Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кривий Рiг: протистояння триває

Вілкула довелося «евакуювати» з будівлі мерії
7 грудня, 2015 - 19:28
6 ГРУДНЯ 2015 р. КРИВИЙ РІГ. БЕЗСТРОКОВА АКЦІЯ ПРОТЕСТУ ПРОТИ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИБОРІВ НА ПОСАДУ МІСЬКОГО ГОЛОВИ / ФОТО З САЙТА 0564.UA

Мабуть, не цього очікував Юрій Вілкул після «перемоги» на виборах у Кривому Розі. Прийшовши у понеділок до виконкому, представнику «Опоблоку» довелося тікати з будівлі. «Юрій Вілкул через задній вхід пробрався в мерію Кривого Рогу. Вчасно помітили. Попросили не провокувати людей і забратися геть, — повідомив на сторінці Facebook народний депутат Сергій Соболєв. — Пояснили: якщо ви з сином нинішній Генпрокуратурі не відповіли за «тітушок» на Майдані, за багатомільярдні крадіжки, за фальсифікацію виборів, то це не значить, що ви людям не відповісте. Евакуювався».

Цей день став важким для Вілкула і тому, що він ознаменувався першим засіданням ТСК Верховної Ради щодо розслідування фактів порушень на виборах у Кривому Розі. Після кількох зірваних засідань через відсутність кворуму у понеділок змогли зібратися 11 із 12 членів. «На тимчасовій спеціальній комісії прийняли перше проміжне рішення про те, що під час другого туру виборів у Кривому Розі були допущені порушення. Наступний етап — встановлення ступеня їх впливу на виборчий процес», — повідомив на своїй сторінці у Facebook член ТСК народний депутат Сергій Висоцький. «Тепер ТСК, після дослідження всіх отриманих даних про масові порушення, може ухвалити рекомендацією до Верховної Рради призначити перевибори», — додали у «Самопомочі».

Результати засідання даної ТСК — чи не єдиний політичний вихід зі складної ситуації, яка склалася у Кривому Розі. Після проголошення Юрія Вілкула («Опоблок») переможцем над Юрієм Милобогом («Самопоміч») на виборах мера, незважаючи на інформацію про масштабні фальсифікації, у місті розпочалися численні масові акції протестів. Але, незважаючи на тиск містян, прикуту увагу громадськості й політиків та надані докази фальсифікацій, Дніпропетровський адміністративний суд, а потім і апеляційний суд 27 листопада відмовився скасовувати перемогу Вілкула.

Згідно з законом, виборчий процес щодо виборів міського голови завершився опівночі 2 грудня. Це був крайній термін для подачі скарг і заміни членів районних ТВК, щоб провести об’єктивний перерахунок бюлетенів. Напередодні була зареєстрована нова скарга на роботу шести районних ТВК, подана кандидатом на посаду міського голови Юрієм Милобогом. Був представлений і список нових кандидатур на посади членів районних ТВК. На 10.00 вечора призначили засідання міського виборчкому, щоб вирішити всі проблеми. Проте в цей час в будівлю Криворізької міськради прийшли співробітники поліції і повідомили про те, що до них надійшла інформація про... замінування.

Так звані замінування відбувалися і в наступні дні. Як стверджує народний депутат України Єгор Соболєв, під час одного з них стався інцидент: «Начальник Криворізької поліції Лютий схопив за горло і вдарив головою об стіну мого помічника Віталія Чернявського. Сталося це після того, як Віталій відмовився покидати приміщення мерії Кривого Рогу через повідомлення про замінування, яке надійшло, напевно, вп’ятнадцяте». Активістів обурило, що представник влади підняв руку на ветерана АТО, який служив зв’язківцем в батальйоні «Донбас». Пізніше прийшло повідомлення про те, що відкрито кримінальне провадження за ст. 125 КК «Легкі тілесні ушкодження». «Очікуємо результатів судмедекспертизи. Потерпілий опитаний. Також за даним фактом призначено службове розслідування», — повідомила представник прес-центру обласного управління поліції А. Старчевська.

Незважаючи на завершення виборчого процесу та на початок роботи Тимчасової слідчої комісії, учасники акції, спрямованої проти фальсифікації підсумків виборів у Кривому Розі, які вже другий тиждень перебувають у будівлі мерії, заявили, що продовжать протести. Як повідомила учасниця акції Інна Іванченко, ще залишається можливість оскарження результатів виборів через суд. Крім того, активісти і народні депутати планують винести питання про вибори в Кривому Розі на засідання Верховної Ради, а також зустрітися з Президентом Порошенком. Вони заявляють, що протестна акція в Кривому Розі триватиме — вечорами біля будівлі мерії досі збираються містяни. Керівники акції проводять зустрічі зі студентами криворізьких вишів. У понеділок на прохання незалежної профспілки вони відвідали найбільший металургійний комбінат України — «Арселор Міттал Кривий Ріг», де робітники стривожені майбутніми скороченнями.

Вадим РИЖКОВ, Дніпропетровськ; Дмитро КРИВЦУН, «День»
Газета: 
Рубрика: