Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дрібниця, а приємно

18 серпня, 2007 - 00:00

Літо минає. Деякі респонденти «Дня» радіють останнім дням тепла, а інші з нетерпінням чекають осінньої прохолоди. Цього тижня привернули увагу Сорочинський ярмарок, фестивалі та підготовка до святкування Дня незалежності. Про це та про інше читайте у нашій постійній рубриці «ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?»

Алевтина МІРОШНИК , WEB-редактор:

— Жовтіє листя на київських каштанах, липнева спека поступилася місцем просто теплій погоді. Ночі стали довшими та прохолоднішими, зате з неба сиплеться справжній зорепад. Це все природно, та не може вважатися чимось поганим або хорошим — життя плине, як ріка, і ми разом із нею. Зате можна підбити підсумки цього сезону, місяця, та хоч би й просто тижня.

На ринках з’явилися яблука з домашніх садків, привозять виноград і груші, як озеро тванню, заростають вулиці завалами кавунів. Це видовище чудово підіймає настрій! Погодьтеся, нудно, коли йдеш ринком — і мало того, що тягнеш важкі сумки, так ще й навколо сумливо, сіро й сама картопля на прилавках. А зараз ідеш — і радієш. Колір, запах, — а смак уже! Це дрібниці, звичайно, — але задумайтеся, скільки таких дрібниць отруюють — або навпаки, прикрашають наше життя щодня? Адже привід для радості зайвим ніколи не буває.

Приємно вихідними поніжитися на пісочку міського пляжу — шкода лише, що він давно та міцно окупований ларками, забігайлівками, шашличними й іншими так званими благами цивілізації. Сміття, гучна та зовсім не класична музика, не завжди тверезі відвідувачі, машини. Лишень чотири роки тому ці місця були чистими й зовсiм безлюдними — а тепер яблуку ніде впасти. І навряд чи «свіжопоставлені» кабінки для перевдягання гідно компенсують незручності, що з’явилися.

Міський транспорт, як завжди, примушує задуматися. Пробки стали вже звичною для нас справою — але чому ж ті, хто повинні нас від них захищати, насправді їх створюють? Днями провела півтори години у спеку в автобусі — і лишень тому, що працiвник державтоінспекції протягом більш ніж сорока хвилин складав протокол про незначну аварію — i повністю перегородив проїзд по мосту. Або, наприклад, нова ініціатива міської влади — зробити проїзд по цих самих мостах і в’їзд у центр міста платним для автомобілів. Із одного боку — зрозуміле бажання знизити навантаження на міські вулиці. Із іншого — чим люди, які проживають на Подолі, відрізняються від тих, хто живе на Русанівці, наприклад? Чому одні повинні будуть платити, а інші — ні? Та й чи не стане збір грошей на мостах причиною ще більших заторів?

Так, останнім часом я занадто багато уваги приділяю автоновинам. А причина дуже проста. У нас у сім’ї цього тижня сталося поповнення. Новеньким став ВАЗ-2108 чорного кольору — так що тепер я із задоволенням милуюся зірками серпня з його салону. Уночі все ж таки легше їздити, особливо якщо не дуже добре вмієш це робити.

Олександр ДУБИНСЬКИЙ , підприємець:

— Цього тижня мені припала до душі пропозиція влади скасувати квитки, що видаються на прізвище. Вважаю, що це дуже зручно, оскільки не буде необхідності пред’являти в касах i у потягах документи, які засвідчують особу. Поменшає скарг громадян і конфліктних ситуацій у потягах через невідповідність прізвища або ініціалів у проїзних документах і паспорті або посвідченні особи.

Ще на цьому тижні проходить Сорочинський ярмарок. Вже був на відкритті, купив багато різних виробів і ексклюзивних речей.

Щодо поганого, то це просто нестерпна погода, і не лише в нас, а по всьому світі. Наприклад, в Японії цього тижня на шкалі градусника температура сягнула позначки 40,8 градуса. Це ж нестерпно. Засмучує, що внаслідок цього багато людей просто помирають.

Світлана СТЕБЛИНА , архітектор:

— Цей тиждень позначився дуже поганою погодою. Нестерпна духота та спека убивче впливає на населення. Також нещодавно прочитала, що найближчим часом у Сімферополі відкриється ПТУ, в якому щорічно навчатимуться астрологи. Вважаю, що це дуже цікава професія. Наскільки я знаю, їх сьогодні залишилося дуже мало. Наступного тижня святкуватимемо День незалежності України — це дуже добре.

Підготувала Ірина КОНОНЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: