Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

I ще раз про реформи

13 травня, 2011 - 00:00

Хочеться вам написати простого листа, про наболіле. Про реформу нашої законодавчої влади. У нашій державі ми перепробували, здається, усі можливі системи виборів. Отож вирішив я запропонувати свою виборчу систему, точніше її концепцію:

1. Нинішній світ дуже динамічно змінюється, а обрання депутатів на 4 чи 5 років сприяє тільки їхньому «бронзуванню», а то й «платинізації». Вибори, на мою думку, мають проводитися в нас кожен рік в електронному режимі. Таким чином має вибиратися 1/4 чи 1/5 складу парламенту, а в подальшому можна переобирати 1/3 чи навіть 1/2 частину.

2. Непогано було б ввести процедуру «доголосування». Раніше відсутній депутат, повернувшись у парламент, індивідуально може проголосувати всі ним пропущені голосування, адже виборцю головне — позиція депутата, а не його довідки про відгули, прогули чи болячки.

Напевно, всі бували на зустрічах кандидатів із виборцями. На запитання про програму можна було почути приблизно таке:

— Та в нас програму писали мало що не Нобелівські лауреати, я її можу вам розповідати хоч цілий день, і то буде замало.

Далі кілька екзальтованих осіб починають ставити запитання, і все в кінці зводиться до чиєїсь стіни, зараженої грибком, і краника, із якого вже п’ять років тече безперервно вода...

А до чого тут може долучитися газета «День»? А «День» може коротко, ясно і, головне, фахово писати про всі проблеми, які є в Україні і світі. Ще згадати і проаналізувати усі програми, за якими ми жили і зараз живемо. Потім видати екстрактом дешеву книгу під назвою «Проблеми і перспективи України», яку можна було б замовити або купити виборцю будь-де і будь-коли. І по вашій книжці можна буде визначити, чи не є даний кандидат просто спеціалістом зі зв’язків із населенням...

Тарас ДИШКАНТ, Буськ, Львівська область
Газета: 
Рубрика: