Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відтепер 23 травня – День морської піхоти України

«Із запровадженням нової дати святкування ми повертаємося до нашої історичної пам’яті й відновлюємо справедливість», — Петро ПОРОШЕНКО
23 травня, 2018 - 18:25
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Миколаївської області підписав Указ «Про День морської піхоти України», яке буде відзначатися щорічно 23 травня, повідомляє сайт Глави держави. «Я змінюю дату святкування Дня морської піхоти України, виходячи з нашого власного історичного календаря», — сказав Президент під час урочистостей з нагоди 100-річчя створення морської піхоти України, нагадавши, що рівно сто років тому, 23 травня 1918 року, гетьман Української держави Павло Скоропадський віддав наказ про початок формування бригади морської піхоти в складі трьох полків для несення служби.

«Це був перший офіційний документ про створення морської піхоти незалежної України. Звідти і пішла історія національної української морської піхоти, яка ще в ті часи дислокувалася, зокрема і тут, в Миколаєві — місті зі славетними морськими і кораблебудівними традиціями», — зауважив Петро Порошенко, наголосивши, що всі присутні є свідками історичної події, адже із запровадженням нової дати святкування Дня морської піхоти України ми «повертаємося до нашої історичної пам’яті і відновлюємо справедливість».

«Щодня триває інтенсивне нарощування бойового потенціалу цього важливого роду військ. Підрозділи отримують нові та модернізовані зразки озброєння, військової техніки та сучасні засоби зв’язку. Зокрема, як і обіцяв минулого року на церемонії вручення бойового прапора 503-му окремому батальйону морської піхоти, ми вже завершили переозброєння танкового батальйону бригади морської піхоти потужними танками Т-80. Наразі триває переоснащення ще одного батальйону. Крім того, поступово здійснюємо переозброєння підрозділів морської піхоти модернізованими бронетранспортерами БТР-70ДІ. Також будуються два сучасних десантних катери «Кентавр», які невдовзі також надійдуть на озброєння Військово-Морських сил», — констатував Петро Порошенко.

Іван КАПСАМУН, «День»
Газета: 
Рубрика: