Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Будьте воїнами!

Всеньким нутром відчуваю біль кримських українців
10 квітня, 2014 - 18:49

Нація, яка не готова посилати синів на смерть, — не виживе...

Левко ЛУК’ЯНЕНКО

Я не радію підписанню Євроасоціації, хоча дуже її чекала. Нема чому радіти. Дуже дорога і непомірна ціна! Заплатили... Цілим Кримом. Фактично, зрадили кримчан. Здали, формально, Крим без жодного спротиву. З усіма складами зброї, яку покинули напризволяще. Разом з українськими моряками й усією береговою охороною. Соромно за вас, хлопці, які зараз при тимчасовій владі у Києві.

•  Відомий російський письменник Дмитро Биков з усією своєю об’єктивністю щиро констатував на каналі RTVi 20 березня 2014 р.: «Росіяни дуже елегантно забрали Крим. Спробуй доведи, хто ті «зелені чоловічки».

А не потрібно було нічого доводити. Коли невідомі, то й чинити з ними, як з невпізнаним злодієм. Мали повне право! Скажіть, на милість Господню, який господар принишкне і мовчатиме у запічку, коли в його домівку забереться злодій і почне грабувати? Хіба той господар кине свою хату і побіжить до сусідів, щоб вони помогли йому кричати звіддалеки? Таж справжній господар схопить рогачі, вила, сокиру й одразу вижене геть того злодія!

•  А що ви зробили, пане голово Верховної Ради і пане прем’єре? Показали лише погану міну, що ви — наче не ви, і хата моя — не моя. Гірше того, перед тим 8 Березня, прямо в період найпершої окупації, ви зачинили свою Верховну Раду — аж на п’ять днів! Господи, спаси і помилуй, Ти все бачив. Ми всі, Український народ, були просто вражені від цього.

Замість того, щоб в. о. головнокомандуючого негайно віддав наказ оточити і нейтралізувати Чорноморською частиною Українських Збройних сил ту, поки що маленьку сотню бойовиків у зеленій невпізнаній формі, які захопили Кримську Раду.

А Верховна Рада України мала в той час працювати, як на фронті, вдень і вночі, та уже на світанку сформувати в єдине ціле той покалічений Конституційний Суд, щоб визнати всі парламентські дії Криму незаконними ще 3 березня, а не 15, аж перед самим «референдумом». І відразу заарештувати і Аксьонова, і Константінова за сепаратизм і порушення цілісності України.

•  І все, інцидент вичерпано. А війська Криму — в повну боєготовність! І Путін навіть не пікнув би, що то його — ті «зелені чоловічки». Саме на цей випадок вони й були екіпіровані у невідому форму. Виграє той завжди, хто грає наввипередки подій.

•  Згадаймо слова Михаїла Саакашвілі: Путін сильний там, де слабкість, наступає там, де відступають, сміливий там, де боягузи.

...Мені дуже боляче, бо я живу за три кілометри від східної прикордонної застави. І зараз я всеньким нутром відчуваю біль кримських українців, який щохвилини може стати моїм найпершим болем. І болем усього Українського Донбасу...

Схаменіться! Станьте воїнами! Жодні Америки, жодне НАТО не виставить зараз своїх військ на східно-південних кордонах України. Бо є таке золоте правило: допомагають лише тим, хто бореться. А в нас — несусвітня слабкість. Хай би яка розбалансована була Українська армія, але вона є.

•  Ніякі дражливі дипломатичні санкції не налякають Путіна. Але на це здатен наш спротив. І наша оперативна дія. Зволікання в нашому випадку — то є смерть. І слід розуміти: зволікання в нинішній ситуації — це державна зрада.

Чую по телефону сумний голос професора Сімферопольського медичного університету Василя Пикалюка: «Це було наше останнє богослужіння. Так сказав нам священик». Поминальна субота,  березня. Будівлю церкви уже забирають, українського священика виганяють. До «референдуму» ще... аж доба.

•  У Донбасі, Харкові, Одесі — повно російських шпигунів, їхніх спецназівців, яких влада на східному кордоні спочатку пропускала тисячами. Адже саме ці засланці з іншої країни збурюють схід і південь і створюють потрібні Росії прецеденти. Чому не аналізуєте, не виправляєте помилок? Ваша керівна недосвідченість уже минула, тепер відповідальність несете — на повну силу. Зацементуйте східно-південний кордон!

І швидше обираймо президента! Щонайпізніше — наприкінці квітня. У нас немає часу — на два місяці. А то запізно буде вибирати взагалі. Чекання працює на ворога. Зараз потрібно його випередити!

І вже завтра подавайте заявку в НАТО і до Євросоюзу! Далі вже немає як зволікати. Силу зупинити може тільки Сила. Ми — на краю безодні. Ми ще станемо такою демократичною державою, яка матиме авторитет на увесь світ. А зараз ми — на початку шляху.

Ставте уже сьогодні питання про списання старих боргів перед Європою та Америкою. У нас екстраординарні обставини, набагато скрутніші й тяжчі, аніж ті, що були в Греції, якій Європа списала половину боргу. Нам повинні списати стовідсотково, або їх мають погасити наші гаранти з питання ядерної безпеки, які нам гарантували економічний та військовий захист у разі здачі ядерної зброї, а зараз не роблять практично майже нічого.

•  Починаймо боронитися і боротися самі, і допомога прийде неодмінно. А щойно міжнародний суд скасує анексію Криму Росією, наші спільні з гарантами війська мають стати вздовж всього Кримського узбережжя. Без всякого квартирування в Чорному морі Російського флоту. Отоді лише закінчиться місія наших будапештських гарантів. Уже давно Рада Безпеки ООН повинна була визнати Росію агресором і позбавити будь-якого права вето. Крим — наш. Віддасте Крим — віддасте всю Україну. Зрозумійте це, зрештою. Як ті «зелені чоловічки» зайшли інкогніто в Крим, так вони звідти й заберуться геть. Врешті-решт, ми ж не претендуємо на краснодарські та білгородські, колишні українські землі, які й досі заселені етнічними українцями. Жодного переділу, ніде! Законність і непорушність кордонів не повинні підлягати сумніву.

•  І ще — до нашого уряду. Шановний пане прем’єр-міністре! Мусите кожне слово зважувати на терезах мислі! І слово, і мисль — матеріальні! Ми забороняємо вам називати себе «урядом камікадзе», негайно нейтралізуйте ці слова позитивом. Ви — уряд швидкого реагування, уряд нової генерації. Ви виконаєте свою місію, і тимчасову, і постійну!

З нами — Бог! Ми — на своїй Рідній Землі!

Антоніна ЛИСТОПАД, член Національної спілки письменників України, лауреат премії ім. Василя Стуса
Газета: 
Рубрика: