Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Цугцванг узурпатора

Якщо лукашенко остаточно прогнеться перед москвою й відправить білорусів вмирати в Україну, це стане початком його кінця
22 березня, 2022 - 17:10
ФОТО REUTERS

Щодо можливого прямого залучення білоруських військ в агресії проти України, розгорнулася справжня драма. Є багато чинників і заяв, які свідчать, що рішення фактично прийнято, але практичного втілення досі немає. Білоруська територія й так уже віддана на відкуп путінським військам, які використовують її для атаки на Київську та Чернігівську області, а також авіаційних і ракетних ударів по всій Україні. Тобто лукашенківський режим уже став співучасником воєнних злочинів, адже з білоруської землі відбувається вбивство українців. Але цього путіну замало – його злочинні цілі не виконані. Він провалюється по всіх напрямках.

У воєнному плані наступ рашистів зупинений на всіх напрямках, жодне велике стратегічне місто їм взяти не вдалося, при цьому втрати в техніці та живій силі величезні. Звідси ненависть і помста, з якою росіяни знищують українські міста й села, вбиваючи тисячі людей, адже проти нашої армії вони нічого зробити не можуть.

У політичному плані також провал. Метою кремля було повалення військово-політичного керівництва України на чолі з Володимиром Зеленським і заміна його на лояльно-маріонетковий, який би підписав усе, що накаже агресор. Ба більше, навіть у тих напрямках, де окупантам вдалося просунутися, місцева влада відмовляється з ними співпрацювати, а населення активно протестує.   

У економічному плані теж швах. Ми бачимо як рашисти щодня атакують з повітря інфраструктурні та господарчі об’єкти України, які мали б паралізувати соціально-економічне життя країни. Проте вийшло так, що через введення санкцій цивілізованими країнами, якраз економіка агресора перебуває у великому піке, що може завершитися крахом для держави й злиднями для населення.

Ці провали спонукали путіна піти на переговори, де ним висуваються нереальні та нахабні вимоги, які ніхто виконувати не збирається. Рашистам потрібна павза, щоб назбирати залишки резервів, розконсервувати техніку, провести приховану мобілізацію, притягти сюди найманців з Сирії та Лівії, а також остаточно нагнути лукашенко, щоб той відправив в Україну своїх військових.     

«Генштаб рф вимагає від білорусі розпочати військову операцію в Україні з метою перерізання трас Київ - Чоп та Київ - Ковель. Але командування армії білорусі поки що розуміє, що не зможе виконати це завдання. Йде робота з особовим складом та накопичення резервів російської підтримки, повідомляє розвідка», - йдеться в повідомленні військового журналіста Андрія Цаплієнка.

Про те, що лукашенка змусили прийняти рішення, свідчить кілька чинників. Перший – його останні заяви, де узурпатор сказав, що «Україна має стати такою, як білорусь». Другий – днями Україну покинув посол та всі білоруські дипломати. Нагадаю, перед початком масштабного наступу рашистів, вони також евакуювали своїх дипломатів. Третій – білоруські війська намагаються ближче підібратися до українського кордону. А ще – зупинилося залізничне сполучення між білоруссю та Україною. Чому ж не починається? 

«Лукашенко знову обдурив путіна, - пише у своєму Telegram-каналі радник голови МВС Антон Геращенко. - Лукашенко на зустрічі у Кремлі давав фашистському диктатору рф обіцянку наступати на Україну не пізніше ніж 21 березня.

Саме тому днями з Києва були повністю евакуйовані залишки дипмісії білорусі.

Путін скаженіє!

Завдання, яке було поставлено лукашенку – це масований наступ на Львів через Волинь з метою перерізати всі дороги, що ведуть до ЄС і якими в Україну йде постачання зброї з США, Великої Британії, країн ЄС.

Особливо це стало важливим для путіна після схвалення Конгресом США пакета допомоги на $13,6 млрд, який містить, зокрема, 9 тис. протитанкових комплексів Javelin, що більше, ніж кількість усіх танків, САУ та бронемашин в армії вторгнення рф.

В оточенні путіна опрацьовують варіант насильницького усунення лукашенка від влади через переворот, який планують організувати спецслужби рф разом з їхніми агентами в кгб та збройних силах Білорусі.

В інтересах України, щоб такого перевороту не сталося, а лукашенко й надалі продовжував зволікати та не вдирався в Україну.

Лукашенко вже знає про плани Путіна й може розпочати "чистку" свого оточення від агентів Путіна.

Пам'ятаєте у Бориса Акуніна у "Статському Раднику" була загадкова мітка, яку залишали есери на місці скоєних ними терактів – "СДД". Усі не могли зрозуміти, що вона означає.

А вона означала – "сожрите друг друга".

Чого ми з вами й бажаємо покидькам путіну та лукашенку».

А ще мінський диктатор заявив, що коли Київ не пристане на російські пропозиції, то «підпише акт капітуляції». Перед початком великої війни він уже хизувався, що війна з Україною триватиме «максимум 3 - 4 дні»... Що ж, схоже, білоруський генерал-губернатор ніяк не вгамується і таки може зламатися перед московитами, пославши своїх військових гинути в Україну. Але, при цьому, лукашенку слід пам'ятати – Україна не стане такою, як його білорусь, а йому самому доведеться приготуватися на вихід. Не змогли білоруси, допоможуть українці.

Іван КАПСАМУН, «День»
Рубрика: