Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Уроки кінця Другої світової війни

5 вересня, 2013 - 17:09

Опівдні 8 травня 1945 року в присутності представників СРСР, США, Англії та Франції був підписаний Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини. Так 9 травня стало радісним днем всенародного торжества — Святом Перемоги.

Після перемоги над Німеччиною нас перекинули до Монголії. Були ми тоді ще молодими воїнами. У складі 221-ої дивізії Забайкальського фронту під командуванням Малиновського Родіона Яковича, пройшовши спекотні пустелі Монголії, з боями Малий і Великий Хінгін, розгромили Квантунську армію.

6 серпня американці скинули першу атомну бомбу на місто Хіросіму, другу — 9 серпня на місто Нагасакі. 2 вересня 1945 року Японія підписала Акт про беззастережну капітуляцію.

Друга світова війна закінчилася. В цю бійню було втягнуто 56 держав і загинуло 50 мільйонів чоловік.

З тих пір пройшло 68 років. Ідуть від нас ветерани. А хто ще залишився живим, збираємося і згадуємо це важке випробування — війну. Людству пощастило, що Німеччина не встигла зробити останнього зусилля — випробувати атомну бомбу, яка могла опинитися в кривавих руках Гітлера.

Дякуємо долі, що знайшлися великі полководці, які розсіяли коричневу чуму нацизму.

Із висоти прожитих років і завдяки відкритим архівам, ми тепер багато знаємо про найбільших злочинців. Таких, як Гітлер, Муссоліні та про їхні страшні злочини. Ми тепер багато знаємо про ленінсько-сталінський терор проти свого народу. Знаємо післявоєнних злочинців, таких як марксист-фанатик Пол Пот, Мілошевич, бен Ладен, Хусейн.

Ми тепер знаємо про катастрофу в Україні, про те, що через корупцію в уряді наш народ не зміг уникнути бідності.

Ми тепер упевнені в тому, що необхідно об’єднуватися всім великим державам і спільно зі США вести боротьбу з тероризмом, проти поширення атомної зброї, корупції урядів.

Потрібні спільні програми великих держав для порятунку атмосфери та гідросфери Землі, а також попередження загрози ядерного самознищення.

Лише після цього звільняться кошти для освоєння космічного простору, використання сонячної енергії, розвитку науки, медицини, екології у виробництві.

А справді, чому б Росії, Україні та великим державам не вступити в НАТО? Адже є вже НАТО, МВФ, Світовий банк, ООН. Через багато років ми бачимо грандіозні заходи США. Німеччина, Японія, Італія стали багатими демократичними країнами. Америка була і є оплотом антикомунізму. США є стримувачем комуністичної експансії. При такій силі неможливо з’явитися десь диктаторові чи піратам.

Олександр РАГІН, Горлівка
Газета: 
Рубрика: