Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Втомлені від політики обирають культуру

12 квітня, 2008 - 00:00

Саме над цим питанням думали минулого тижня респонденти «Дня». Та все ж він став для наших читачів просвітницько-культурним. Хоча ми продовжуємо думати про НАТО, Бухарестський саміт, підвищення цін та підготовку до травневих свят. Про це та дещо інше читайте у нашій постійній рубриці «ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?».

Костянтин ОСТРОВЕРХОВ , соціолог:

— Напевне, негативним моментом я назвав би передвиборчу кампанію на посаду мера Києва. Вже зараз новини просто завалені одними повідомленнями про кандидатів, а згодом ми побачимо і брудні факти, як це буває завжди. Хоча, є й інша сторона — мера потрібно змінювати, як не крути. Тому вже зараз активно готуємося до виборів. Ще досить не втішна новина: в Донецькій області на шахті стався вибух. Гадаю, що наших людей не навчила жодна із великих трагедій минулого року, що до життям людини потрібно дорожити і постійно ремонтувати шахти, а не чекати вибухів. Що хорошого? Збираємося всією сім’єю на травневі свята за кордон. На цьому все хороше припиняється, бо мороки з паперами, візою тощо, вистачає. В такі моменти у мене виникає думка: інші країни намагаються захистити себе різними ускладненнями при оформленні візи. А Україна всіх пускає до себе без жодних проблем. Чи не варто нам трохи задуматися про безпеку держави?

Марія ОСТРОВЕРХОВА , письменниця, м. Черкаси:

— На днях прочитала , що найпопулярніша американська книжка — це Біблія. Біблію назвали головною книгою представники різних демографічних груп. А ось щодо другого місця думки розійшлися. Чоловіки, як завжди, обрали фентезі — трилогію Рональда Руела Толкієна «Володар перснів». А жінки надали перевагу книзі Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром». Зізнатися чесно, я теж дуже люблю цей твір. І мені б дуже хотілося б, щоб у більшості українців улюбленою книжкою також стала Біблія. Що стосується позитивного в особистому житті, то планую видавати чергову свою книгу. Це просто радість, адже на сьогодні це зробити досить дорогувато. Останнє напевне і стало поганою новиною для мене. Адже подорожчання цін торкнулося не лише продуктів харчування, а й друкарських матеріалів. Що стосується політичного життя, то у нас все тихо і мирно. Нашу сім’ю ще не залишають обговорення Бухарестського самміту та вступу України в НАТО. Не хочу бути різкою у висловлюваннях, скажу просто, що ми цього не хочемо.

Ірма СЕМЕНКО , мистецтвознавець:

— Перша позитивна новина — це старт Французької весни в столичному кінотеатрі «Україна». Відкрився фестиваль допрем’єрних показів французьких фільмів. Я особисто просто обожнюю французьке кіно та культуру, тому залюбки ходжу на кожен сеанс. Ще чула, що Лілія Пустовіт збирається робити якийсь грандіозний проект разом iз Національним музеєм України. З нетерпінням чекаю, коли можна буде подивитися. З 1 по 3 травня відбудеться XVII фестиваль «Таврійські iгри», повернувшись на батьківщину після річної перерви. Вперше за історію фестивалю його учасниками будуть виключно українські виконавці: 17 колективів на вечірній сцені та 17 — на денній. Хоча трохи прикро, адже саме на «Таврійських іграх» ми могли на живо почути дуже відомих у всьому світі виконавців поп-музики. Ще на днях померла народна артистка Росії Надія Румянцева. Гадаю, що це велика втрата не лише для всього російського кінематографу. Адже це була геніальна актриса. Звичайно, всі пам’ятають та люблять фільм «Королева бензоколонки», а скільки вона продублювала фільмів на російську, скільки мультиків озвучила.

Вже зараз люди активно починають готуватися до Пасхи. Адже залишилося всього кілька тижнів. Ми з родиною плануємо розписувати яйця якраз зараз вивчаємо технології розпису з допомогою воску.

Андрій РОЗУМНИЙ , Головний спеціаліст методології статистичної звітності, м. Львів:

— У Львові розпочато реалізацію проекту «Люблін — Львів: місто кіно». У межах проекту буде створено два промоційні трейлери про Львів і Люблін, які планують показувати на Канському та інших кінофестивалях. Це дуже добре для нашого міста, адже нам потрібно активніше розвивати саме туристичну сферу Львова. І фільми на Канському фестивалі стануть своєрідною рекламою для нас. А ще Львів знову перетвориться на кіностолицю. Здебільшого, зніматимуть тут поляки різні фільми і трейлери. Хотів би відмітити спортивін досягнення наших співвітчизників. В італійському Акіреалі Ольга Харлан завоювала титул чемпіонки світу серед юніорів з фехтування на шаблях. Це дуже граційний і цікавий вид спорту, як на мене. До того ж ми повинні знати своїх героїв.

Ірина КОНОНЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: