Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Люди повертаються до культури»

Чернівчани — про ювілеї, святкові «ляпи» та нові-старі проблеми міського устрою
9 жовтня, 2015 - 13:38

Петро МУХА, директор Центрального палацу культури Чернівців:

— Про наше місто можна говорити дуже багато. У нас завжди багато різноманітних подій. Оскільки я працюю в культурі, то можу сказати, що у нас дуже багато, скажімо, різноманітних культурних заходів. Різноманітних як за формою, так і за подачею. З останнього — нещодавно відбувся День міста Чернівці. Це місто, яке багато-багато століть плекає у себе різні національності. Тут є і українці, і німці, і євреї, і румуни, і вірмени... Майже сто національностей! І всі вони разом стараються зробити все для того, щоб у місті було комфортно жити. Хоча, звичайно, є тут і багато недоліків. Проблеми з дорогами, забруднення... Але разом з тим тут відбувається бурхливий культурний розвиток. До прикладу, до того ж Дня міста відбулося близько ста різноманітних заходів. У Палаці культури, де я працюю, щоденно відбуваються три-чотири заходи. Люди в Чернівцях повертаються до культури. От, подивіться: 4 жовтня на Театральній площі аматорські колективи з нашого Палацу виступили зі святковим концертом «Тобі, наше місто!». Концерт відкрив духовий оркестр. Як тільки залунали звуки музики, люди стали «стягуватися» з усіх вулиць на площу. Було дуже людно. Кожен номер, який виконували наші аматори, приймався на «ура». Тобто люди останнім часом стають зацікавлені як у тому, щоби брати участь у таких заходах, так і в тому, щоб їх відвідувати.

Галина КРУЛЬ, екскурсовод:

— Позаяк протягом цього місяця Чернівці готувалися до святкування 607-ї річниці з дня писемної згадки про місто (і візиту Яценюка, приуроченого до цієї події), то в місті з цієї нагоди заасфальтували вулицю Щепкіна, аби його «прем’єрська величність» ощасливила своїм візитом школу, в якій він навчався. Таке ж покращення випало на долю й деяких інших вулиць, щоправда, на них припала менша кількість асфальту. З думкою про нашестя туристів міська влада проклала туристичний маршрут середмістям, та поколупала при цьому бруківку, плити й асфальт, із невідомих причин використавши для позначення цих маркерів їжачків. Ще геть забули змінити на Центральній площі 2014 рік на 2015-й, а 606 років — на 607.

Позитивним моментом можна вважати і запуск нового поїзда до Львова, хоч позитив тут же витискається негативом (вартістю квитків і часом відправлення, оскільки доведеться ще й витрачатися на таксі). Крім того, за минулий тиждень у Чернівцях відкрили Єдиний центр надання адміністративних послуг — крім того, оголосили набір до нової поліції. Щоправда, очікуваного ажіотажу поки не видно, та й, чесно кажучи, сумніви беруть, що з новою поліцією щось зміниться. Наслідуючи туристичний досвід деяких європейських країн, наприклад Польщі, в Чернівцях на вулиці Штейнбарга встановили маленьку кумедну фігурку гумориста-байкаря Штейнбарга у внутрішньому дворику будинку за номером 23. Але, от халепа, вхідні двері до цього будинку зачинені, і, на жаль, коду на дверях ніхто не написав. Цікаво, як туристи зможуть побачити цю скульптурку, оцінити її і сфотографуватися з нею? А ще в межах святкування Дня міста на Алеї зірок засвітили дві нові — Леоніда Румянцева та Євгена Савчука. Хто вони такі, не знають навіть чернівчани, не кажучи вже про туристів. Можна було б подбати про якісь інформаційні повідомлення стосовно всіх тих достойних митців, яким присвячена ця алея. Та й про якість її варто подумати, бо якщо не дивитись під ноги, то можна спіткнутися... Одним словом, можна багато чого писати про якісь зміни в місті, але для того щоб вони були суттєвими, потрібно їх проводити, не приурочуючи до якихось подій, а ретельно продумавши всі деталі і зваживши навіть на найменші нюанси.

Ольга РОМАНЮК, бібліотекар відділу мистецтва Чернівецької обласної універсальної бібліотеки ім. М. Івасюка:

— Перший місяць осені видався для Чернівців своєрідним «місяцем ювілеїв»: і Чернівецькій області минуло 75 років, і Чернівецькій обласній філармонії — 75 років, і наша бібліотека святкувала 75-річчя. Наше святкування відбувалося 30 вересня, це якраз День бібліотекаря. Ця подія отримала назву «Ніч у бібліотеці». Був тут і музичний «салон», були й поети, і в «мафію» грали... Крім того, проводили КВН між працівниками бібліотеки. Не обійшлося і без урочистостей. Приходили наші меценати, відбулося нагородження працівників. Провели ми і мистецьку акцію на вулиці, таким чином залучаючи читачів — демонстрували просто неба наші нові надходження. Тут і художні альбоми, і трошки музичної літератури, і фільмотека наша поповнилася... А вже 1 жовтня був Міжнародний день музики, і в нашому відділі відбувся чудовий концерт. Незабаром буде День художника — знову проведемо творчий захід. Взагалі у нас проходить чимало заходів. Постійно збирається студентська молодь. Вони разом дивляться тут фільми, а потім їх разом обговорюють. Радує, що в нашій бібліотеці й надалі вирує культурне життя міста.

Наталія БАТРАКОВА, виконавчий директор Центру громадської активності «Синергія»:

— Мета організації, в якій я працюю, — підтримка підприємницької діяльності. І якщо говорити про останні події в Чернівцях, пов’язані з цією сферою, то чи не найвагомішою буде проведення Дня міста. Бо завжди будь-який захід, який оживляє торгівлю, є важливим для підприємців. Це хороша нагода для них прорекламувати свою продукцію. Подібний захід був у нас і влітку — Петрівський ярмарок. Місто оживляється, і люди користуються нагодою продемонструвати товари й послуги потенційним клієнтам. Також нещодавно наша організація проводила фокус-групи з підприємцями міста, щоб визначити їхні основні проблеми. Майже всі називали проблемою стихійну торгівлю на вулицях Чернівців. Також підприємці говорили, що досі немає на державному рівні механізму узаконення тих інвестицій, які вони вкладають у робочі місця. Тобто якщо з певних незалежних причин ринок перестає функціонувати, вони втрачають всі вкладені в ці місця кошти. Крім цього, є потреба краще організувати рух біля Калинівського ринку і створити підземні переходи. Їх відсутність як створює проблеми для руху транспорту, так і становить небезпеку для пішоходів. Схожі проблеми й біля Головного ринку, який розташовано на вулиці Ентузіастів. Підприємці пропонують запровадити на ній односторонній рух транспорту, щоб трохи її розвантажити.

Аліна ВАВРИНЮК, Чернівці
Газета: 
Рубрика: