Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як прибрати земельне рейдерство?

«Потрібно до виконавчих комітетів місцевих рад передати повноваження щодо державної реєстрації», – Президент
5 грудня, 2017 - 10:33
ФОТО МИХАЙЛА ПАЛІНЧАКА

Президент Петро Порошенко виступив на ІІ Всеукраїнському форумі об’єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя», на якому обговорювали підсумки процесу децентралізації. Глава держави переконаний, що саме влада на місцях, об’єднані територіальні громади повинні мати право розпоряджатися державними земельними ділянками. Про це повідомляє сайт Президента.

Порошенко вважає, що неправильним є зосередження в одному державному органі, такому як Державна служба з питань геодезії, картографії і кадастру функцій і розпорядження землею, і контролю за її використанням. На його думку, в таких випадках завжди генерується конфлікт інтересів.

Нещодавно на засіданні Ради регіонального розвитку Президент разом із прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом в онлайн-режимі висловили догану конкретним посадовцям, яких звинуватили в існуванні так званих смотрящих та зробили кадрові висновки. 

«Було б дуже добре, якби ми до виконавчих комітетів місцевих рад передали повноваження щодо державної реєстрації. Це 100% прибере земельне рейдерство, диспути, «тітушок» на селах і конфлікт щодо того, кому належить врожай. Об’єднані громади мають погоджувати документацію із землеустрою, а контроль за використанням цього, безумовно, може залишатися і в центральній раді», — сказав Президент і додав, що потребує врегулювання і питання так званої сірої оренди землі.

Нагадаємо, 29 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори в 201 об’єднаній територіальній громаді. 5 лютого 2015 року було ухвалено Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». В добровільні ОТГ можуть об’єднуватися громади сіл, селищ і міст, що мають спільні межи. Після об’єднання ОТГ включає територію, якою раніше керували місцеві ради, що об’єдналися.

Валентин ТОРБА, «День»
Газета: 
Рубрика: