Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Робити наголос на позитиві»

24 квітня, 2004 - 00:00

Ми продовжуємо друкувати думки наших читачів та експертів про вплив ЗМІ на імідж країни. Початок — у № 59 і 69 «Дня».

Формування позитивного іміджу України в світі повинно бути передусім функцією держави. Для цього пропоную створити спеціальну медіа-агенцію для пропаганди України за кордоном. До її діяльності залучити кращих фахівців, які цілеспрямовано інформуватимуть наших найближчих сусідів — Росію, Білорусь, Польщу, Словаччину, Румунію, а також США й інші держави, в співробітництві з якими зацікавлена Україна. При цьому слід розпочинати з вивчення кожної конкретної країни — які там ЗМІ, які інтереси різних верств населення, яка форма подачі інформації. Інформацію про Україну подавати об’єктивну, не приховуючи негативних сторін нашого буття, але наголос робити на позитивному. Для туристичних видань можна подавати інформацію про туристичні ресурси України; для економічних — про підприємства, які б давали високий прибуток за умови їхнього інвестування; для мистецьких — розповіді про досягнення українських митців; для спортивних — про перемоги українських спортсменів і т.ін. Офіціоз слід зводити до мінімуму. Повинна йти цікава, змістовна інформація з урахуванням звичаїв і традицій конкретної країни та її ЗМІ.

У центральних органах української преси бажано подавати огляди публікацій і передач про Україну в ЗМІ тієї чи іншої країни. При цьому підкреслювати, що цій країні подавалася така й така інформація, але там скористалися лише певною тематикою. Наш народ повинен знати, якими бачать чи хочуть бачити нас в різних країнах. Чи, може, це уряди тих країн хочуть, щоб їхні народи бачили й уявляли українців саме такими? На мою думку, такі огляди в наших ЗМІ сприятимуть об’єктивнішому висвітленню подій в Україні зарубіжними ЗМІ.

Не слід забувати, що в сучасному інформаційному суспільстві активна інформаційна політика є невід’ємною складовою безпеки держави.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ, Ірпінь
Газета: 
Рубрика: