, критики і звинувачень — море.

У Сімферополі про нюанси перепису журналістам розповідали керівник «Федеральної служби державної статистики по Криму і Севастополю» Ольга Балдіна і директор «Багатофункціонального центру надання державних і муніципальних послуг» Ольга Макарова. Вони розказали, що це вже дванадцятий перепис в історії Росії. Перший відбувся 1897 року, а переносився він 17 років, кажуть, не вистачало коштів. Перепис 2000 року здійснили на два роки пізніше через дефолт і пов’язані з ним проблеми в економіці. Цього вони не розповідали, але, як відомо, кілька переписів у сталінські часи, які показали значну втрату населення через голод і репресії,  були скасовані, потім перероблені, а незаслужена критика статистиків призвела до самогубства відповідальних осіб.

Під час перепису 2021 року жителям поставили 33 питання. З них 23 стосуються соціально-демографічних характеристик: стать, вік, громадянство, місце народження, національність, володіння мовами, освіта, кількість дітей, джерело засобів до існування. Десять додаткових питань стосуються житлових умов — просили назвати тип житлового приміщення, рік побудови будинку, загальну площу квартири, кількість кімнат, чи є туалет й інтернет.

Перепис кримчан у 2014 році залишив по собі негарний слід, як вважають фахівці, що свідчило про його фальсифікацію. Коли підбили підсумки, то раптом виявилося, що в Криму українців та кримських татар практично вдвічі менше, ніж було виявлено під час попередніх переписів. Більше того, серед жителів і Криму, і Севастополя чимало людей у графі «національність» записалися (самі чи з волі переписувачів?) ельфами, тролями, джедаями та іншими рідкісними істотами або ж неіснуючими національностями, що було, власне, фактом недовіри жителів до перепису, своєрідним тролінгом його організаторів. Є й така думка, що організатори перепису під час підрахунку записали багато людей у ці категорії для того, щоб зменшити кількість людей «не бажаних» для окупаційної влади національностей. Як буде цього разу, побачимо під час публікації підсумків перепису.

ЯКІ ПРИХОВАНІ ЦІЛІ КРЕМЛЯ?

Проведення російського перепису населення в Криму і Севастополі засудили у Великій Британії, ЄС, США, Міністерстві закордонних справ України та низці інших країн. В українському Міністерстві закордонних справ заявили, що такі дії Росії в Криму — це «недружній акт» проти України і що офіційний Київ залишає за собою право застосування заходів у відповідь.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в ефірі радіо Крим.Реалії заявив: «Ми розглядаємо такі дії Росії як підрив державного суверенітету і територіальної цілісності нашої країни, це подальша спроба легітимізувати анексію Криму, поширивши на його територію дію російського законодавства. Ми активно задіяли інструменти «Кримської платформи» для реагування на всеросійський перепис на території окупованого Криму і отримали швидку реакцію міжнародних партнерів, які також засудили проведення перепису: дуже чітку позицію заявили США, Євросоюз, Великобританія, Німеччина та інші країни. Таким чином, Україна і міжнародна спільнота вважають російський перепис в Криму незаконним, а його результати — юридично нікчемними. Ми також інформуємо міжнародні організації і продовжимо тиск на Росію за її протиправні дії...»

Кримський історик і політолог Євгенія Горюнова, яка живе і працює на материковій частині України, не бачить в коментарях і оцінках російських чиновників, які тільки й твердять, що Крим — це Росія, нічого нового. Вона каже: «Реакція України та її партнерів — своєчасна і адекватна... Результати самого перепису, я впевнена, будуть недостовірними, і Росія буде «козиряти» в ООН, що російська мова нібито домінує на півострові, а української і кримськотатарської майже немає...»

Своєю чергою професор соціології, доктор наук із демографії, провідний науковий співробітник Інституту соціології Національної академії наук України Ірина Прибиткова вважає, що російський перепис у Криму як процедура проводиться за всіма правилами — питання лише в інтерпретації. Вона каже: «Оскільки росіяни вважають Крим «своїм», то проводять там частину чергового перепису. Для них це фортеця, авангард на Чорному морі, й вони хочуть знати про Крим більше. Крім того, це перевірка освоєння захопленої території... Тут найважливіше — те, як будуть інтерпретувати зібрані дані». Вона зазначає, що «цілеспрямована політика Росії зі зміни складу кримського населення, зокрема за рахунок розміщення на півострові військових із сім’ями, повинна дати свої видимі плоди навіть при проведенні абсолютно прозорого перепису в Криму...»

Місія України в ОБСЄ заявила, що ситуація в тимчасово окупованому Криму викликає крайнє занепокоєння. «Цього разу Росія має намір узаконити демографічні зміни на півострові, провівши всеросійський перепис населення на тимчасово окупованій території. Ми засуджуємо цей ще один агресивний акт проти суверенітету України», — заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ 21 жовтня. Місія знову закликала Росію «припинити агресію проти України, скасувати незаконну окупацію Криму, деокупувати певні райони Донецької й Луганської областей і відновити свободу судноплавства в Чорному морі, через Керченську протоку і в Азовське море».

У ПЕРЕПИСІ НЕ ХОТІЛИ БРАТИ УЧАСТЬ НАВІТЬ РОСІЯНИ...

За даними телеканалу «Настоящее время», в самій Росії не всі хочуть брати участі у переписі населення. «Незважаючи на розширений список можливостей деякі жителі країни з недовірою ставляться до ідеї проводити перепис у пандемію. За даними опитування порталу SuperJob, 19% росіян взагалі не збираються брати участі у переписі.  В інтерв’ю телеканалу Галина Горчакова-Мякотіна з Володимирської області, яка в 2010 році працювала переписувачем населення і відтоді розчарувалася в цій державній процедурі, заявила: «Для мене і тоді була незрозуміла мета цього перепису: одна людина могла в різних місцях проживання переписатися, а інший взагалі не попадав під перепис».

А, наприклад, Ольга Соловей із Санкт-Петербурга каже: «Я не вірю і не довіряю уряду своєї країни. Все корумповане, і навколо одна брехня. У садок без хабара не потрапити, в нормальну школу теж, в податках дрібний бізнес втопили — вже захлинаємося! У безкоштовній медицині хамство, некомпетентність, окрім «зеленки» і бахіл за гроші, нічого немає. Країна просто в руїнах. Я корінний житель Санкт-Петербурга, народилася і виросла тут. Я не хочу допомагати такій державі, не хочу докладати жодних зусиль для неї. Моя позиція: як вони до мене, так і я до них!»

Незалежний демограф Олексій Ракша вважає, що в російських переписах є проблема завищення чисельності населення в регіонах. Він каже, що такі статистичні підтасовування відбуваються регулярно: «...на місцях влада зацікавлена роздувати чисельність населення, засовувати мігрантів у постійне населення...» Судячи зі статистичного аналізу, приблизно одні й ті ж люди на місцях намагаються управляти як підрахунком населення під час перепису, так і голосами на виборах, а також статистикою захворюваності на коронавірус, каже демограф. «Якщо побудувати три карти регіонів — електоральну, відхилень від «перепису-2010» і рівня брехні по ковіду, — то видно, що в одних і тих же регіонах Росії ступінь брехні дуже схожий. Є градієнт: що далі на північ і на схід — то чесніше; що далі на південь і на захід — то більше брехні. І яскравими плямами на цьому тлі виступають ще й національні республіки. Неважко здогадатися, що найбільш брехливими у нас є республіки Північного Кавказу — особливо Інгушетія, Дагестан, Калмикія, Карачаєво-Черкесія, Кабардино-Балкарія. А з російських найбільш брехливий Краснодарський край. При розрахунку показників народжуваності й смертності чисельність населення береться у знаменник. Якщо на переписі чисельність завищена, то далі протягом 10 років до наступного перепису у вас в регіоні буде занижена народжуваність і завищена тривалість життя. І в якихось пропорціях у смертях і народженнях дітей доводиться все це вираховувати, назад розшифровувати, оцінювати. Тож що гірша якість перепису — то більше потім проблем для демографів і то менше ми взагалі розуміємо, що відбувається».

Ховалися від перепису і в Криму. Так, за даними служби новин ForPost, заступник голови Федеральної служби державної статистики (Росстат) Павло Смєлов повідомив: «Найгірше у нас ідуть справи в Севастополі, на Камчатці і в Мурманську», — наводить його цитату ТАСС. Станом на 2 листопада, повідомили ForPost в управлінні статистики по Республіці Крим і Севастополю, в місті-герої пройшли перепис 272 тисячі людей. Сайт стверджує, що це становить більше 63% населення. Якщо ж вважати, що за даними Інституту Чорноморських стратегічних досліджень реальне населення Севастополя нині становить понад 750 тисяч людей, то навіть не третина. Тим більше, що, за інформацією заступника голови Росстату, за тиждень перепису приблизно 1% переписувачів заразилися коронавірусом. Це було виявлено завдяки щоденному тестуванню переписувачів.

ПЕРЕПИСАНИХ РОСІЯН ВИЯВИЛОСЯ... БІЛЬШЕ 100%

І ось підсумок, який примусив Росстат незграбно виправдовуватися. Число учасників Всеросійського перепису населення Росії перевищило 100%. Про це йдеться у звіті заступника голови Росстату Павла Смєлова, передає «Комерсант». За даними джерел з числа переписувачів телеграм-каналу Readovka, вони заявили, що зіткнулися з ситуацією, коли в систему довантажувати сторонні дані. Під час того, коли реальні переписники відпочивали, в їхні дані хтось вносив відомості про людей, запозичуючи їх зі старого перепису, з даних ЖЕКів, списків виборців тощо. Але ж усі ці дані недостовірні. Так, один із переписників вказує: «Вранці прокидаюся: замість 32% у мене 97% заповнених анкет! Ті квартири, які мені не відкрили, всі загорілися зеленим! (тобто зазначені як переписані. — Авт.)» — цитує канал працівника Росстату.

Але, за словами Смєлова, не варто брати до уваги «сирі» цифри, адже вони складаються на основі даних попереднього перепису і ряду інших відомств: поліції, ЖЕКів та загсів, а не шляхом реального перепису під час відвідувань переписниками. Це означає, що отримана інформація містить багато похибок, вона буде додатково перевірятися і очищатися, додав чиновник. Вже до січня Росстат надасть перші адекватні результати перепису. Можна додати — взяті зі стелі?

«ЗАГУБЛЕНІ» КРИМЧАНИ

До офіційних підсумків перепису ще далеко, але деякі кримчани вже ставлять запитання: а чи потрапили вони в державну статистику, якщо до них так ніхто і не прийшов? Чи справді люди залишилися «невидимками», пише ForPost. Приводом для дискусії стала скарга однієї з кримчанок у соцмережі. Жителька Алупки поскаржилася на те, що ні до неї, ні до сусідів так і не прийшли переписувачі. «Чи поставив хтось галочки в опитувальних листах за нас? Моя сім’я складається з шести дорослих людей, і ніхто з нас не заповнював ці анкети, бо до нас ніхто не приходив», — написала вона, зазначивши, що в окрузі не переписаними залишилися приблизно 30 літніх людей. Інші люди пишуть: «До нас теж не заходили. В принципі, й не треба, я б усе одно не спілкувалася з ними», — пише одна кримчанка. Однак організатори перепису виправдовуються. «Відсутність очного спілкування з переписувачем — зовсім не організаційний провал», — повідомила в розмові з журналістами керівник управління Федеральної служби державної статистики по Республіці Крим і м. Севастополь Ольга Балдіна. «Дані тих людей, які не відкрили, кого ми не застали вдома, хто не з’явився на переписну дільницю, ми взяли у адміністративних органів», — пояснила вона. Однак звідки впевненість, що ці дані відповідають дійсності?

За даними керівниці відділення Кримстату, навідріз спілкуватися з переписувачами відмовилися приблизно 1% кримчан — хтось був «не готовий», хтось «хворів» і так далі. І тут знову слід зауважити, що севастопольська статистика виходить з офіційної цифри населення трохи більше 500 тисяч, і якщо з них 1% не опитаний, то неопитаними залишилися також і 250 — 300 тисяч нелегалів. І який тоді процент «загублених» виходить?

ЕКСПЕРТИ НЕ ДОВІРЯЮТЬ ДАНИМ «ПЕРЕПИСУ»...

«Чому експерти цим даним не довіряють і чим загрожують їх можливі фальсифікації?» — ставить запитання німецька інформаційна агенція Deutsche Welle. Ще 12 листопада Росстат відзвітував про те, що волонтери опитали більше 99% населення Росії. У той же час незалежні експерти критикують непрозорість збору і обробки даних. Через це вони заздалегідь сумніваються в результатах цього перепису. Самі росіяни в соцмережах розповідають, що бояться ділитися даними з державою. У соцмережах росіяни висловлюють побоювання щодо наслідків участі в перепису. Багато хто згадує витік даних із сайта «Розумного голосування».

«Новая газета», наприклад, підсумовуючи перепис, пише, що «є велика брехня, є вибори, а ще є перепис населення». За даними газети, «заповнено анкет більше, ніж кількість осіб, які, за наявними відомостями, постійно проживають у Росії, — це 145,8 млн осіб». Той же Олексій Ракша каже: «Я вважаю, що реальна чисельність населення Росії повинна бути на 3-4 мільйони нижчою, ніж зараз вважається, — 142 — 143 мільйони осіб» Також має бути переписано 7-8 мільйонів тимчасових мігрантів.

Про Крим і Севастополь «Новая газета» пише: «На півострові відзвітували про попередні підсумки перепису населення. Вони нагадують результати голосування за Володимира Путіна: у Севастополі — 90%, у Республіці Крим — 83%. Але є нюанси. У Севастополі на 1 серпня 2021 року офіційно зареєстровано 519 тисяч жителів. За словами губернатора Михайла Развожаєва, в переписі взяло участь 90% городян, або 450 тисяч людей. Навесні цього року Развожаєв визнавав, що якщо дивитися на дані щодо споживання хліба, то реальна кількість населення в місті-герої перевищує 700 тисяч осіб. Тобто вже, виходить, переписали не 90%, а 65%. Але і ця цифра викликає сумніви. В регіоні працювали 974 переписувачі й приблизно 80 волонтерів, а також були 134 ділянки, на які в день у середньому приходило 10 — 15 людей. Тобто якщо взяти по верхній планці, то в місяць на ділянках переписали приблизно 60 тисяч осіб. Із поквартирними обходами порахувати реальні дані практично неможливо...»

Як повідомили «Новій» кілька переписувачів, приблизно 20% не відкривали двері або відмовлялися брати участь у переписі. Ще один переписувач із Севастополя, Дмитро Андрюшин, у розмові з «Новою» зазначив, що за тиждень до закінчення перепису здав планшет, на якому відповіді городян вносилися в базу даних. За його словами, 10% відмовлялися брати участь, ще 17% будинків просто не існувало. Опитування він проводив за кілька хвилин, і частину питань теж минав. Із 280 квартир, за якими треба було пройти, двері не відкрили 210, — розповідає «Новій» ще один переписувач із Севастополя Борис (ім’я змінено): «Ні інструктажу, ні плану перепису не було. Куратори говорили, що потрібен прогрес, і до 15 листопада роботу потрібно завершити. Потім мені подзвонили 1 листопада і сказали, що до 3-го треба все закрити. Тобто за два дні я повинен був пройти 140 квартир. Ми просто не заходили в під’їзди. Набагато простіше посидіти, потикати в планшет. Місцезнаходження відстежується, але його можна було просто відключити. Всі дані ми потім «скачали» в базі. Хто її надав? Поліція. На наші флешки просто скинули. Ми ніде не розписувалися. У мене досі ця база на флешці зберігається. Там особливо особистих даних немає, тільки ім’я і дата народження, навіть без прізвищ. Вказували національність — «російська». Майже вся інформація така. Та й у цілому інформація не актуальна. За базою, там одна людина, а за моїми даними — п’ять».

У «Республіці Крим» ситуація аналогічна. Всього тут працювало 582 переписні ділянки і приблизно 4 тисячі переписувачів. Офіційно в Криму проживає 1,9 млн осіб. 14 листопада «заступник голови Радміну республіки» Ірина Ківіко повідомила, що участь у переписі взяли 83%, або 1,57 млн жителів Криму. З них через «держпослуги» — майже 335 тисяч осіб. А хтось стверджує, що не охоплено всього 1 % жителів. Словом, як збирали інформацію, так будуть і підбивати підсумки...

Микола СЕМЕНА
Газета: 
Рубрика: