Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Палітра літа

3 липня, 2004 - 00:00


Мабуть, найголовнішою подією тижня можна було б назвати День Конституції, який Україна відзначала 28 червня. Проте сьогодні українці якось не дуже охоче згадують про це свято, або взагалі сприймають його не інакше, як черговий вихідний. Мало кого засмутило те, що святкування не були організовані на належному рівні. Про День Конституції та інші основні події тижня — у традиційній рубриці «Дня» «Що хорошого? Що поганого?».

Неля ЛАВРИНЕНКО , голова крайової управи Спілки української молоді в Україні:

— Негативні враження залишаються від подій, що сьогодні відбуваються в Сумах. Вони пов’язані з вищими навчальними закладами: три вузи — Сумський державний університет, педагогічний та аграрний — об’єднують в один. Погано, що досі залишаються невирішеними долі студентів та викладачів. Однак позитивне в цьому процесі те, що студентство змогло самоорганізуватися — піднятися на захист своїх прав та інтересів. Там навіть будується наметове містечко. Негативні враження залишилися і після святкування Дня молоді на Майдані Незалежності у Києві. Мене дуже здивувало, що до програми виступів крім українських співаків організатори свята включили і виступ росіянина Гарика Сукачова. Я, наприклад, не вважаю, що цей виконавець пропонує аудиторії якісну музику. Склалося таке враження, що організатори зайвий раз хотіли нав’язати молодому поколінню погані смаки. І по-друге, пісні, які лунали на Майдані Незалежності, за своїм музичним супроводом були схожі на кримінальні. Однак приємно порадували мої друзі та знайомі. Цього тижня вони отримали дипломи спеціалістів та магістрів. Їхні святкування — це позитив, який був зі мною протягом усього тижня. Якщо говорити про Україну в світі, то уважно стежила за Стамбульським самітом НАТО. Приємно, що відносини НАТО- Україна виглядають більш позитивно. Тішить, що все пройшло безболісно та без скандалів.

Олександра КОВАЛЬ , президент Форуму видавців:

— Дуже добре, що в Маріїнському парку в Києві розпочався сьомий міжнародний фестиваль «Київські літні музичні вечори». Чудово, що ми маємо можливість насолоджуватися різнобарвною мистецькою палітрою фестивалю — від класичних до сучасних творів у виконанні симфонічних, камерних, народних, духових оркестрів і ансамблів, хорових і джазових колективів. Крім того, добре, що там можна оцінити не лише українських виконавців, а й представників інших країн: Росії, США, Мексики, Ізраїлю, Македонії, Італії. Є з чим порівняти! Також дуже добре, що все відбувається на відкритому майданчику і всі бажаючі можуть відвідати концерти.

Володимир КУЗНЄЦОВ , скульптор:

— Хорошою подією для багатьох людей можна назвати Київський фестиваль пісочної скульптури. Це дивовижний прорив жанру! Крім того, багато хто взагалі вперше ознайомився з цим жанром скульптури. Дуже добре, що в фестивалі брали участь не тільки скульптори з України, а й із Китаю, Афганістану, Кореї. Добре, що Україна також почала організовувати проекти, які існують уже в усьому світі. Приємно, що ми залучаємося до хорошого досвіду. Маю надію, що такий фестиваль — не останній. Думаю, що такi фестивалi дарують свято і дітям, і дорослим. Приємно, що адміністрація Оболонського району міста Києва, на відміну від керівництва інших районів, пішла назустріч організаторам фестивалю. Крім того, хочеться відзначити, що взагалі цей район змінюється на краще. Добре, що там багато пам’ятників — це ж гарно. Добре, що пісочні скульптури змогла побачити велика кількість дітей. Можливо, когось із них це дуже зацікавило, і в майбутньому він стане скульптором. На жаль, трошки підвели дощі. Шкода також, що ці скульптури вже починають руйнуватися.

Олег ВЕРХОВСЬКИЙ , юрист:

— Хочеться звернути увагу на одне з найголовніших свят нашої країни — День Конституції. Погано, що цього року наша країна майже ніяк не відзначила його. Ніхто нікуди не ходив, нічого не робив. Як, на жаль, і я. Багато хто навіть забув про нього. Напевно, в зв’язку з тим, що життя в нас настільки «хороше», що навіть це свято нікого не радує.

Галина ГОЛОВИНСЬКА, заступник генерального директора Криворізького державного телерадіооб’єднання:

— Добре, що наука не стоїть на місці. Адже запустили новий спеціальний зонд в атмосферу супутників Сатурна. Радує, що людині все-таки під силу вивчити хоч частину Всесвіту. Крім того, новинки, що стосуються космічної сфери, завжди трошки, скажімо так, романтичні. І це також добре. Але псується настрій через те, що всіх нас у зв’язку з початком передвиборних перегонів активно втягують у політичні колiзiї. Це насторожує та дозволяє припустити, що нас чекає хвиля компроматів — один страшніший за інший. І найгірше те, що ці політичні ігри не роблять і не зроблять нас ні кращими, ні мудрішими. Добре, що почалися жнива й активне збирання хліба. Приємно, що вулицями ходить красива молодь. Але погано, що тих самих молодих, вродливих людей, як я зауважила, абсолютно не навчили ні ми, ні наша дійсність говорити один одному красиві слова. Пригнічує те, що часто вони розмовляють примітивною мовою — з використанням русизмів і жаргонізмів. Від цього все багатство світу може перетворитися на просту реалізацію якихось інстинктів. Хотілося б більше романтики. Також цей тиждень для мене був урожайним на дні народження друзів і знайомих. Добре, що я змогла знову привітати всіх близьких людей, яких вітала й минулого року. Добре, що все стабільно, всі живі та здорові.

Підготувала Юлія КАЦУН
Газета: 
Рубрика: