Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Незалежність і Голодомор. Вони воювали з народами

11 липня, 2008 - 00:00
СВІДОЦТВО ПРО СМЕРТЬ / ГОЛОДНІ ЛЮДИ ПОМИРАЛИ ПРОСТО НА ВУЛИЦЯХ

Кажуть, що громадяни всіх національностей боролися за незалежність України, кажуть, що всі національності постраждали від Голодомору. Та це все брехня! Бо навіщо етнічним росіянам була незалежна Україна, або за що було в 1932—1933 роках морити голодом етнічних росіян? Вони що — хотіли незалежності від своєї держави, від Росії, вони що — боролися за цю незалежність? Із ким боролися? Хіба самі з собою? Так, дійсно, під час Голодомору гинули люди різних національностей, але забувають сказати де саме, в селі чи в місті та в яких пропорціях.

Як відомо, світом рухають ідеї. Отож, керівництвом Комуністичної партії заволоділа ідея побудови на базі багатонаціональної, багатокультурної, багатоконфесійної країни міцної унітарної держави — Радянського Союзу, з одним радянським народом і однією російською мовою. Iз цією метою політичне керівництво Радянського Союзу проводило політику етногеноциду і лінгвоциду проти багатьох народів, але, зважаючи на специфіку народів, використовувало різні методи. До українців був застосований Голодомор.

Але українці не самотні у своїй біді. Хіба нині хтось сумнівається, проти кого були застосовані депортації кримських татар, калмиків, чеченців, інгушів та інших народів, виселення німців Поволжя та мешканців Кенігсберга (майбутнього Калінінграда) чи виморювання голодом казахів шляхом масового забою худоби? Так, звичайно, вони були спрямовані проти цих націй, бо усім зрозуміло, що відбір майбутніх жертв йшов за етнічною ознакою, влада воювала не з елітами, партіями чи екстремістами, вона воювала з цілими народами.

То для чого був задуманий Голодомор?

Скоріш за все — для того, щоб зламати хребет українській нації, знищити її генофонд, розірвати історичну пам’ять поколінь, поставити націю на коліна і перетворити або на «совєтський народ», або відразу на росіян. Таким чином планувалося, знесиливши Україну за допомогою Голодомору, знищити українську націю, назавжди ліквідувати загрозу утворення на цій території будь-якої незалежної від Росії держави.

Проти кого він був спрямований? Кажуть, що Голодомор в Україні не був спрямований проти етнічних українців і що від нього гинули представники усіх народів. Як же визначити, що Голодомор був направлений проти етнічних українців?

Передусім ставилось завдання винищити якомога більшу кількість українців — представників другої за чисельністю після росіян нації в Радянському Союзі, — нації, яка у своєму прагненні до незалежності становила постійну загрозу як для царської Росії, так і для «молодої радянської російської імперії». А щоб загинуло якомога менше представників інших національностей, Голодомор організували на селі, де проживали майже винятково етнічні українці.

Чи гинули представники інших національностей?

Так, гинули, але у пропорції 9/1, на 90 українців — 10 представників інших національностей. Хоча цих 10 треба віднести до так званих «издержек военных действий», незапланованих втрат. Чому голод охопив саме продовольчі сільськогосподарські райони, де етнічні українці становили 95% населення й більше, і оминув промислові райони, де українців було від 20% до 50% населення? Чому чим більшим був відсоток етнічних українців, тим лютішим був голод? Усі розуміють, що найбільш вразливі до голоду міста, бо їхні мешканці купують продовольство в магазинах, тому голод у місті організувати дуже легко, а його якраз там не було, принаймні міським жителям видавали продовольчі картки, а мешканцям села — не видавали, ба, навіть навпаки — у них забирали рештки їстівного: картоплю, горох, квасолю, сушениці?

Чому символічний кордон між республіками на час Голодомору набув ознак справжнього кордону? Чому голод закінчувався за межею адміністративного кордону України з Росією та Білорусією? Чому в українському селі голод був, а за річкою, за кордоном, в російському селі його не було? Чому селян, які намагалися втекти в інші республіки, виловлювали на кордоні або зсаджували з потягів? Чому в спорожнілі від Голодомору села, на місце етнічних українців, завезли не узбеків чи чувашів, а етнічних росіян?

За що знищували українців, адже не всі вони мали високу національну свідомість і були політично грамотними? Нищили просто за те, що вони були українцями, представниками іншого народу, за те, що вони чи їхні діти, потенційно, рано чи пізно, могли розпочати боротьбу за незалежність.

Тому коли кажуть «незалежна Україна», мало хто задумується: від кого? Та від Росії. Може, і День Незалежності, який ми святкуємо, слід назвати чіткіше — «День української незалежності від Росії»?..

Голод був ретельно спланований, винищення українців проводилося системно і комплексно, вiдразу по всіх фронтах. Бо як інакше пояснити, чому в один і той самий час, коли розпочався Голодомор, тобто в 1932—1933 роках, почали боротьбу з українським націоналізмом: почали винищувати не тільки українську гуманітарну і технічну інтелігенцію та виселяти до Сибіру куркулів, а розпочали «зачищати» нібито своїх — українських рядових комуністів, військових і державних діячів, припинили українізацію в Україні, репресували лідерів українського руху на Слобожанщині та Кубані, закрили там усі українські школи, газети, театри, бібліотеки? А вже незабаром, у 1938 році, офіційно було дано старт русифікації, було оголошено про неперспективні народи і мови, розпочалося насаджування «великого русского языка».

Сергій СТЕФАНКО, м. Івано-Франківськ
Газета: 
Рубрика: