Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Літо, вибори, можливості

Херсонці згадують політичні баталії останніх місяців через призму своєї зайнятості
2 серпня, 2019 - 12:02

Павло БIЛЕЦЬКИЙ, керівник туристичного центру «ХерсON»:

— Якби мене попросили розповісти про останні 2 місяці одним словом, я б сказав «швидко». Ти плануєш взимку туристичний сезон, подорожі, нові проєкти на теплий сезон... а потім бац — і вже кінець липня. А таке враження, що тільки кліпнув. Думаю, зі мною погодяться багато людей.

Якщо ж описати детально, то вийде так. Поставили туристичний рекорд. У компанії ХерсON цього червня було більше гостей, ніж тогорічного серпня. А той серпень був найкращим місяцем 2018 року. Тож маємо зростання туристичності нашого півдня. За останні 2 місяці я встиг прийняти рішення балотуватись до ВР; провести з командою першу в житті передвиборчу кампанію (цікава, чесна та без гречки), отримати величезну порцію підтримки та довіри; отримав понад 5000 голосів, як результат — продовжую отримувати підтримку та питання, чи підемо з командою на місцеві вибори. Познайомився з величезною кількістю цікавих людей, отримав унікальний досвід і дуже вдячний за все це життю.

А ще купили з братом невеличку яхту. Це здійснення багаторічної мрії. Мрійте, але обережно — мрії здійснюються.

Провів у спілкуванні з донькою чудові 2 тижні.

Вивели з командою 2 музейних проєкти на фінішну пряму. Майже півроку напруженої роботи.

Спробував sup-дошку. Крута штука — всім раджу.

Закінчив у своєму ОСББ 2 проєкти: «вхідна зона і заміна навісу»; по суду передаємо підкачку води місту у власність.

Відеоролик, який ми створювали разом з командою люблячих Херсон людей, зайняв 1 місце серед інших у конкурсі «Місто з характером». Тепер про Херсон дізнається більше людей. Що сталося поганого? Хіба що могло б більше відбутися хорошого.

Павло ШЕЛУХIН, заступник голови Молодіжної ради при Херсонському міському голові:

— «У житті перемагає той, хто переміг сам себе: свій страх, свою лінь та невпевненість у собі». Цей афоризм є для мене життєвим гаслом уже багато років.

Цей вислів, певною мірою, можна екстраполювати і на соціум в цілому. Особливо це актуально в останні місяці, коли Херсонщина разом з усією Україною жила виборами та передчуттям нового етапу в історії держави.

Громадська діяльність у період виборчого процесу завжди набуває особливих рис політизованості, кожні рішення та кроки сприймаються оточенням через призму політичних вподобань та уявлень. Навіть об’єктивно нейтральні акції, заходи, дії чи адвокаційні кампанії намагаються використати в політичному процесі та сприймаються оточенням як підтримка певних політичних сил. Це і є викликом останніх місяців. Теорії локальних змов та політичні інтриги знижують ефективність громадської діяльності. Хоча, з іншого боку, активний політичний сезон — це можливість для активізації адвокаційних кампаній, які потребують законодавчих рішень на місцевому та національному рівнях, а також політична підтримка ініціатив.

Яскравою подією червня став для мене молодіжний фестиваль UNIFEST, який організувала та провела наша Молодіжна рада. Це перший досвід організації фестивалю не тільки для мене, а й для членів молодіжної ради. Разом прокачали свої компетенції в івент-менеджменті.

Також позитивною подією для херсонської молодіжної політики є початок реалізації програми ЮНІСЕФ «Громада дружня до дітей та молоді», яка покликана виявити проблеми для місцевої молоді та разом з нею розробити середньострокові рішення, які виконуватимуться міською владою разом з ОГС відповідно до вже підписаного меморандуму між міським головою та представниками ЮНІСЕФ в Україні.

У цілому, останні місяці були сповнені подорожами, яскравими емоціями та новими знайомствами. В професійному плані відкрились нові пропозиції та можливості, а поточні проєкти просуваються вперед. Фундаментальним позитивом є те, що зараз є реальні можливості та інструменти досягнення власного життєвого успіху та розвитку своєї громади та країни в цілому. Головне — бажання, сила волі та відповідальність за власні рішення. Більше раціонального та позитивного, менше популізму та негативу — формула успіху для кожного особисто та країни в цілому.

Олена ВОВК, громадська активістка, Скадовськ:

— Літо завжди асоціюється з чимось приємним і добрим. Тому й всі події, що трапляються в цей період, магічним чином сприймаються мною крізь призму шаленого позитиву. Важлива подія цього літа — це, безперечно, позачергові парламентські вибори. І хоча ним передували абсолютно безглузді інтернет-баталії та тонни популістичної агітації, від яких інколи хотілося сховатися на безлюдному острові, все ж я рада, що ця подія мала місце в нашій країні. Бо я вірю в невідворотність змін. Бо я вірю в позитивні наслідки виборів. Бо не дозволяю собі втрачати оптимізму щодо майбутнього України, хоча, часом, такі думки й оселяються в моїй голові.

А от найкращою подією останнього часу став для мене XVII Всеукраїнський благодійний дитячий фестиваль «Чорноморські ігри», який 26—28 липня року відбувся у Скадовську. Цьогорічний фестиваль видався на славу, став ще масштабнішим порівняно з минулим. Саме він допоміг не лише побачити й почути молоді українські таланти та вже знаних зірок українського шоу-бізнесу, а й по-справжньому відволіктися від перманентних переживань, від проблем, думок про роботу, родину, дитину тощо. Ба більше, навіть відірвав сотні людей від екранів телевізорів із його перманентними новинними стрічками про ситуацію в зоні бойових дій на Донбасі, від дискусій політиків, які змагаються в обіцянках «покращити життя вже сьогодні». Словом, від всього, від чого голова обертом у практично кожного українця. Для міста Скадовська такий фестиваль — необхідний ковток свіжого повітря, якого так не вистачає в інші пори року, які абсолютно позбавлені яскравих заходів і подій. Це завжди маленький, але приємний привід вийти з хати — на людей подивитись і себе показати. Повірте, це розкіш для багатьох скадовчан та інших жителів маленьких міст.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон
Газета: 
Рубрика: