Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Літали, наче на крилах!»

Полтавці — про біатлонні успіхи збірної, доцільність зміни уряду та запровадження карантину
12 березня, 2020 - 19:39

Вікторія РОДIЧЕВА, журналістка:

— Найкраща новина початку березня — це історичний успіх чоловічої збірної України на Кубкові світу з біатлону в чеському Нове Мєсто! Останнє «срібло» чоловіки в естафеті приносили нам майже 20 років тому. Через бушування коронавірусу в світі етап довелося провести без уболівальників, але мені пощастило там побувати як журналістці та на власні очі побачити «срібний вояж» нашої естафетної четвірки. Я рада, що розділила щастя з командою й кількома десятками вболівальників, які, попри все, поїхали організовано до Чехії. Деякі ЗМІ спотворено подали інформацію, ніби наші фани проривалися крізь кордони поліції, порушуючи правила карантину та інші нісенітниці. Як безпосередній свідок заявляю: українці нічого не порушували, перебували лише там, де можна було (тобто за парканом стадіону) тощо. Ба більше, вважаю, що така неймовірна підтримка також вплинула на результат — наші біатлоністи літали, наче на крилах! При цьому не можу не відзначити, наскільки абсурдними виглядали запроваджені так звані заходи безпеки, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусу. Наприклад, інтерв’ю журналісти могли брати на відстані не ближче півтора метра від спортсменів та тренерів (загнані, наче худоба, в «загончики»), але вільно могли ходити спільними з ними сходами, переходами, жити в одному готелі тощо.

Новина про те, що Польща запроваджує жорсткий контроль на кордоні, застала мене якраз у дорозі додому після чеської «біатлонної феєрії» від наших. Між Чехією та Польщею ми заповняли спеціальну анкету на вимогу поляків, нам вимірювала температуру безконтактним пристроєм людина в захисному костюмі та респіраторі. На українському кордоні такого захисту не було — звичайні найдешевші маски красувалися на привітних обличчях жінок, що міряли нам температуру. Але в цілому кордон ми пройшли надзвичайно швидко, що не могло не радувати втомлених мандрівників.

І ось уже сьогодні, в день повернення додому, ми дізналися, що і в Україні прийнято рішення про запровадження карантину. Що тепер чекатиме на нас? Набіги на аптеки, зникнення харчів у магазинах, нудьгуючі діти в офісах з батьками?.. Що ж, час покаже.

Олександр КРУМIН, блогер:

— Багато подій сталося за тиждень, що минає. Від візиту Президента України Володимира Зеленського на Полтавщину до оголошення карантину по всій території України на три тижні. Але про цю тему, яка зараз на хвилі хайпу, говорити не буду. Виділю дещо інші речі, що відіграли важливу роль у житті нашої країни.

До поганого я відніс би зміну Кабінету Міністрів України. Така зміна як явище профілактичне, звісно, здається хорошим кроком. Проте особисто я не можу зрозуміти мотивацію такого «перезавантаження Кабміну». Якщо ця мотивація лише у бажанні Президента зміцнювати свій рейтинг, який в останні місяці пішов на спад, то це недобре. І, як уже зазначають експерти, такий хід може відлякати потенційних інвесторів, які можуть не зрозуміти подібних коливань і відмовитись вкладати в українську економіку.  Якщо ж для звільнення уряду були інші причини, то глава держави погано про них розповів суспільству. Тому знову постає питання про якість комунікації української влади.

До хорошого, як це не парадоксально, але я відніс би здорожчання долара щодо гривні. Тривалий час ми чули заяви експертів, що курс гривні тримається штучно. Якщо це справді так, то нехай ми бачитимемо ринковий курс, а не штучно форсовані показники.

Микола ЛИСОГОР, журналіст інтернет-видання «Полтавщина»:

— Коронавірус став головною медійною темою у світі й в Україні. І так склалося, що тема нового вірусу безпосередньо торкнулася Полтавщини: як не згадати протести в Нових Санжарах проти розміщення в селищі евакуйованих з Китаю українців та іноземних громадян. А потім уся Україна стежила за кожним кроком людей у районному санаторії. Місце обсервації перетворилося на реаліті-шоу. На мою думку, ці події  певною мірою вплинули на імідж нашої країни у світі, причому в негативному ключі.

Однак загроза коронавірусу прийшла не зі Сходу, а з Заходу. У Чернівцях зафіксували першого українця, зараженого COVID-19, що повернувся з Італії. Офіційно в Україні одна людина з коронавірусом, але до цієї інформації особисто у мене немає довіри. Наприклад, у Полтаві не робили тестів на зараження людей коронавірусом (та й самих тест-систем немає), тому чиновникам легко говорити, що у місті коронавірусна інфекція відсутня. Але як воно насправді, ми не знаємо.

11 березня уряд України ухвалив рішення про запровадження карантину на загальнонаціональному рівні. На українську економіку карантин вплине вкрай негативно, зокрема це загрожує зниженням обсягів експорту аграрної продукції й сировини.  До того ж курс гривні почав стрімко падати.

Серед поганого, що трапилося у місті, згадаю жорстоке побиття 8 березня 14-річної дівчинки власним батьком. Це трапилося в центрі міста серед білого дня. Потерпілу помістили до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Там їй нададуть допомогу соціальні працівники.

З хорошого: тиждень тому евакуйованих із Китаю людей, що перебували на обсервації, випустили із санаторію. Запевнили: всі вони здорові, коронавірусу не виявлено. Істерія у селищі закінчилася.

Минулого тижня з дводенним візитом на Полтавщину завітав Президент України Володимир Зеленський. Він дав важливі обіцянки, які мають позитивно вплинути на економіку Полтавщини. Так, у Кременчуці Володимир Зеленський пообіцяв, що держава замовить у Крюківського вагонобудівного заводу три дизель-поїзди та 90 пасажирських вагонів уже цього року. А під час візиту на Кременчуцький автомобільний завод Президент фактично пообіцяв відновити держзамовлення.

І, звичайно, радує тепла березнева погода. Чудова пора, щоби насолоджуватися  прогулянками й надихатися на подальшу роботу.

Богдан ПРОСКУРОВ, Полтава
Газета: 
Рубрика: