Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пошук миру

Потребує ініціативної зовнішньої політики
30 листопада, 2018 - 11:46
Мевлют ЧАВУШОГЛУ, міністр закордонних справ Туреччини

Цього тижня в Стамбулі відбуватимуться дві окремі, але взаємопов’язані конференції з питань посередництва. Одна з них присвячена стану справ на мапі конфліктів та можливостям посередництва серед членів Організації ісламського співробітництва (ОІС). На другій ухвалять широке коло рішень та обговорюватимуть зв’язки між сталим розвитком, миром та посередництвом, шляхи підвищення гендерної та молодіжної участі в процесі посередництва, а також сесія, що спонукатиме до роздумів щодо ролі великих обсягів даних та штучного інтелекту при аналізі конфліктів та посередництві. Може скластися думка, що ці конференції є звичайними конференціями, але Стамбульські конференції з питань посередництва довели свою доцільність у виробленні спільного розуміння питань та порядку денного в сфері посередництва та мирного розв’язання конфліктів. Туреччина, яка прийматиме ці конференції, як єдина країна-співголова груп друзів посередництва в трьох беззаперечно важливих міжнародних організаціях, а саме ООН, ОІС та ОБСЄ, має змогу донести результати цих конференцій до цих міжнародних організацій.

Важливим фактом є те, що в ХХІ столітті перед людством постали особливі виклики. Саме в той час, коли багато людей думали, що склянка наполовину повна з точки зору досягнень міжнародного права, інституцій, демократії та верховенства права, відповідальності, вільної торгівлі, гендерної рівності та інших питань, порожня половина склянки почала заявляти про себе. Всі ми знаємо ці симптоми, і нагадувати про них немає потреби. Торгові війни, нові форми міжнародної експлуатації, геополітична конкуренція, опосередковані війни між великими державами, розпад національних держав, тероризм, ксенофобія, вороже ставлення до ісламу, разюча нерівність та несправедливість усе це сучасні тенденції, через які склянка стає наполовину порожньою. Виклики, що стоять перед людством, знищують досягнення та можливості людства. Хто переможе? Відповідь залежить від нашої відповіді на ці виклики, включаючи рівень нашої людської здатності співпрацювати заради позитивних результатів. Зрозуміла одна позиція: якщо ми не візьмемо ініціативу в свої руки й не будемо підприємливими та гуманними, переможе зло. Вичікувальний підхід вже не має сенсу. Діапазон політичних опцій сягає від посередництва до практичного застосування сили проти терористів.

До прикладу візьмемо ситуацію в Сирії. Завдяки ініціативному та гуманному підходу Туреччини, вдалося звільнити територію загальною площею 4000 квадратних кілометрів від двох терористичних організацій, «ІДІЛ» та PKK/PYD/YPG (Робітнича партія Курдистану/Партія «Демократичний союз»/Загони народної оборони). Якби ми не втрутилися, наш народ постійно зазнавав би нападів з боку цих терористів, а політичне рішення сирійської трагедії стало б недосяжним. Туреччина робить усе можливе для полегшення людських страждань, приймаючи найбільшу кількість біженців серед усіх країн світу, витрачаючи на це більше, ніж найпотужніші економіки світу та основні світові гуманітарні донори. Туреччина також виступає посередником у переговорах щодо угод, які рятують десятки, якщо не сотні тисяч життів та сприяють досягненню політичних рішень, щодо яких є територіальна цілісність сусідньої Сирії.

Я навмисно згадав про Сирію. Приклад Сирії ще раз демонструє нам велике значення запобігання, оскільки, коли полум’я конфлікту охоплює націю, залишається передбачуваною лише одне: ця держава отримає непередбачувані наслідки. Одне покоління громадян буде втрачено; майбутнє також безрадісне. Всі, навіть ті, хто перебуває за тисячі кілометрів звідти, страждатимуть або від терористичної загрози, економічних потрясінь, неконтрольованої міграції, або від зраненої людської свідомості.

Якщо запобігання конфліктам та їх мирне розв’язання мають першочергове значення, ми повинні підходить до цього серйозно. Таке розуміння є рушійною силою зусиль Туреччини в сфері посередництва як співголови груп друзів посередництва в ООН, ОІС та ОБСЄ та країни, в якій відбуватиметься навчальна програма зі зміцнення потенціалу посередництва й дві конференції з питань посередництва, які ми організовуємо в Стамбулі цього тижня.

Мевлют ЧАВУШОГЛУ, міністр закордонних справ Туреччини
Газета: 
Рубрика: