Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Потрібна революція свідомості

Щоб викоренити «хаос у головах»
11 грудня, 2014 - 17:21

...Із початком радикальних, воістину революційних, змін, які розпочалися в останні «горбачовські» роки та особливо після краху Радянського Союзу, зовсім перестали вживати слово «революція». Воно повернулося лише в 2004-му, а наприкінці 2013-го — початку 2014-го стало синонімом боротьби, що супроводжується багаточисельними жертвами на Євромайдані й у війні з імперською експансією Росії. Сподіваюся, ви погодитеся, що насправді всі ці та інші, рідше згадувані, «революції» — ланки ланцюга одного і того ж процесу революційних перетворень, який і сьогодні далекий від завершення. Не говоритиму про його цілі та завдання, про рушійну силу корінних змін, а також про соціальний авангард, який окутаний історичною місією очолити весь процес. Скажу про головний на сьогоднішній день етап перетворень.

Сьогодні перед українським суспільством постає завдання зробити наступну революцію — Велику Революцію Свідомості. Ту, яка не потребуватиме ні штурмів облдержадміністрацій та інших держструктур, ні зведення на вулицях барикад із палаючих покришок, ні людських жертв, ні колосальних фінансових збитків із витрачанням національних золотовалютних запасів тощо. Вона буде «кривавою та жорстокою» боротьбою виключно у сфері ідей. При цьому, використовуючи властивості людської свідомості, революційні сили будуть успішно застосовувати в сутичках лише приголомшливі чинники інтелектуальної зброї. Проте як же «запустити» цю революцію, ініціювати початок радикального перетворення української суспільної свідомості та ліквідовувати «хаос у головах»?

Автор цих рядків, проаналізувавши причини нашої глибокої системної кризи, прийшов до висновку, що її витоки слід бачити в руйнації, що охопила нашу суспільну свідомість. А іншого способу, крім її екстреного впорядковування шляхом трансформації (я назвав би його ще «трансрівневою корекцією мислення»), немає  і бути не може. Залишилося небагато: на основі поширення прогресивної технології формування переконань перевернути свідомість українського суспільства так, щоб знищити в головах нещасливий хаос. Автор цього листа таку технологію створив і має конкретні пропозиції, якими готовий за певних умов поділитися.

Валентин КРИВЧЕНКО, Харків
Газета: 
Рубрика: