Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Математика виборів

Відкритий лист кандидатам і ЦВК
28 серпня, 2004 - 00:00

Вельмишановні панове!

Виборча кампанія розпочалася і триває в атмосфері дискусій щодо можливого фальшування підсумків голосування. Як і кожний виборець, я сподіваюся, що спільні зусилля кандидатів, Центрвиборчкому, виборчих комісій та спостерігачів будуть плідними, а високу посаду президента обійме політик із легітимним мандатом.

Водночас хочу привернути вашу увагу до того, що методи сучасної математики дозволяють діагностувати аномальність (деформованість) числового масиву, який віддзеркалює підсумки голосування, за умови, що вони зазнали зовнішніх втручань, а не склалися природним («стихійним») шляхом.

Математична експертиза ґрунтується на так званому принципі Бенфорда. Вона фіксує застосування адміністративного ресурсу, маніпуляції списками виборців, бюлетенями та виборчими протоколами. Докладно про це можна прочитати, зокрема, в моїх брошурах, виданих після президентських (1999 р.) і парламентських (2002 р.) виборів.

Експертні оцінки дозволяють інформувати виборців про те, з якою мірою довіри вони можуть сприймати офіційну інформацію про підсумки голосування. За таких умов жоден кандидат на посаду президента України, який програв у чесній боротьбі, не матиме підстав для політичних спекуляцій. Водночас переможець може не зважати на звинувачення опонентів — але тоді і лише тоді, коли математичний показник аномальності (об’єктивний за своєю сутністю) не відхилятиметься від нуля.

Я готовий співробітничати з ЦВК у оперативному проведенні експертизи виборчих протоколів щодо окремих кандидатів на посаду президента України і щодо наслідків голосування в окремих регіонах. Якщо переможець не визначиться в першому турі, експертні матеріали можуть бути опрацьовані та оприлюднені ще до другого туру.

Володимир ВОЙТЕНКО, безпартійний, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки
Газета: 
Рубрика: