Іван Котляревський став найкращим піар-менеджером традиційних народних страв з Полтавщини, згадавши їх у своїй безсмертній «Енеїді». Серед подарунків Царю Латину батько української літератури видзначив й опішнянські сливи:
Латин по царському звичаю
Енею дари одрядив:
Лубенського шмат короваю,
Корито опішнянських слив...
Велику популярність ще з часів козаччини мали солені та «гнічені» сливи, які готують у спеціальній печі-сушні. Всі згадані смаколики бочками вивозились до столиці і на великі ярмарки.
Славу сливових садів та місцевих делікатесів зі слив хочуть сьогодні відродити в Опішнянській об’єднаній територіальній громаді завдяки організації та проведенню культурно-гастрономічного фестивалю «Опішня СливаФЕСТ», що відбудеться 14 вересня в селищі Опішня. Захід готується силами громади в рамках проєкту «Малі міста — великі враження» за підтримки Міністерства культури України та уряду.
Підготовка до фестивалю вже розпочалася, а над втіленням проєкту працює ціла команда однодумців, яку підтримує голова Опішнянської ОТГ Микола Різник. Очільник громади поділився своїми думками щодо майбутнього фестивалю: «14 вересня ми радо чекаємо гостей на нашому культурно-гастрономічному фестивалі «Опішня СливаФЕСТ», що відбудеться вперше. Таким чином ми продовжуємо відроджувати традиційну українську кухню, адже бренд «опішнянська слива» був популярним ще понад 100 років тому. Навесні ми плануємо також закласти алею слив. Сама ж програма фестивалю буде насиченою і цікавою. Свято відбуватиметься на селищному стадіоні. Ми подбали про дорогу, стоянки, туалети та безліч інших необхідних речей. Думаю, що такий фестиваль збільшить потік туристів».
Громада теж не стоїть осторонь — місцеві жителі пропонують ідеї, пишуть пісні, облаштовують приватні садиби для розміщення гостей, а господині готують смаколики до фестивалю. Катерина Піщаленко з с. Глинськ гуртує навколо себе найспритніших жительок громади, які будуть вражати місцевими гастрономічними дивами: «З місцевими господинями ми вже узгодили попередній перелік місцевих страв зі сливами, якими плануємо вражати: пироги, соуси, варення, настоянки зі слив, а наша турецька громада готуватиме плов з чорносливом. Я планую дати кулінарний майстерклас разом Оленою Щербань та Мариною Кудинець, а готуватиме з нами відомий шоумен Костянтин Грубич. Локальні страви для шоу тримаємо у секреті. Це буде надзвичайно цікаво і смачно — запрошую радо до нас завітати!»
Основу команди оргкомітету фестивалю складають представники соціально-гуманітарного та проєктно-інвестиційного відділів Опішнянської селищної ради. Творча команда вирішала шукати обличчя вже наступного фестивалю, який відбудеться наступного року, серед місцевих красунь. Оксана Шендрик є координатором конкурсу краси на сливову тему «Міс Опішня СливаФЕСТ» та радо ділиться подробицями процесу його підготовки: «Оскільки наш конкурс краси проходить в рамках культурно-гастрономічного фестивалю «Опішня СливаФЕСТ, то учасниці готують вбрання на сливову тематику, представлятимуть для журі страву з основним інгредієнтом — сливою, а також робитимуть унікальне представлення бренду «опішнянська слива».
Куратор фестивалю — Вікторія Гончар — розкриває подробиці додаткових родзинок та атракцій, які будуть цікаві гостям: «Ми готуємо розваги на різні смаки та вікові категорії. Однозначно впевнені, що в Опішні кожен може провести змістовно вікенд. На фестиваль приїдуть також велосипедисти, для яких ми плануємо цікавий тематичний квест разом з ГО «ВелоПолтава». На території фестивалю будуть локації з дитячими розвагами, майстеркласами та атракціонами. Плануємо задіяти пілота з повітряною кулею, якщо дозволять погодні умови. Працюватиме локація, де кожен відвідувач зможе скуштувати страви саме від місцевих господинь, а також великий фудкорт. На великій сцені на гостей чекає культурно-розважальна програма з виступом вокально-хореографічних колективів, а хедлайнером заходу буде відомий український гурт «Мандри». Завершить дійство святкова дискотека з DJ-єм, а на повнолітніх чекає додатково вечірка «Слив’янка-паті», де продаватимуться сливові напої та глінтвейни».
Також гості фестивалю зможуть додатково відвідати Національний музей гончарства та приватні садиби зеленого туризму.
Фестиваль планують робити щорічним та вдосконалювати його наповнення та додавати нові атракції.