Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Полігон для вчителя

2 жовтня, 2004 - 00:00

Багато можна говорити про досягнення системи освіти, ще більше — про її проблеми. Але давайте на честь свята (завтра Україна відзначає День вчителя) знайдемо те, чим можна пишатися, те, про що приємно пригадати і навіть можна похвалитися. Людей небайдужих і добре знайомих із системою освіти вражає подвижництво і самовідданість наших вчителів. Скромна зарплата, неадекватна затраченим зусиллям, безліч обов’язків (вигаданих чиновниками), за які не платять ані копійки, незавидне становище між молотом і ковадлом, тобто між адміністрацією школи та батьками. І однак…ВЧИТЕЛЬ БУВ, Є І БУДЕ!

Вчителю для плідної роботи потрібно багато: знання сучасних педагогічних технологій, можливість обмінюватися досвідом із колегами, інформація про розвиток науки та «майданчик» на якому можна поділитися своїм доробком. Таким майданчиком, ні, мабуть, це вже не майданчик, а цілий полігон, стали педагогічні журнали харківського видавництва «Основа» (в 2004 році видавництво випустило 396 номерів журналів загальним накладом 12,6 млн. примірників, 135 книжок загальним накладом 465 тис. примірників). По-перше, журнал створюють професіонали — заслужені вчителі України, переможці конкурсу «Вчитель року», вчителі-методисти, на основі свого практичного досвіду вони пропонують матеріали для проведення уроків, тематичні розробки, тести, завдання, сценарії позакласних заходів. Серед авторів є і вчені (редактори журналів високо оцінюють їхнє бажання увійти в простір школи), але абсолютний пріоритет — вчителю-практику. Отже, журнал для вчителя, який створюється самим вчителем.

По-друге, дух демократизму, спочатку закладений харків’янами, відвертість видання, оперативність проходження матеріалу приваблює авторів з усіх куточків України. Львів’яни та одесити, кияни та полтавчани не тільки знаходять спільну мову на сторінках журналів, а й стають друзями, листуються, спілкуються особисто, обмінюються безцінними крупинками педагогічного досвіду. За дуже короткий термін як для молодої видавницької групи практично в усіх областях України створено й активно працюють представництва.

По-третє, що дуже немаловажно для вчителя, «Основа» проводить дуже демократичну цінову політику.

Читачу імпонує девіз підписної компанії видавничої групи «Основа» — «Журнали для активних вчителів». Дійсно, ці видання формують професійний світ вчителя — активного, мобільного, творчого, який працює у форматі нового педагогічного мислення.

Такий учитель — мрія батьків, чиї діти навчаються в школі. Ми хочемо, щоб наших дітей вчили саме такі вчителі, тому давайте зробимо подарунок дорогому вчителю — підписку на його професійний журнал. Адже ці люди дають нашим дітям не тільки знання, а й душевне тепло, увагу, навчають радощам спілкування, співпереживанню і доброті. Вони скромні та гідні й, повірте, будуть дуже раді такому подарунку. ВЧИТЕЛЬ БУВ, Є І БУДЕ!

До речі, якщо ви захочете надіслати у видавництво свої розробки, звертайтеся за адресою: 61045, м. Харків-45, а/с 11076, т. 717-99-30.

Вікторія САДКІНА, Харків
Газета: 
Рубрика: