Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Патріотизм неможливо виховати іноземною мовою

20 травня, 2000 - 00:00

Вранці 12 травня на станції метро «Арсенальна», весело й голосно спілкуючись між собою, ескалатором підіймалися діти — учні молодших класів. Відразу було видно, що в них свято — культпохід до театру, про що вони радісно мені повідомили.

Проте звідки ж діткам знати, що культура починається з рідної мови? Мене здивувало й вразило не стільки те, що педагог, який супроводжував гурт, і всі діти розмовляли виключно російською мовою, як те, що сам він на моє зауваження, червоніючи та явно нервуючи, відповів цілою тирадою: «Понимаете, нужно экономику поднимать, а не насаждать нам свой национальный фанатизм. Я сейчас с ними не на уроке. Это вам надо задуматься, что насильно украинский язык милым не будет». І даремно я намагалася йому пояснити, що тут держава Україна, її столиця, і є державна українська мова, що любов до своєї держави, почуття національної гідності у дітей неможливо виховати іноземною мовою, а тим більше виховати патріотів країни, за незалежність якої їхні діди життя віддавали.

Я просила цього вчителя- невдаху назвати себе й переглянути своє ставлення до української мови та усвідомити, що йому українська держава довірила найважливіше — виховання молодого покоління, тобто своє майбутнє. Але натомість він, відмовившись назватись, сердито відповів: «Вы лучше посмотрите на себя...»

Цілий день я мимоволі в думках поверталася до своєї ранкової пригоди і з гіркотою думала про те, в чиїх руках майбутнє нашої держави, української нації й чому так мало робиться у нас для покращання ситуації.

Хочеться звернутись до міністрів-гуманітаріів, голів відповідних комітетів ВР, нарешті, до Віктора Ющенка — ситуація критична й подальша бездіяльність неприпустима. Необхідно терміново розробити і впровадити в життя низку конкретних заходів щодо суворого дотримання працівниками навчальних закладів всіх рівнів та закладів культури закону про мови. Немає ніякої проблеми вивчення української мови, є проблема української нерішучості та невпевненості, що заохочує русифікаторів всіх мастей до боротьби з нашим відродженням і неймовірного галасу про «насільствєнную украінізацію Украіни».

Галина ДІМЛЄВИЧ, депутат Ленінградської райради м.Києва
Газета: 
Рубрика: