Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Верховна Рада доживає свої останні дні»

Олександр СОЛОНТАЙ — про найближче політичне майбутнє та «маленьку сенсацію місцевих виборів-2015»
19 листопада, 2015 - 10:41
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА

Після Майдану-2 на круглих столах у «Дні» цей молодий політик — постійний читач «Дня» пообіцяв «бути іншим». І... тримається. Молода партія «Сила Людей», співініціатором створення якої він є, не стала частиною сумнівних політичних союзів зі «старими», а пішла в регіони — займатися покинутим суспільством. І має результат. Його вже охрестили в ЗМІ — «маленька сенсація виборів-2015». Молода партія «Сила Людей» змогла пройти в місцеві ради майже в усіх областях України, хоча й «не висіла на кожному стовпі» й не роздавала продпакети пенсіонерам. Цей результат — сигнал, що в країні є живий сектор, і є люди, які знайшли, що йому запропонувати.

 Про успіх і плани «Сили Людей», а також про ще дещо ми поговорили з головою політради партії, постійним читачем «Дня» Олександром СОЛОНТАЄМ.

 — Результат «Сили Людей» на місцевих виборах — це успіх? Як ти вважаєш?

 — «Сила Людей» йшла на вибори в 95 громадах по всій Україні, а пройшла в 62 місцеві ради, з них 35 рад — міські. Тобто з 22 областей, де партія вперше пішла на місцеві вибори, представників «Сили Людей» обрано в 20 областях. Це дуже важливо, що партія не створюється як регіональна, Західної чи Східної України. «Сила Людей» розвивається по всій території України та має перспективи набути національного масштабу. Таким чином нині в ній не тільки 2,5 тис. членів, а й 221  депутат та міські голови по всіх регіонах.

 Окремі експерти, оглядачі та журналісти назвали це несподіваним успіхом та маленькою сенсацією місцевих виборів-2015, і мені, звісно, це також приємно чути. Але я особисто вважаю це початком. Наразі «Силі Людей» лише один рік і три місяці. За цей час будівництво повноцінної спроможної партії середнього класу тільки розпочалося, але перші успіхи вже є!

 — Твої прогнози щодо політичного клімату найближчим часом: чи є ймовірність розпаду коаліції? Якщо так, то чи можливе переформатування і в якій формі? Чи «Сила Людей» вже готується до дочасних виборів до парламенту?

 — Немає сумніву, що цей парламент доживає свої останні місяці. 2016 року або на початку 2017-го відбудуться дочасні вибори до Верховної Ради України. Тому «Сила Людей» враховує це у своїй стратегії та готується. Але не тільки виборами має жити політична сила. Триває робота над програмою та формування кадрового резерву. Крім того, не варто відкидати сценарій того, що Верховна Рада перед своєю «смертю» створить ще один уряд, який прийде на зміну уряду Яценюка. За цих умов можливі різні варіанти, в тому числі перехід «Сили Людей» в опозицію або навпаки, залучення партії до роботи в уряді. Всі питання вирішуватимуть на з’їздах партії та засіданнях політради, яка, до речі, ще проходить етап формування, адже «Сила Людей» будується знизу догори. Наразі обрано 7 членів політради з п’яти областей, робота триває.

 — На круглих столах у «Дні», що відбувалися після Революції Гідності, учасники, які розбрелися по старих політичних проектах, запевняли, що активно співпрацюватимуть зі своїми товаришами по Майдану, аби міняти систему. Чи є ця співпраця зараз? У чому вона проявляється?

 — Вийшло ще цікавіше. Ті, що запевняли, що буде співпраця, наразі зайняті якимись іншими справами, але несподівано на цих виборах про свою підтримку заявили інші люди, які нічого не обіцяли. Так, напередодні першого туру місцевих виборів свою підтримку «Силі Людей» висловили колишні журналісти, а нині «постмайданівські політики»: народні депутати Мустафа Найєм та Сергій Лещенко. І це далеко не тільки їхня позиція, наприклад, народний депутат з іншої фракції Віктор Романюк заявив про підтримку кандидатів від «Сили Людей» у Василькові. Тобто нові народні депутати розуміють, що цей парламент не відображає реальних потреб України після Євромайдану, тому надсилають чіткі сигнали про те, що вони бачать союзників не лише у стінах Ради, а й за її межами, в тому числі серед нових партій.

 — Ти, напевно, бачив, що у соцмережах розкручується тема «через п’ять років Слава Вакарчук — Президент». Сам Вакарчук на останньому ефірі на «Громадському ТБ» сказав, що волів би займатися музикою, а не політикою, але все ж: якщо треба, то буде. Як ти ставишся до подібних повідомлень?

 — Побачимо. Я як людина є фаном Вакарчука-співака, але як експерт точно знаю, наскільки Вакарчук-політик був слабким. Після помаранчевої революції Вакарчук вже робив крок в політику, був народним депутатом, але потім покинув парламент, не реалізувавши програми, з якою йшов на вибори. У підсумку трапляється так, що Вакарчук-співак робить для країни, для людей, для держави і навіть для політики більше, ніж Вакарчук-політик. То, може, варто так і продовжувати? Але це його вибір, йому його робити, а нам, безумовно, шанувати його рішення, хоч яким би воно було.

 — Як ти загалом вважаєш: потрібен українцям лідер? Довкола кого варто було б, на твою думку, об’єднуватися українцям зараз?

— Залежно від того, що ми вкладаємо в це поняття. Нові політичні лідери, звісно, потрібні, а от нові кумири та вожді для України несуть тільки шкоду. В багатьох наших людей є бажання перекласти відповідальність на когось. На словах хочемо в Європу, а насправді замість жити по-європейськи хочемо, щоб хтось у Європі взяв за нас відповідальність. Те ж саме і з лідерами: то в Ющенка закохується суспільство, то в Юлю, то на хвилі розчарування обирає Януковича, то потім покладає надії на Порошенка...

 Варто нарешті усвідомити, що не буває доброго царя, хорошого гетьмана чи мудрого князя. Нам потрібно проводити глибинну децентралізацію, реформувати значну кількість повноважень Президента, уряду та парламенту в частині місцевих справ та передавати владу людям. Лідерів нам треба не хороших та красивих, а тих, які здатні жити за законом, щоб їхня робота була якісною, вартувала нам помірну ціну та була ефективною.

 — Яка позиція «Сили Людей» на виборах у Маріуполі? Знаю, що ви маєте там осередок.

 — «Сила Людей» пропонує обрати міським головою відомого в місті громадського діяча Максима Бородіна, а також виставила список із 45 кандидатів в депутати міськради. Це нові, «свіжі» люди з активною громадською позицією, волонтери, молодь, малий та середній бізнес. Якщо здорові сили консолідуються навколо Бородіна, то в нього є шанси вийти в другий тур. В такому разі Бородін зможе повторити успіх Сенкевича в Миколаєві, тобто не просто дати бій кандидату від олігархічного блоку, а й забезпечити нову якість міської влади. Ось завдання-максимум для «Сили Людей» та всіх здорових середовищ Маріуполя!

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: