Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«У жанрі репортажу»

У Львові представили виставку «Портрети добровольців на війні»
19 січня, 2018 - 13:20
ФОТО РОМАНА БАЛУКА

Експозицію відкрили 16 січня у Палаці мистецтв. Для показу її автор — учасник АТО Сергій Пущенко надав понад сотню зображень бійців-добровольців, а створював  портрети з травня 2015-го по квітень 2017-го, коли перебував в окремому батальйоні добровольчого українського корпусу «Правого сектора» (нагадаємо, про його виставку в Києві «День» писав у № 187-188 від 20 жовтня 2017 року). Художник говорить, що побратимів у нього — чимало, і про кожного є що розповісти.

«Ці портрети незвичайні тим, що зроблені не у майстерні, а на передовій, і це так званий жанр репортажу, — анонсував виставку Пущенка старший викладач кафедри дизайну та мистецтва книги Львівської академії друкарства Ярослав КУЦЬ. — Репортажні замальовки у нас називають ескізами, але це не ескізи, а полотна, і досить немалого розміру... Нас вчили: коли говорять гармати — музи мовчать. А виявляється — зовсім навпаки. Музи кричать голосніше за кулі і снаряди. Ці 110 портретів з натури та 7 олійних етюдів — свого роду пам’ятник життю, зроблений на передовій. Хтось бере на війну зброю, а Сергій — фарби і пензлик. І це дивовижно і хвилююче!»

Сам художник вважає, що, малюючи добровольців, закарбував на полотні сторінки історії українського народу. Триватиме показ у Палаці мистецтв до 28 січня.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів
Газета: 
Рубрика: