Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Американська» мрія повинна стати й українською

27 листопада, 1999 - 00:00

Тоталітарне комуністичне суспільство поставило людей у різні початкові умови, що і є основною перешкодою для здорової конкуренції в сьогоднішній Україні. І без державного втручання ця різниця в початкових умовах лише поглиблюватиметься.

Саме держава повинна надати своїм громадянам рівні можливості розвиватися — початкова освіта, медичне обслуговування. А от далі — виключно справа особистого прагнення, таланту, докладених зусиль. Ледачий ніколи не може й не повинен жити так само, як роботящий. Державна допомога в даному випадку стає глибоко деструктивною — вона стимулює безактивність та психологію утриманця.

Державна політика в цьому напрямку є основою формування здорових сил у суспільстві, а інвестиції в людей завжди окуповуються сотнями відсотків. «Американська мрія» — сходження на вершину з самого низу — повинна стати й українською: головне — покладатися на власні сили і не боятися відповідальності чи поразки.

Молоде покоління в Україні поступово витісняє споживацьку психологію і своєю ініціативою дає поштовх розвиткові держави. У цьому зв'язку другою обов'язковою функцією держави є не заважати конкуренції. Тобто не обтяжувати громадян репресивною податковою системою, величезним бюрократичним апаратом і заплутаним та неефективним законодавством.

Станіслав ЛЮДКЕВИЧ, студент-юрист
Київ

Газета: 
Рубрика: