Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?

Знову вболіватимемо за «Мілан»...
13 серпня, 2005 - 00:00

Хоча період літніх відпусток усе ще в розпалі, в Україні вистачає тем для обговорення. Наприклад, об’єктами уваги наших експертів цього тижня були програші українських футболістів і конкурс із продажу акцій «Криворіжсталі». Докладніше про ці й інші події — в рубриці «Що хорошого? Що поганого?»

Леонід ЖУРАВСЬКИЙ , художній керівник камерного хору «Гілея», викладач Дніпропетровського музичного училища:

— Радує, що Фонд державного майна України оголосив конкурс із продажу акцій ВАТ «Криворіжсталь». Добре, що, на відміну від оголошених минулого року умов конкурсу, у нинішніх вимоги до учасників конкурсу дуже широкі і, крім того, суттєво збільшені зобов’язання, які бере на себе покупець. Думаю, якщо з’явиться новий господар, все буде інакше. Хороше — це порятунок моряків російського батискафа АС-28: усі члени екіпажу живі, і стан моряків задовільний. Скільки їх уже загинуло на цих підводних човнах! Бо там усе залежить від якихсь секунд: недостача кисню, переохолодження... Це дуже моторошно. Що ще з хорошого? Нарешті на базі США в Каліфорнії приземлився американський шатл «Дискавері» з сімома астронавтами на борту. Адже, як казали фахівці, неполадки шатла могли бути небезпечні при поверненні астронавтів на землю. Крім того, не можна не відзначити те, що політ «Дискавері» став першим після перерви в польотах американських кораблів багаторазового використання з моменту загибелі членів екіпажу «Коламбії».

Дуже засмутила загибель у автокатастрофі губернатора Алтайського краю (Сибір) Михайла Євдокимова. Ми, звісно, більше знали його як артиста естради, гумориста, кіноактора, і його нам бракуватиме. Також засмутили й програші українських команд. Донецький «Шахтар» програв міланському «Інтеру» в першому ж домашньому матчі третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. Після цієї поразки «Шахтар» практично втратив шанси на вихід до групового турніру Ліги чемпіонів. Перед цим і київське «Динамо» програло швейцарському «Тюну» та вибуло з розіграшу. Схоже, тепер у Лізі чемпіонів ми залишимося без українських команд. Знову вболіватимемо за «Мілан», у якому грає наш Андрій Шевченко.

Володимир ІВАЩЕНКО , Міжнародний комітет захисту прав людини:

— На мій погляд, найзнаменніша подія полягає в тому, що прем’єр-міністр Юлія Тимошенко все ж змогла подолати бар’єр перешкод, які перед нею ставили (я не називатиму прізвищ тих, хто це робив), і ми все ж побачили постанову Кабінету Міністрів з низки соціальних питань, у тому числі й про поставки цукру-сирцю в Україну. Думаю, це допоможе стабілізувати ринок в Україні та впоратися зі зростанням цін на цукор — поява великих об’ємів цукру-сирцю приведе до обвалу цін.

А найгірше — це погода. Щодня — зміна температури. Також зараз можна зарахувати до негативного й відпустки. Не тому, що набридає відпочивати, а тому, що немає з ким вирішувати питання. Наприклад, Президент то у відпустці, то збирається до Грузії. Крім того, возить із собою весь «почет» — то Зінченка, то Червоненка... А питання не вирішуються.

Громовиця БЕРДНИК , журналіст:

— Особисто для мене найнегативнішим явищем була спека, яку я дуже погано переношу. Як людина, яка займається літературою, негативом можу назвати той факт, що влада, всупереч своїм деклараціям, не приділяє належної уваги проблемам українського книговидання, а їх більш ніж достатньо, і всі вони вимагають негайного вирішення на державному рівні. Бо книговидання — це не питання економічного характеру, а проблема національної безпеки та розвитку нації. Що в мене хорошого? Закінчую роботу над книжкою. У планах — наступна. І ще — насолоджуюся передчуттям поїздки до Карпат, які дуже люблю та з якими в мене пов’язані особливі спогади…

Дмитро ВИДРІН , директор Європейського інституту інтеграції та розвитку:

— Напевно, нікого не залишило байдужим виставляння на конкурс акцій ВАТ «Криворіжсталь». Умови, на яких виставляється «Криворіжсталь», — непогані, бо вперше український уряд сформулював чіткі правила гри й обов’язки для інвестора. Раніше інвестор мав дуже нечіткі зобов’язання перед державою за об’єкти, які він купує. А тепер вперше прописані всі його зобов’язання, і не тільки економічні, а й соціальні. Наприклад, про збереження штатної чисельності персоналу, про виплату та рівень зарплат, про продовження будівництва житлових будинків для безплатної передачі їх працівникам підприємства тощо. Такого в практиці України, коли уряд чітко, аргументовано сформулював усілякі умови гри для інвесторів, не було. Думаю, тепер з’явилися великі шанси в російських інвесторів на купівлю «Криворіжсталі» (але це — ні добре, ні погано). Також вражає перепалка Петра Порошенка з генпрокурором й — особливо — з міністром МВС. І ще одне спостереження за тиждень — заяви та діяльність Бориса Колеснікова після виходу на свободу. Добре, що, судячи з його заяв, він вийшов не озлобленим. Отже, у відносинах влади та великого бізнесу ще існує можливість діалогу.

Підготувала Юлія КАЦУН, «День»
Газета: 
Рубрика: