Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Росія-сестричка та її «вороги»

22 лютого, 2008 - 00:00

Є така українська казка — про лисицю, яку впiймали в курнику. І, поміж іншим, її запитують:

— Лисичко-сестричко, навіщо тобі такі гострі зуби?

— А щоб вороги боялися.

— А хто ж твої вороги?

— А всі ті, кого я їм.

А пригадалася мені ця казка у зв’язку з твердженнями Росії, нібито оборонні протиракети США, що мають з’явитися на теренах Польщі й Чехії, становлять загрозу для безпеки Росії. Так само й щодо планованого вступу України до НАТО: нібито це теж загроза Росії. 12 лютого, на прес-конференції після зустрічі з нашим Президентом, російський президент навіть пригрозив, що в разі вступу України до НАТО Росії доведеться(!) націлити на нас свої ядерні ракети. Тим самим вже погрожували й Польщі.

Воістину, в імперських народів хибна, хвора логіка (як і в Лисички). Для всіх вороги ті, хто загрожує їм, а для Росії — ті, хто чинить опір її експансії.

Але це тільки в казці Лисичка говорить таке відверто. Натомість Росії доводиться приховувати свої справжні міркування (що не завжди вдається), тому доводиться знов оживляти радянську маячню, що нібито Захід тільки й прагне знищити Росію, що НАТО — агресивний блок, хоча насправді НАТО, якраз навпаки, було створено для гуртового захисту від російської експансії і саме заради цього тепер вступають до нього все нові держави.

Віктор ЛЕВІ, Дніпропетровськ
Газета: 
Рубрика: