Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Градус пасивності

Як поведінка народних депутатів шкодить країні
20 грудня, 2017 - 12:09
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Перемінлива активність Верховної Ради, коли журналісти з висоти балкону для преси можуть спостерігати напівпорожню сесійну залу (саме так було і в цей вівторок), в черговий раз змушує ставити питання — чи так має працювати законодавчий орган в парламентсько-президентській республіці?

Народний депутат Ігор ЛУЦЕНКО на запитання «Дня» чи не занадто розслабились парламентарі воюючої країни, відповів, що «чим менше депутати ходять на роботу, тим для країни краще, бо якість законів, які вони приймають, досить сумнівна».

Іншій народний депутат — Остап ЄДНАК, навпаки, вважає, що парламентарі працюють досить плідно. «В першій половині дня ми приймали активно закони, які частково стосуються соціального захисту, частково енергетики, — розповідає «Дню» Остап Єднак. — Тому вважаю, що парламент все ж таки має свою результативність. У мене особисто були побоювання, що після схвалення бюджету два тижні тому народні депутати розслабляться. Але побоювання не виправдалися. Звичайно, ідеальною була ситуація, якби парламент працював активно в повному складі, як це робиться на Заході. Але коли йдеться про важливі питання, то у нас завжди знайдеться потрібна явка. Я був декілька місяців у Франції і бачив, як там парламентарі працюють — активно і до пізньої ночі. Хотілося б, щоб і у наших депутатів був такий ентузіазм. Тим не менше, кількість системних законів, які вже прийняв цей парламент, треба ще й виконувати. Тоді можна відчути їхню ефективність. І тут вже питання до виконавчої влади від уряду до місцевих адміністрацій».

Валентин ТОРБА, «День»
Газета: 
Рубрика: