Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ПОГЛЯД IЗ ЗАКОРДОНУ

25 грудня, 2004 - 00:00

«Я гордий за свій народ!»

1919 року з’явилася книжка американського публіциста Джона Ріда «10 днів, що потрясли світ». Передмову до американського видання написав сам Ленін. Американський комуніст був захоплений кривавою червоною революцією, яка призвела до захоплення влади в Росії комуністами. Росія перетворилася з царської імперії на комуністичну імперію, в якій запанував терор під назвою «диктатура пролетаріату». Переслідувати стали всіх, хто в Бога вірив, хто національною мовою розмовляв, хто інакше думав, аніж більшовики дозволяли, хто хотів працювати на землі, яку успадкував, хто історію, літературу, культуру сприймав інакше, ніж це дозволяли вказівки одної-єдиної партії. Згідно з твердженнями Олександра Солженіцина, диктатура комуністів знищила понад 60 мільйонів життів громадян СРСР, а згідно з даними деяких дослідників української історії, Україна втратила за час панування комуністичного режиму понад 40 мільйонів людей, знищених комуністичною так званою революцією, Голодоморами 1922—1923, 1932— 1933 та 1945—1946 років, розкуркулюванням, нищенням української інтелігенції протягом усього існування, як назвав її Рональд Рейган, імперії зла.

Американський президент Авраам Лінкольн казав, що деяких людей можна обдурювати весь час, деякий час можна обдурювати всіх, але не можна всіх завжди обдурювати!

Листопадово-грудневе повстання проти брехні підтвердило правдивість слів американського президента. Як діаспорний українець, я вперше був гордий за свій народ! Україна, яка дала світові не одного генія, яка й зараз показує світові своїх чемпіонів, водночас стала на всіх каналах телебачення та хвилях радіо по цілому світу темою «номер один». Українськими демонстрантами захоплюються у світі насамперед за те, що мільйони людей домоглися свого без застосування сили. Не було розбитих вітрин, знищених авто, спалених гумових коліс, захоплення парламенту чи інших урядових установ. Помаранчева революція в Україні відбулася з піснею, народ України знов показав себе перед світом як миролюбний, співучий, толерантний до інших щодо мови, конфесії, раси, національності. Саме стиль і витримка учасників «помаранчевої революції» викликали величезне зацікавлення Україною і принесли їй мільйони симпатиків.

Потрібно віддати належне й Президентові України Леоніду Кучмі за те, що він не піддався порадам застосувати збройну силу проти мирних демонстрантів, людей, які його обрали Президентом.

Мирна українська помаранчева революція вселяє у громадян України і світу надію, що в державі запанує закон, перед яким будуть усі рівні, а брехні настане кінець.

Йосип СІРКА, Торонто, Канада

«Молюся за Україну»

Сьогодні весь світ дивиться на Україну. Сьогодні в Україні відбуваються події, які не можуть не хвилювати чесних людей світу. В Україні народжується демократія. Там, де ще не так давно панував режим тоталітарного комунізму, народ піднявся на боротьбу за своє право на людську гідність, за демократію, в такому вигляді, в якому вона сформувалася в Європі та Америці понад два сторіччя тому. Становлення демократії в Україні відбувається так само складно, як і в інших країнах світу: на її шляху стоять ті ж перешкоди — брехня влади і насильство.

Нам, емігрантам із колишнього Союзу, не байдуже, якою буде Україна. Ми — громадяни великої країни — Сполучених Штатів Америки, але наше серце залишилося за океаном, в далекій і прекрасній країні — Україні. До нас доходить інформація з України про нечесні, сфальсифіковані вибори. Нас ображає обман багатомільйонної нації. Ми знаємо і любимо наших земляків в Україні, ми віримо в силу народу, його здатність побудувати велику, прекрасну державу.

Я, Артур Луковський, уродженець Києва, батько якого розстріляний більшовицькою владою, я — американський підприємець, мій батько — латиш, мати — полячка, але я вважаю себе за народженням українцем, який пережив радянські та німецькі концтабори, який почав із прибиральника в ресторанах Чикаго, а потім — засновник мільйонного підприємства «Ойл Експрес» — звертаюся до своїх земляків: не дайте поневолити і розколоти український талановитий народ! Стійте твердо в боротьбі за єдність і незалежність України! Українці та росіяни, всі національності в Україні, не дозволяйте втягнути себе в братовбивчу громадянську війну, в якій не буде переможців! Не дозволяйте сусідам гріти руки на пожежі, в яку вони готові підкидати дрова. Вистачить голодоморів, вистачить розстрілів, вистачить приниження людської гідності! Я зі своїми друзями молюся за вас Богу, за нашу з вами незалежну, нероздільну Україну. Український народ гідний кращого життя! Нехай над Америкою та Україною звучать прекрасні слова гімнів: «Год блес Америка!» («Боже, бережи Америку!») і «Боже Великий, Єдиний, нам Україну бережи!»

Артур ЛУКОВСЬКИЙ, штат Індіана, США

Газета: 
Рубрика: