Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Зміна голови фракції БПП, без змін правил

«Керувати будуть «сірі кардинали», наближені до Порошенка, а Гринів буде лише публічним представником «найближчих друзів Президента», — експерт
17 травня, 2016 - 19:26
ГОЛОВА ФРАКЦІЇ ЗМІНИВСЯ, КУРАТОРИ — ЛИШИЛИСЬ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Президентська фракція «Блок Петра Порошенка» обрала собі нового голову на заміну Юрієві Луценку, призначеного генеральним прокурором. Ним став Ігор Гринів — один із засновників Народного Руху України, один із керівників партій «Реформи і порядок», «Наша Україна», екс-депутат від БЮТу та екс-голова Національного інституту стратегічних досліджень.

«Гриніва вважають одним із технологів Петра Порошенка, одним із ідеологів його президентської виборчої кампанії, — коментує «Дню» політолог Михайло БАСАРАБ. — Тож, вочевидь, Порошенко дослухається до його порад і міркувань, але він є «відданим солдатом Президента». Ігоря Гриніва вважають людиною підконтрольною і залежною від Петра Порошенка. Президент йому довіряє — Гринів буде ретранслятором волі Глави держави у БПП».

«Ні в кого це призначення не викликало подив і ні в кого не було ілюзій, що голова фракції буде обраний в результаті внутрішньопартійних дискусій і конкуренції, — продовжує політолог. — Ми мали багато підстав говорити про специфічні взаємини у фракції, проти чого неодноразово виступали її члени, вказуючи, що вона перебуває в оперативному управлінні найближчого оточення Президента України. Тож ці порядки у БПП зберігатимуться і надалі. Керувати будуть «сірі кардинали», наближені до Порошенка, а Гринів буде лише публічним представником цієї групи «найближчих друзів Президента».

«Ігор Гринів нажив слави непублічного політика, а тому не буде таким же ефектним трибуном, як Юрій Луценко. У БПП відбуваються непрості процеси — часто виникають конфлікти, дискусії, дебати. Фракція виглядає найбільш неорганізованою у порівнянні з іншими парламентськими силами, тому дане призначення навряд допоможе мобілізувати БПП. Скоріше навпаки, призначення Гриніва означає продовження відцентрових процесів у «Блоці Порошенка», — підсумовує Басараб.

Дмитро КРИВЦУН, «День»
Газета: 
Рубрика: