Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Форпост цивілізації

«Ніякої генеральної битви на сході не буде. Нам слід готуватись до тривалого збройного конфлікту», - експерт
13 квітня, 2022 - 16:36
ФОТО РЕЙТЕР

До Києва потягом їдуть лідери Польщі, Литви, Латвії та Естонії, щоб на місті підтримати українців. Це відбувається вперше після повномасштабної війни росії проти України. У столиці Анджей Дуда, Гітанас Науседа, Егілс Левітс та Алар Каріс зустрінуться з Президентом України Володимиром Зеленським. Планується обговорити надання допомоги українській армії та цивільному населенню, а також проведення розслідування воєнних злочинів росії в Україні з метою відправити під суд відповідальних за них осіб, пише естонське видання ERR.

На іншому фланзгу ворог також намагається згрупуватися, хоча роль у одного з них абсолютно другорядна. Лукашенко на День космонавтики поїхав до путіна аж на далекий схід росії, щоб побувати на екскурсії по космодрому «Восточный» і сказати, що за ним «не заржавеет» відправити білоруських робітників на об’єкт, який ніяк не добудують. Насправді ж, двом узурпаторам потрібно було зустрітися, щоб обговорити критичний стан в економіці росії та білорусі через санкції цивілізованих країн і, звичайно ж, спланувати подальші злочини у війні проти України. Путін і лукашенко на пресконференції корчили з себе впевнених диктаторів, у яких усе стабільно і йде за планом. Виходило не дуже, адже реальність є зовсім іншою, і вони про це добре знають.  

Наговорили два пенсіонери всяке, причому більшість зі сказаного ми вже чули багато разів – як від них особисто, так і від їхніх пропагандистів. Однак були і деякі «новинки»: мають же вони якось підтримувати зомбостан своїх підданих. Геноцид і воєнні злочини у Бучі (читай і у інших містах і селах), путін та лукашенко браво назвали фейком. Але білоруський гість пішов далі, попестивши вуха свого господаря тим, що це, мовляв, «спеціальна операція англійців». Ну й повторив, що якби росія запізнилася з «воєнною операцією», то по її територіях був би завданий «сокрушительный удар».  

Сюзерен тим часом продовжував сипати фразами «операція йде за планом», «денацифікація», «геноцид на Донбасі», «руйнація однополярного світу», «Україна інструмент Заходу», «Україна відмовилася від стамбульських домовленостей», «наша економіка працює стабільно та ефективно» тощо. Тобто повний набір з паралельної реальності, яку вигадала кремлівська пропаганда і яку намагається втілити в життя путінська армія шляхом зруйнованих міст і вбивства тисяч громадян Україні. 

Утім, відомо, що за економічними показниками економіка росії та білорусі поступово летить у прірву, й ніщо вже її не зупинить. Захід прийняв п’ять пакетів економічних та персональних обмежень. На підході шостий, а далі може бути сьомий і т.д. Усе залежить від ситуації. За словами експертів, повний ефект від санкцій проти рф та рб, народи цих країн відчують ближче до осені, коли запасний жирок розстане, а обмеження запрацюють на повну.

На воєнному напрямку путінська армія також провалюється. Жодне з завдань, які було поставлено на початку війни не виконано. Українська армія вигнала путінських сатрапів з півночі України, продемонструвавши, що ніяка це не «друга армія світу», а збір злочинців, ґвалтівників та мародерів. Саме тому сьогодні путін намагається закріпитися там, де їм вдалося просунутися – на сході та півдні України. Плюс стоїть завдання зібрати все і всіх, що їздить і хто вміє стріляти, щоб спробувати піти в новий масштабний наступ з метою захопити більше територій у південних та східних областях України.

Наша країна, звичайно, також готується. Відбувається посилення на тих ділянках, де ворог наступає й планує подальші прориви. Після активної дипломатичної роботи українського МЗС та особисто Зеленського, Захід розворушився й готовий надавати нам важке озброєння. Інше питання – чи встигнуть вони до вирішального бою? Яким і де він може бути?

«З БОКУ ЗАХОДУ МИ ЧЕКАЄМО НА ПОВНОЦІННЕ ВТІЛЕННЯ ЛЕНД-ЛІЗУ»

Костянтин МАШОВЕЦЬ, воєнний експерт, координатор групи «Інформаційний спротив»:

- Щодо нещодавніх заяв лукашенка щодо ситуації в Бучі, можу сказати одне: лукашенка приставили до стінки. В Бучі є конкретні воєнні злочини з ознаками геноциду до яких мають безпосередній стосунок російські військові. Щодо військових білорусі, то наразі невідомо чи брали безпосередню участь білоруські військові у війні проти України як закамуфльовані під російських військових. Можливо, був і такий факт. Лукашенко зараз буде застосовувати найбільші нісенітниці, щоб хоч якось виправдати себе. З одного боку, в нього імідж твердого головнокомандувача, а з іншого – підлеглі його насправді не слухаються й не хочуть брати участь у війні проти України, щоб гинути за владні забаганки. Щодо його пропозицій щодо участі в переговорах, то ми не проти, але тільки, якщо лукашенко буде в складі російської делегації.

Окремо зазначу, що злочини російської федерації не обмежуються Бучею. Буча просто рельєфно виділяється внаслідок того, що ці злочини були своєчасно зафіксовані. Росіяни здійснювали злочини на всій території окупації й усюди ці злочини мають масовий характер.

Слід розуміти, що війна не може бути в «білих рукавичках». Але те, що робили росіяни на території України – це злочин поза всіляких норм війни. Лукашенко зі свого боку розуміє, що путін програє війну в Україні, але сам особисто прикріплений до Кремля дуже міцними пасками. Тож він змушений грати на його полі й у трендах.

Щодо ситуації на фронті, то Маріуполь українські війська не здають. Наші війська контролюють частину міста. В цілому по фронту жодної генеральної битви не буде. Це буде серія тактичних та оперативно-тактичних дій з певною метою. Ці дії будуть розбиті на три етапи – перші завдання й наступний розвиток успіху. Маріуполь у цьому контексті є елементом усієї картини дій.

Не ми вирішуємо коли саме розпочнеться згаданий наступ. Є данні, які свідчать про те, що від 15% до 18% підрозділів і частин, які брали участь у вторгненні в Україну, тою чи тою мірою втратили свою боєздатність. Для ворога це некритично й у нього вистачить сил для подальшого наступу. Нам слід готуватись до тривалого збройного конфлікту. Його інтенсивність може регулюватись певними діями на зовнішньополітичній арені. Але наш сектор безпеки й оборони має бути готовим до широкомасштабних і тривалих дій. Це завдання стоїть перед воєнно-політичним керівництвом держави.

На сьогодні третина угруповання, яке оперувало на київському та чернігівському напрямках, залишилась на рубежі Гомель – Кленці - Брянськ. Вони там відновлюють свою боєздатність. Дві третини перекинуті в Курську та Брянську області на відновлення боєздатності й доукомплектування. Вони будуть згодом вводитись у бої на харківському, ізюмському і південному напрямках.

Після 24 лютого ми остаточно стали частиною західної цивілізації та захищаємо її. Фактично ми є її форпостом, де зосереджені основні дії спротиву російській експансії. З боку Заходу ми чекаємо на повноцінне втілення ленд-лізу, який по суті є бульдозером у цьому спротиві. Він різко спрощує бюрократичні процедури щодо надання допомоги Україні з боку США. Головне – це політична воля у нинішньої американської влади для надання того масштабу допомоги, який дозволяє ленд-ліз.

«НЕ ВИКЛЮЧАЮ, ЩО В СКЛАДІ ПОДАЛЬШОГО НАПАДУ НА УКРАЇНУ БУДУТЬ І ЧАСТИНИ БІЛОРУСЬКИХ СИЛ»

Ігор РОМАНЕНКО, заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України (2006 - 2010 рр.):

- Безумовно, і путін, і лукашенко хочуть уникнути відповідальності. Поки що незрозуміло чи дотиснув путін лукашенка остаточно. Все це ми побачимо по другій наступальній фазі. Після цього можна буде говорити про ступінь юридичної відповідальності лукашенка. Всі їхні заяви не мають сенсу. Вони брехали й будуть брехати. При цьому згадані особи порушили дуже багато міжнародних законів. Тепер вони беруть участь у пропаганді, яку самі ж очолюють.

На цьому етапі ми бачимо, що росія видихнулася. Маємо ситуацію набагато кращу, ніж на 24 лютого. Ми перемололи їхні найкращі сили. Тепер вони відновлюють свій потенціал. При цьому все одно кидають у бій ще не відновлені частини замість того, щоб зупинитись і повноцінно сформувати потенціал. Не виключаю, що в складі подальшого нападу на Україну будуть і частини білоруських сил, які брали участь у спільних навчаннях з росіянами. Нас чекає війна «стінка на стінку», яка вже розпочалась. І це при тому, що ми відпрацювали відповідні маневрові способи оборони. В цьому випадку нам необхідні потужні засоби ураження.

Іван КАПСАМУН, Валентин ТОРБА, «День»
Газета: 
Рубрика: