Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Реальність нереального» Володимира Кир’янова

У Кропивницькому представили альбом графічних робіт відомого автора
20 грудня, 2018 - 17:35

15 грудня у відділі мистецтв Кіровоградської обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбулася презентація альбому графічних робіт Володимира Кир’янова «Реальність нереального».

Володимир Васильович Кир’янов (15 березня 1951 — 15 серпня 2017) навчався у Ленінградському інституті театру, музики і кінематографії. Після його закінчення повернувся в рідне місто. Працював у виробничих майстернях Худфонду, художником у різних установах Кіровограда, зокрема з 1994-го до 2004 року — художнім редактором виробництва «Монада». Ілюстрував багато видань України, Молдови та Росії. Брав участь в оформленні першого в Україні видання віршів репресованого за сталінських часів поета Йосипа Мандельштама. Учасник міжнародних бієнале «Імпреза-89» та «Імпреза-91» і багатьох персональних виставок. 2010 року за творчий доробок різних років став лауреатом Кіровоградської обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства ім. О.О.Осмьоркіна у номінації «Новітні спрямування».

Працював художник переважно у галузі станкової графіки. В основі його творчого пошуку переосмислення сучасності через символіку сюрреалізму та романтизму. Роботи відзначають філігранна техніка графіки, поєднання елітарності та доступності, відкритість світу та внутрішня свобода, відданість обраному напрямку в мистецтві, парадоксальне поєднання зовнішньої відкритості та комунікабельність. А ще його картини називають гіпнотичними, захоплюючими та іронічними.

Той, хто підходить до картин Кир’янова ближче, не скоро від них відходить. Для одних усе стає зрозумілим відразу, іншим доводиться довго думати, що хотів сказати автор. А художник ніколи не пояснював свої картини, взагалі не любив говорити про них.

В альбомі «Реальність нереального» упорядники зібрали 36 графічних робіт Володимирова Кир’янова різних років. До речі, за цей альбом, а також за два інші альбоми — картин художників Григорія Гнатюка «Небелівські пасторалі» та Надії Падурської «Любов до життя», упорядників — працівників відділу мистецтв Кіровоградської обласної бібліотеки імені Д. Чижевського Світлану Ушакову, Людмилу Іванцову та Елеонору Янчукову відзначено цьогорічною премією імені О. О. Осмьоркіна у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства.

Володимир ПОЛІЩУК, Кропивницький, ілюстрацію надано автором
Газета: 
Рубрика: