Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Рецепт від лінивої літньої спеки

19 липня, 2008 - 00:00

Україна продовжує ловити музично-мистецькі звуки, відгомін яких лунає від сходу до заходу, від півночі до півдня країни. Культурні вібрації пронизують навіть тих, хто приречений залишатися в полоні урбаністичних джунглів. Мистецький рух і культурні дійства наповнюють відчуттям динаміки серед лінивої літньої спеки і стають ковтком свіжого повітря, дарма що навколо — задуха.

Юрій ВОВКОГОН , учасник мистецького об’єднання «Дзига», Львів:

— Я поглинений організацією чергового етнічного фестивалю «Підкамінь-2008», який відбудеться наступними вихідними. У порівнянні з минулим роком, фестиваль зріс удвічі — як кількісно, так і якісно, навіть щодо виконавців. До того ж, у нас з’явиться ще й друга, мала, сцена. На ній проходитимуть майстер-класи з танців, народної творчості. Взагалі кількість майстер-класів також збільшилася. Це будуть і лицарські турніри, шоу, і виступи козаків, ми додали також реконструкцію побуту. Козаки навіть вежу будуватимуть, яку потім запалять. Також буде дитячий майданчик iз розширеною програмою для дітей, з українськими мультфільмами, щоб батьки могли залишити свою дитину і відриватися на полі. У нас на сцені буде дуже цікава авангардова, технічна львівська формація, майстер-класи з гри на гуцульських народних інструментах, народних танців, співу. Саме в манері автентичного співу виконуватимуться нікому не відомі пісні, також усілякі забави, ігри. Будуть здійснюватися майстер-класи з малюнку — петриківський розпис, наприклад, орнаменти. Проходитимуть майстер-класи з ткацтва, презентації з гончарства, ковальства. Цього року буде створено вулицю, таку собі алею ремісників, що буде довжиною ледь не півкілометра. А родзинкою цьогорічного фестивалю «Підкамінь» буде літературний гурток, окремий майданчик, на який запрошено письменників, культурних, літературних діячів. Цього року одним із ведучих буде Михайло Барбара (гурт «Мертвий півень». — Ред. ), який виявив ініціативу, захотів працювати з нами. А для мистецького об’єднання «Дзига» кращого ведучого, ніж Барбара, немає. Цього року ми очікуємо вдвічі більшу кількість людей. Минулого року було п’ять тисяч людей. Також велику кількість людей ми очікуємо з-за кордону, з Німеччини, Франції, Польщі, США, адже багато буде й іноземних зірок. Окрім цих насичених подій, будуть проходити також спортивні змагання, розроблено веломаршрути.

Дмитро ГРАМОДАНОВ , керівник проекту «Музеї Києва. 143 відкриття»:

— Нещодавно ми започаткували проект «Музеї Києва. 143 відкриття». Це некомерційний проект, організований культурним центром United Arts. Річ у тім, що люди трішки забули про те, що музеї є, вони цікаві, тому їх і не відвідують. Своєю акцією ми прагнемо їм про це нагадати. У рамках проекту ми ініціюємо екскурсії по 143-м музеям столиці, які відбуваються щосуботи, починаючи з 12 липня. Поки що проект анонсується лише в «Живому Журналі» (блог. — Ред. ) і у виданні «Афіша», але незабаром він висвітлюватиметься ширше. Окрім того, люди, які вже взяли участь у акції, також поширюють інформацію про цей проект, розповідаючи про нього друзям і знайомим. Думаю, наша акція матиме попит, адже люди насправді хочуть відвідувати культурні місця, а ми цьому просто сприяємо.

Ігор КРАВЦІВ , адміністратор гурту Stelsi, Чернівці:

— Найзначніша подія для мене останнього часу — це нова платівка нашого гурту, яка щойно вийшла і називається «Товариство з безмежною відповідальністю». Платівку робили досить довго, аж три роки, бо не було ніяких зобов’язань перед лейблами. Саме тому можна її назвати найбільш зрілою. Це вже сьома платівка гурту. Найбільшу участь у її створенні брали вокаліст гурту Олексій Кухарський та гітарист Олександр «Гуня» Веренінов. У платівці представлені мелодійні відгуки Західної України, Полісся та Молдови. Сам альбом дещо стьобно-іронічний, тобто у ньому висміюються такі споконвічні і навіть тривіальні недоліки, як пияцтво, невірність. Усі композиції поєднані між собою маленькими історіями (до речі, такий метод використали вже гурти ВВ і ТНМК). Нам, між іншим, у записі альбому дуже допоміг фронтмен гурту ВВ Олег Скрипка, який організував презентацію у київському клубі «44», а також гурт «Очеретяний кіт». У «Товаристві з безмежною відповідальністю» гурт, окрім звичних для всіх клавіш і гітар, використав також звучання дримби (гуцульський губний інструмент. — Ред. ) і флейти. Уже було проведено декілька виступів на підтримку платівки на фестивалях «Обнова фест» та «Великдень у Космачі» у рамках турне «Дурне Турне».

Анна СЛЄСАРЄВА, Ліна ШВИДКА, Літня школа журналістики «Дня», Олександр ОСТАПА
Газета: 
Рубрика: