Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про настрої на Луганщині, якість життя і відповідальність за обіцянки

13 грудня, 2018 - 17:22

Людмила ДОЛГОНОВСЬКА, екс-прес-секретар голови Луганської обласної державної адміністрації Юрія Гарбуза:

— Робота в облдержадміністрації — мій персональний виклик, який дався нелегко: налагоджений побут у Києві, сім’я, трирічна дитина, житло, стабільна робота в Національному центрі «Мала академія наук України». Але я не могла відхилити пропозицію з області, де триває війна.

Мені було потрібно завоювати довіру Юрія Григоровича (Гарбуза), колег з адміністрації, журналістів, а головне — простих людей, які через мої тексти (пости, коментарі, інтерв’ю, звернення) в газетах, на сайтах, в соціальних мережах дізнавалися про плани і дії першого керівника області. Одне з головних досягнень — поява нових друзів, тільки заради того, щоб познайомитися з ними, мені варто було сюди приїхати!

Головним досягненням нашої команди на чолі з Юрієм Гарбузом я назву ідеологічну перемогу. Завдяки двом проектам «Змінимо країну разом!» та «Луганщина у нас одна» ми задали тон у зміні суспільної свідомості.

Перший проект націлений на співпрацю із Львівською областю (географія розширюється на Рівненську, Тернопільську, Закарпатську) на рівні звичайних людей — дітей, учителів, працівників сфери культури, журналістів. Він має грандіозний потенціал консолідації країни, руйнування міфів і стереотипів.

Рухаючись шляхом миротворчості, Юрій Гарбуз ініціював новий соцпроект, назву якого доручив придумати мені, з умовою, щоб вона звучала однаково російською та українською мовами. Так з’явилася «Луганщина у нас одна» — проект, метою якого є реінтеграція жителів окупованої частини області. Ми усвідомлюємо, що час грає проти нас, що лінія розмежування стає лінією тектонічного розлому, подолати який із кожним днем стає дедалі важче. Тому важливо заявити про нашу готовність до об’єднання, закликати до примирення і творення.

За два з половиною роки мені пощастило бути присутньою на будівництві десятків об’єктів — мостів, доріг, будинків для переселенців, медичних установ, телевежі, театру, обласної спортивної бази та спортивних майданчиків, шкіл і палаців культури, центрів надання адмінпослуг.

Якщо говорити про невдачі — це невиконані обіцянки. Недобудована дорога, прохання про допомогу, що залишилося без реакції, десь не спрацювала запропонована «політична дієта» — все це підриває довіру. Як прес-секретар я не повинна була допустити появи в публічному просторі обіцянок без гарантій їх виконання. Хоча відповідальність лежить на першому керівникові області, я теж поділяю цю відповідальність.

Вадим ГАЄВ, голова Новопсковської ОТГ:

— Новопсковська ОТГ об’єдналася першою в Україні — 13 липня 2015 року. Після проведення виборів ми отримали ресурс: додаткові надходження в місцевий бюджет у вигляді податку й повноваження. За допомогою Асоціації міст України розробили стратегію розвитку нашої громади і почали зміни. Їх можна розділити на дві частини — інфраструктурні та людські (ставлення людей до того, що відбувається в громаді)

За два з половиною роки існування громади ми повністю змінили ситуацію з дошкільною освітою: всі наші садочки відремонтовані, енергоефективні, яскраві. Ми замінили всі дахи, двері й вікна, утеплили всі фасади і перекриття, капітально відремонтували харчоблоки. Також певні кроки зробили для відсутності черги в дитячі садки. Продовжуємо встановлювати нові майданчики на території садків. Ці кроки робимо за гранти або завдяки проектам співучасті з обласним бюджетом. Наразі займаємося ремонтом сільських шкіл.

Такий самий підхід до всіх фельдшерсько-акушерських пунктів: вони утеплені, замінені дахи, вікна і двері. В деяких ФАПах взагалі не було водопостачання — ці питання ми вирішимо у 2019 році. Також у серпні почали будувати сучасну амбулаторію на сім сімейних лікарів: вже зведено стіни, на черзі — дах.

Ми визначилися з пріоритетними напрямками в ремонті доріг і заасфальтували під’їзні шляхи до багатоповерхівок, де проживає велике скупчення людей. З нуля побудували дорогу по вулиці Богдана Хмельницького замість ґрунтової. Ремонтуємо тротуари, облаштували багато сучасних зон відпочинку, в тому числі — у віддалених селах. Займаємося і освітленням: встановили більше 800 сучасних енергозберігаючих LED-світильників, в селі Осинове встановили світильники на сонячних панелях. У планах на наступний рік, щоб кожен населений пункт був повністю освітлений!

Щоб залучити громадян до активного життя, ми започаткували таку новацію, як бюджет участі — це міні-проекти самих жителів вартістю до 100 тис. грн. Вони допомагають вирішити точкові питання, але разом з тим дозволяють людям зрозуміти: від них залежить якість їхнього життя!

Яскравим підтвердженням цього став телевізійний проект «Громада на мільйон», в якому ми змагалися з іншими громадами. Хоча це шоу було авантюрою, воно допомогло людям згуртуватися, самим придумувати, пропонувати і реалізовувати різні ідеї. Коли цей проект для нас скінчився, багато учасників зашилися друзями і стали просто активними жителями громади — вони повірили у власні сили!

Звичайно, у нас є багато проблем, до яких не дійшла черга. Наприклад. ми зробили лише перший крок для роздільного збирання твердих побутових відходів, хоча є бажання придбати сортувальну станцію. Але можливості бюджету обмежені. 

Я вважаю, що громадам потрібна підтримка обласної і державної влади. І це не загальний проект відбудови Донбасу, а вирішення унікальних проблем саме Луганської області — залізнична логістика, енергетична залежність та інші.

Наталія ВОЙНОВА, Луганська область
Газета: 
Рубрика: