Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Головне питання війни

Що після перемоги – як остаточно вирішити проблему російського шовінізму та імперської ментальності?
10 березня, 2022 - 16:42
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Наразі очевидно, що путінська армія нічого не може протиставити українській армії на полі бою, тому вони обрали тактику війни з мирним населенням, намагаючись морально і фізично зламати спротив українців. Окупанти по-звірячому обстрілюють ракетами і авіаційними бомбами українські міста та села, від чого гинуть сотні мирних мешканців. Рашисти використовують перевірену тактику, яку вони застосовували в Чечні та Сирії – знищення лікарень, шкіл, дитячих садків, гуртожитків, аеропортів і житлових кварталів. Вбивства, насильство і мародерство – це те, на що здатна «друга армія світу». Вони не вміють воювати і не знають що таке честь, вони здатні лише приносити горе. Злочини путінського режиму, який уявив себе продовжувачем імперсько-радянської традиції, сьогодні знищують залишки людського у сприйнятті росіян. Від них як від прокажених вже сахається весь цивілізований світ. Але цього замало – за намагання знищити українців, за злочини проти людяності доведеться відповідати і розплачуватися.

Вже зараз, коли українська армія уздовж всього фронту стримує ворога, а на окремих напрямках проводить успішні контратаки, знищуючи велику кількість військової техніки та особового складу, серед українських експертів та в суспільстві все більше роздаються голоси про майбутнє самої Росії. Звичайно, нам ще потрібно остаточно зупинити ворога, перейти у контрнаступ і звільнити всі наші території, включаючи півострів Крим та окремі райони Донецької і Луганської областей. Ми розуміємо, що задля перемоги потрібно буде ще заплатити велику ціну і докласти неймовірних зусиль, бо поранений звір просто так не здасться, він продовжуватиме скоювати злочини. Однак вже зараз нам потрібно думати над головним питанням – що після перемоги? Як остаточно вирішити проблему російського шовінізму та імперської ментальності? Москва століттями знищувала українців, не даючи їм можливості самостійно розвиватися, і те, що вони знову прийшли вирішувати «українське питання» лише підтверджує глибинну хворобу російської нації. Якщо ми зараз, маючи унікальний шанс не вирішимо це питання, через деякій час – роки чи десятиліття – вони знову прийдуть.

Росія, маючи велику територію і багатонаціональний склад, куди входять корінні народи, мала шанс за останні 30 років створити справжню федерацію. Але нічого подібного не відбулося і близько, навпаки, вони знову виплекали якогось шовіністичного гібридного монстра, який увібрав все погане з минулого і ув’язнив власне населення, намагаючись завоювати сусідні країни. Вони просто не здатні до цивілізованого розвитку і співжиття з іншими. Тому Україна має зробити все, аби переконати весь світ у нежиттєздатності, а головне небезпеці цього величезного і хворого утворення не тільки для нашої держави, а й всього світу. Це нелегка задача, бо путінський режим ще має запас міцності і ресурси, аби знову і знову пробувати знищити Україну. Для цього вони наразі підтягують резерви і проводять приховану мобілізацію. Московія хоче завалити нас трупами. Причому більшість російського населення боїться виходити на протести проти війни і путінського режиму, бо є небезпека потрапити в тюрму (за слів моєї колеги, яка мала відповідну розмову з родичами в Росії), але бути мобілізованими, щоб приїхати в Україну і здохнути, вони не бояться. В цій залізній «логіці» вся їхня сутність. Мордор.     

Отже, Україна має вистояти і перемогти. Так, буде нелегко, ми вже платимо дуже велику ціну. Але у нас немає іншого вибору, якщо ми хочемо жити і мати вільну країну. Де б не були українці – на фронті, в тилу, у волонтерах, в біженцях, під окупацією, у всіх нас в серці – Україна. Тому переможемо разом!

Що думають з приводу майбутнього сучасної російської імперії українські експерти? Добірка з Facebook.

«70% ПІДТРИМКИ РОСІЙСЬКОЇ ВЛАДИ І ВІЙНИ ПРОТИ УКРАЇНИ – ЦЕ НЕ ПРОСТО ДІАГНОЗ РОСІЙСЬКОМУ НАРОДУ, ЦЕ ДІАГНОЗ РОСІЇ»

Вікторія ПОДГОРНА, народна депутатка України, «Слуга народу»: 

- Помітила, що в моєму уявленні про Росію за ці два тижні зникли будь-які позитивні конотації. Тепер при слові Росія виникають лише уявлення про темряву, образ Мордору, Гулагу та відчуття презирства та холодної ненависті. Ніяких Пушкіна, Тютчева та Достоєвського… ніякої великої культури і мистецтва…

Все це лише виявилось прикриттям страшного російського нутра – сутність якого дикість, жадоба, насильство та рабська мораль.

Звичайно якась невелика частина російського суспільства – точніше власне те, що є в РФ суспільством – має свідомість та моральні принципи. Але сьогодні вони змушені відмовлятися так чи інакше не тільки від путінської Росії, але й відрізати себе від більшості – російського народу – який демонструє повну відданість фюреру – Путіну. 70% підтримки російської влади і війни проти України – це не просто діагноз російському народу, це діагноз Росії.

І цей діагноз свідчить – Росія невиліковно хвора на ресентимент. І ця хвороба в гострій стадії – перетворюючи найбільшу за територією країну з ядерною зброєю у глобального державу-монстра. Державу, яка загрожує в існуючому масштабі людству самим своїм існування. Оскільки єдиним імпульсом для свого ствердження вона обирає війну, агресію і знищення всього, що не готове підкоритися та асимілюватися.

Тому, як переконливо показує війна проти України – існуюча російська держава – не залишає не тільки нам, але й цивілізованому світові іншого шляху – як демонтаж «федерації» чи політичної системи Росії.

Ніякі реформи які Захід пробував запропонувати РФ в 90-ті не спрацювали і не могли спрацювати. А обмежені суто економічні зміни – власне допуск РФ до глобального ринку і цивілізації лише створив умови для реалізації агресивних намірів російської держави.

Питання миру сьогодні – це і безумовна перемога України над путінською РФ, але й також закінчення імперського проекту Росії в цілому і назавжди.

Залишити російську державність в існуючому стані означає і для України і для світу постійний ризик наступних нападів та загроз знищення.

І як показує історична логіка – цивілізація, частиною якої є Україна може вижити проти номад/орд лише тоді, коли дає сувору відсіч, та розділяє їх, а не умовляє і дає доступ до цивілізаційних благ.

«ДИСКУСІЇ МОЖЛИВІ ЛИШЕ ЩОДО ТОГО, ЧИ НА ЧАСІ ЗНИЩИТИ ЗЛО У ЙОГО ЦИТАДЕЛІ»

Геннадій ДРУЗЕНКО, правник, волонтер:

- Шановний (справді віднедавна шанований) Володимир Зеленський. Останні два тижні я пишаюсь Президентом моєї країни і дякую Богові, що в 2019 перемогли саме Ви. Хоча я за Вас не голосував і напевно не голосуватиму на наступних виборах. Бо залізні яйця добре виробляють тестостерон, але не мудрість. Але про це поговоримо після перемоги.

Сьогодні я Вам щиро вдячний, що Ви не злякались і власним прикладом надихаєте мільйони українців на завзятий опір російським окупантам. Другий тиждень аплодую Вам стоячи.

Але вчора я прочитав, що Ви збираєтесь зупинити війну, зустрівшись з Путіним. І мої оплески припинились. Попереджаю Вас з усією відповідальністю: будь-яку спробу домовитись з кремлівським монстром «десь посередині» українські добровольці розглядатимуть як зраду. Ми не приймемо будь-який мир, окрім як після відновлення територіальної цілісності та суверенітету України в кордонах 1991 року, з Кримом і Донбасом включно.

Дискусії можливі лише щодо того, чи на часі знищити зло у його цитаделі, як антигітлерівська коаліція знищила нацизм в його лігві. Ми не зупинимось десь посередині, доки не звільнимо всю українську землю.

Час звільнення українських земель настав. Ворог деморалізований та демотивований. Сили оборони України, навпаки, повні рішучості, віри в перемогу та мотивовані як ніколи. Ми відчули, що можемо бити ворога і хвалена «друга армія світу» несе найбільші втрати за всю історію РФ. Цивілізований світ – нарешті – визначився і став допомагати нам не тільки про людське око.

Одне слово, Брестський мир, якщо Ви вирішите його підписати, стане початком Вашого кінця. Бо народ України нарешті повірив у себе і щодня демонструє світу свою велич. Нарешті бути українцем стало круто. Тисячі іноземців з т.зв. цивілізованих країн наразі мріють опинитися пліч-о-пліч з нами на захисті свободи, гуманності та миру. Як в США майже 250 років тому...

Тому не зрадьте наше майбутнє. Виявилось, що українці – єдина нація, єдина держава, спроможна перемагати кремлівське зло, яке десятиліттями тероризувало світ. Будьте гідним свого великого народу!

Я розумію, що ми платимо велику ціну за нашу війну. Дуже велику ціну. Тисячі вбитих, розбомблені лікарні, пологові будинки, житлові квартали та підірвані мости. Економіка працює на межі своїх можливостей. Захід досі вагається допомагати нам так, як допомагав СРСР під час Другої світової.

Але ми просто не маємо права «зупинитись десь посередині». Свобода не буває задарма. Гідність не буває задарма. Майбутнє не буває задарма. Ми виявились єдиною нацією в світі, готовою платити за все це сповна. І ми заплатимо цю велику ціну.

Бо залишити метастази ракової пухлини путінізму в Україні означає залишитись хворими. Означає приректи наших дітей на страждання. Означає втратити унікальний шанс стати справді вільними. Означає зрадити усіх, хто поклав життя за нашу перемогу.

Тому прошу, благаю, вимагаю, мій Президенте, не увімкніть задню! Подивимось в очі Путіну, коли він опиниться на лаві підсудних. Не в Гаазі – в Києві. Поговоримо з росіянами, коли звільнимо Київщину, Чернігівщину, Сіверщину, Херсонщину, Слобожанщину, Донбас і Крим.

Навіть не думайте укладати Брестський мир! Не станьте українським Троцьким!

«РОСІЙСЬКА ІМПЕРІЯ МАЄ РОЗВАЛИТИСЯ НА КІЛЬКА ДЕРЖАВ, КРАЩЕ НА 10-15. ЄДИНІ ВОНИ НАДТО ВЕЛИКІ, ЩОБИ НЕ НАПАДАТИ»

Сергій ЛЯМЕЦЬ, журналіст: 

- Про війну.

Без претензій на розуміння ситуації скажу для підтримки спільного Духа.

1. Ми рухаємось до Перемоги. Нічого не змінюється, Слава Богу.

2. Треба продовжувати ще якийсь час. Україна має не просто дати п…зди Росії – це відбувається і так. Ми повинні убезпечити себе від нападу Росії на найближчі 40, краще 100 років. Переконувати росіян, як ви зрозуміли, безглуздо – розумні та з совістю у меншості. Отже, необхідно самим утворити всі умови.

3. Перша умова – знищити якнайбільше техніки. Спалити та забрати трофеями стільки, щоб вони відновлювалися роками. А з огляду на допотопні російські технології без імпортних комплектуючих – десятиліттями.

4. Друге ще важливіше. В ідеалі, Російська імперія має розвалитися на кілька держав, краще на 10-15. Єдині вони надто великі, щоби не нападати. На жаль.

Найкращий спосіб їх розбити на кілька частин – обкласти з усіх боків санкціями та ембарго. В ідеалі, відрізати Москву від газу та нафти.

Особливо(!) важливо дотиснути Китай. Ніхто не повинен купувати нафту та газ у росіян, ніхто не повинен продавати їм сучасні технології та комплектуючі. Тоді розпад РФ неминучий. Дрібні держави на місці імперії мають шанс стати демократичними. Або не мають. Пох.

5. Захід, звісно, підставив Україну. Прохолодно спостерігає, як помирають українці, як наші війська перемелюють колись другу армію світу. Та не буде у нас ні краплі сентиментів щодо західних політиків. Людям Заходу – респект за підтримку. У такі моменти завжди зрозуміло, чим люди відрізняються від політиків.

Висновок: все відбувається правильно, хай і дуже болісно. Час працює на Україну.

Перемагаємо прямо зараз.

Іван КАПСАМУН, «День»
Рубрика: