Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Росія активізує «гібридну інтеграцію» «ДНР/ЛНР»

23 березня, 2017 - 12:01

11 січня 2017 року урядом України було затверджено «План заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження».

Документ визначив план діяльності української влади щодо реінтеграції «українського населення, яке проживає в ОРДЛО».

У рамках проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам», що реалізується БФ «Право на захист» за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR), було проведено ретельний аналіз Плану. На думку експертів, основою для реалізації державної політики щодо тимчасово непідконтрольних територій визначено досягнення майже півтора десятка цілей. Це, зокрема, посилення протидії корупції; створення сприятливих умов для розвитку підприємництва; забезпечення гарантованих Конституцією України прав і свобод громадян та права на соціальний захист; недопущення виникнення заборгованості із заробітної плати; реалізація державної мовної політики — забезпечення розвитку і функціонування української мови, гарантування захисту російської, інших мов національних меншин;забезпечення доступу громадян до якісної освіти; сприяння культурному розвитку; створення умов для формування толерантного суспільства;забезпечення свободи засобів масової інформації...

Багато експертів та політиків сприйняли цей план скептично відразу після його оприлюднення. Мовляв, як Київ може досягти задекларованих цілей, якщо Україна не контролює територію ОРДЛО і не має впливу на «місцеву владу»?

Тепер, після подій та державних рішень, пов’язаних з блокадою, План заходів щодо української реінтеграції Донбасу взагалі виглядає геть нереальним.

Натомість російська сторона генерує, та, що ще більш важливо, реалізує на практиці свої інтеграційні «плани заходів».

17 березня в Криму був створений такий собі «Інтеграційний комітет «Росія—Донбас». Діяльність структури буде націлена на посилення процесів економічної, інфраструктурної, торгівельної, гуманітарної, соціальної, культурної інтеграції Донбасу і Російської Федерації.

Ключових напрямків діяльності комітету два — економічна і правова інтеграція.

Як стверджують керівники ОРДЛО, наразі вже активовано процес переорієнтації «економік «ДНР» і «ЛНР» на Росію. Одним із завдань є налагодження тісних економічних в’язків між ОРДЛО і Кримом — саме тому перше засідання комітету відбувалося в Ялті.

У рамках правової інтеграції РФ буде намагатися і далі просуватися на шляху легітимації «ДНР» та «ЛНР». Визнання паспортів та інших документів, виданих «ДНР/ЛНР», що його було проведено раніше, треба розглядати саме в цьому контексті. Один з наступних кроків — скасування трудового патенту для жителів Донбасу на території РФ — до Держдуми вже внесено відповідний законопроект.

В 2017 році комітет запланував проведення близько 500 заходів.

Що в нових умовах буде робити Київ у рамках стратегії , яка запропонована Кабміном?

Наталя ІЩЕНКО
Газета: 
Рубрика: