Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Нова країна твориться не тільки в окопах»

Рівняни — про 25-річчя Незалежності й 455-річчя Пересопницького Євангелія
26 серпня, 2016 - 13:40

Юрій ДЮГ, керівник ГО «Антикорупційний моніторинг»:

— Хоча літо добігає кінця, однак робочі дні видаються насиченим. Так, нещодавно запустили новий соціальний проект «Університет громадянської активності для ветеранів АТО та волонтерів». У його рамках впродовж восьми місяців проводитимуть комплекс тренінгів у Рівному, Острозі, Дубні, Вараші, Костополі, Здолбунові. Навчатися можуть лідери та представники громадських організацій, ветеранських спілок, учасники АТО, активісти місцевих волонтерських об’єднань та ініціатив. На мою думку, дуже важливо не забувати про тих, завдяки мужності яких ми в ці дні відзначаємо чвертьстолітній ювілей Незалежності України. Тепер ці люди змушені й далі боротися за свої права, соціальні гарантії, добробут родин. Дуже часто самотужки. Бо почасти турбота про ветеранів АТО залишається виключно на папері та у пафосних виступах політиків.  Від них підтримки якраз найменше. Нова країна кується не тільки на барикадах і в окопах, а в звичайних спокійних буднях мирних міст. Якщо на Майдані та в АТО ворог був спереду, то в звичайних українських містах проти ініціативних і небайдужих людей воює бюрократія, некомпетентність чиновників та тотальна корупція. Особливо критична ситуація в районах, невеличких містечках та селищах. Тому ми хочемо своїми знаннями і досвідом поділитися з ветеранами АТО та волонтерами. Дати їм нові інструменти для захисту своїх прав.

Олександр ХАРВАТ, фотохудожник:

— Тиждень, на який припадає відзначення Дня Незалежності, зазвичай дуже насичений мистецькими проектами. І це неабиякий позитив. Так, відбулася презентація книги художниці Тетяни Лукашевич «Гобелен і батик». Це видання із серії «Митці Рівненщини». І воно вже друге. Хочеться вірити, що це не крапка, а кома. А ще виповнилося 190 років відтоді, як з’явилася перша фотографія. З такого приводу, а також до 25-річчя Дня Незалежності України, ми традиційно визначаємо переможців Кубка Рівного з фотомистецтва. А ще у нас відкривається виставка фотохудожниці з Одеси, а потім і майстра з Італії, який, до речі, є представником журі «Фотовернісажу на Покрову». Також розпочинаємо новий фотокраєзнавчий проект. Він матиме формат прогулянки-екскурсії історичною частиною міста. А окрім розповідей про минуле Рівного, учасники зможуть дізнатися, як краще фотографувати історичні споруди. Ці поради можуть стати у пригоді усім мандрівникам, які люблять знімати старовинні будівлі. І не має значення, Флоренція це, Париж, чи містечка Західної України.

А негатив, до речі, також навіяний 25-річчям незалежності країни. Ми незалежні-лежні-лежні... Насправді ми не лежні, ми вміємо працювати. І хочеться створювати такі умови, втілювати такі проекти, щоб місто ставало кращим. А тим не менше точаться чергові баталії за землю, реалізуються чергові корупційні схеми, душать тарифи і кредити. І це минуло 25 років незалежності...

Микола ФЕДОРИШИН, директор культурно-археологічного центру «Пересопниця»:

— Цьогоріч минає 455 років із часу створення знаменитого Пересопницького Євангелія. Сьогодні книгу називають феноменом. Це перший відомий переклад Святого Письма тогочасною народною мовою, тому його називають українською Першокнигою. Це шедевр рукописного мистецтва. Адже за красою і багатством оформлення книзі не було рівних. Тепер Пересопницьке Євангеліє є символом державності — на ньому приймають присягу президенти України. А батьківщиною Першокниги є колись княже місто, а тепер село Пересопниця, яке знаходиться неподалік Рівного. У кінці серпня виповнюється 5 років із часу відкриття однойменного культурно-археологічного центру. До речі, тут також зберігається факсимільна копія Пересопницького Євангелія. Ми відзначатимемо і 455-річчя Української першокниги, і п’яту річницю нашого центру. Так, 28 серпня влаштовуємо духовне свято за участю церковних колективів. Культурно-археологічний центр «Пересопниця» залишається єдиним у своєму роді в Україні. Адже він тримається на двох китах — це музей витоків державності (на прикладі удільного князівства, яким свого часу була Пересопниця), а також писемності. За п’ять років існування в нас склалися свої традиції. Наприклад, У Пересипницю щороку приїжджають на фестиваль історичні реконструктори, щоліта тривають розкопки, влаштовуємо археологічні симпозіуми. У нас є унікальні колекції, наприклад перекладів Святого Письма мовами світу. Тим часом у Пересопниці продовжують знаходити цікаві артефакти, які дають уявлення про те, як виглядало, наприклад, давньоруське житло, як проводили торгівлю, наскільки розвиненою була писемність та освіта. До речі, наша колекція поповнилася черговою цікавою знахідкою. Це давньоруська підвіска Святого Миколая. Річ рідкісна. Її, як і натільні іконки (вони також є в нашій експозиції), носили на шиї. Належала підвіска боярству. Невдовзі цю знахідку виставимо на огляд відвідувачів.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне
Газета: 
Рубрика: