Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Росія — кровожерливий загарбник...

І це Україна повинна показувати і доводити
27 лютого, 2015 - 14:40
Росія — кровожерливий загарбник...
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Враховуючи міжнародну реакцію на терористичну війну Росії на Донбасі проти України, викликає подив, тривогу й обурення, що у світових організаціях ще досі немає достатніх доказів про те, що Росія — агресор і що вона розв’язала приховану загарбницьку війну. Скоро буде рік, як триває війна, а доказів, виявляється, недостатньо. І деякі країни сумніваються щодо доцільності санкцій проти Росії або ставлять питання про їх зняття. І можна очікувати, що незабаром санкції проти Росії буде знято. Цього активно добивається Росія, подаючи нею підготовлені резолюції в ООН та в інші міжнародні організації, звинувачуючи у війні Україну.

І половина населення Донбасу впевнена, що його завойовує АТО — Україна; Полтавська рада за першого голосування не визнала, що Росія — агресор, а «ДНР» та «ЛНР» — терористичні організації. Орієнтовно 40% людей України проти продовження АТО. І від мобілізації ухиляється значна частка людей. 

Це наслідок «діяльності» всіх органів влади, ЗМІ, які не довели загарбницьку сутність Росії. Панує її інформаційний простір у багатьох країнах. Під час Вітчизняної війни на окупованій території і в населення, і в партизанів були і радіо, і газети чи листівки, і пропагандисти; і люди знали, що відбувається на фронтах. А Хрущов в ООН свою правоту доказував на трибуні підборами свого взуття.

У нас же як доказів «немає» достатньо ні маркованих російських снарядів та осколків, ні підбитої техніки, ні військових документів, ні перехоплених розмов, ні полонених, ні фотографій, ні зруйнованих будинків та інфраструктури. Або нам їх не демонструють. Лише Президент П. Порошенко офіційно продемонстрував світовій спільноті шматок постріляного металу із розбитого терористами автобуса з людьми та кілька військових квитків полонених росіян. І всі матеріальні докази?

Мені заперечать: про докази агресії повідомляють дипломати, урядовці, речники РНБО, депутати, їх розміщують на сайтах, передають по телебаченню.

Необхідні офіційні письмові заяви та ноти протесту Росії за кожним фактом порушень, і треба доносити їх світу. Не виконували і не виконують обидві Мінські угоди, порушували і порушують умови перемир’я, терористи багаторазово обстрілюють нашу територію — жодної ноти протесту Росії, жодної офіційної заяви для країн світу. Лише манірні балачки та дипломатичні рукостискання. Росія-агресор накопичує поблизу кордону збройні сили, готові до бою, вона під прикриттям гуманітарної допомоги конвоями, колонами, караванами посилає зброю терористам і безпосередньо військових — про це також практично тільки балачки (безсилля, безпомічність як з боку України, так і ЄС, ОБСЄ, НАТО). Треба по всіх рупорах офіційно неодноразово оголошувати про терористичні діяння, війну та шахрайство Росії, доводити їх до кожного посольства.

Я вже одержав відповідь від Міністерства закордонних справ, що докази про агресію Росії наводять на сайтах і на виставці в Києві. А Угорщина, Греція, Франція, ПАРЄ, Китай і сама Росія їх бачать?

Хіба не можна обладнати стенди, макети, альбоми та інше з доказами терористичної війни Росії проти України і мати їх у палацах Президента, Кабміну, Міністерства закордонних справ, СБУ та доставити їх у всі міжнародні органи та посольства? І показувати докази іноземним представникам. І запрошувати їх на огляд доказів, особливо тих, хто не вірить, що Росія — агресор-терорист. Більше того, запрошувати невіруючих дипломатів та послів і навіть російських на екскурсії-рейди у Донбас, у прифронтові зони, щоб вони пересвідчилися, з якого боку стріляють, чиї не розірвалися снаряди, чиї осколки, чиїми ракетами зруйновано будівлі, підприємства, установи. І поговорили з пораненими, каліками, полоненими, із російськими козацькими отаманами-найманцями, командирами «Градів», ракетних установок, танків. І спробували знайти на Донеччині заводи, які виробляють «Гради», міномети, ракети, танки й іншу зброю, чи фірми й магазини, які їх продають. Уся зброя і всі військові з Росії. Це підтверджує і артист Порєченков із кулеметом.

Росія розпочала агресію та анексію, вона воює, убиває, калічить, нищить, забезпечує терористів, сама є терористом. Треба показувати, доводити загарбницьке нутро Росії. Треба вже зараз створювати музеї під відкритим небом із розбитою зброєю й іншими доказами про кривавого агресора.

І ще. Головне. Хіба може тривати такий стан, що з країною-агресором немає кордону? Під час війни Україна не зможе обладнати кордон. Отже, війна буде тривалою навіть за умов, якщо США та інші країни нададуть Україні летальну зброю, бо Росія посилить постачання зброї та військових через відсутній кордон. Тому, вочевидь, передусім необхідно залучити міжнародні миротворчі сили ООН спеціально лише на кордон, у тому числі водний, які б відрізали можливість проникнення з Росії зброї, терористів, військ. І терористи виснажаться. Необхідний живий кордон, включаючи водний, із міжнародних миротворчих сил навіть тоді, як настане мир.

Анатолій ВЕРТІЙЧУК, Київ
Газета: 
Рубрика: