Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кандидатське «паломництво»

28 жовтня, 2004 - 00:00
ВИБОРЦІ СПОДІВАЮТЬСЯ, ЩО ПІСЛЯ ВИБОРІВ ЇХНЄ ЖИТТЯ НЕ ЗМІНИТЬСЯ НА ГІРШЕ / ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА / «День»

Сьогоднішніми трьома оглядами передвиборних настроїв жителів Тернопільської, Черкаської та Сумської областей «День» закінчує серію публікацій про особливості президентської кампанії-2004 в регіонах. Своїми спостереженнями з читачами вже поділилися власні кореспонденти «Дня» в Криму, Луганській, Харківській, Донецькій, Житомирській, Хмельницькій та Одеській областях. Наш «порівняльний аналіз» здебільшого підтвердив прогнози експертів щодо «географії» розподілу електоральних симпатій. Водночас переважну більшість жителів сходу та заходу, центра та півдня України об’єднує надія, що після цих виборів їхнє життя не зміниться на гірше. Наші співгромадяни — особливо ті, хто проживає в провінції, — хотіли б також, щоб одним із наслідків виборів нового глави держави стало оновлення місцевої номенклатури, багато в чому значно віддаленішої від демократичних стандартів, ніж центральна влада...

Подивiмося, яким є хід президентських перегонів у провінційному містечку з 28-тисячним населенням, що є духовною Меккою України — Каневі.

Ще задовго до офіційного старту кампанії у місто завітала лідер прогресивних соціалістів Наталя Вітренко. Її далеко не нові гасла — за троїстий союз України, Росії та Білорусі, негайний розрив з МВФ і вивід українських миротворців з Іраку — вочевидь особливого враження на нечисленних присутніх не справили. Не відрізнявся принципово й виступ лідера комуністів Петра Симоненка, прибічників якого в Каневі виявилося також небагато. Та й друкованої продукції на підтримку лідера комуністів, в порівнянні з минулими президентськими виборами, помітно поменшало. Лідер соціалістів Олександр Мороз в інтерв’ю обласній телестудії «Рось» докладно зупинився на проблемах у житлово-комунальній сфері, підкресливши, що за рахунок власного видобутку нафти й газу можна принаймні втричі зменшити ціни без помітної шкоди для безперебійного функціонування галузі.

Спільним для всіх ватагів лівого табору було проголошення сталих пролетарських обіцянок щодо безкоштовної медицини й доступності вищої освіти для молоді, які населенню, насамперед через їхню порожню декларативність, вже набридло слухати.

Приїзд президента УСПП Анатолія Кінаха був пов’язаний у мешканців з надією на відродження найбільшого за проектною потужністю підприємства міста — електромеханічного заводу «Магніт», де свого часу працювало понад п’ять тисяч працівників, а тепер залишилося близько 300. Його борги тільки до Пенсійного фонду складають 540 тисяч гривень. Кінах запевнив, що, незалежно від результатів виборів, він обов’язково зробить усе можливе, щоб оздоровити економічну ситуацію на міському велетні.

На шпальтах районної преси промайнула передвиборча програма Юрія Збітнєва. Втім, через відсутність живого діалогу кандидата з виборцями та відокремленість від злободенних проблем регіону, із яким Ю.Збітнєва пов’язує хіба що місце народження — черкаський райцентр Сміла, позитивного ефекту від такої агітації слід очікувати незначного.

У відділеннях зв’язку «Укрпошти» всі бажаючі могли ознайомитися із біографією Леоніда Черновецького. Але ступінь активності виборчого штабу кандидата залишав бажати кращого. Щоправда, інколи в поштових скриньках з’являється газета благодійного фонду «Соціальне партнерство» «Правда Лівобережжя», що пропагує ідеї Християнсько-ліберальної партії, яку очолює Л.Черновецький.

Наприкінці вересня в містечко навідалася довірена особа кандидата в президенти В.Ющенка, народний депутат Іван Заєць. Він висловив ряд критичних зауважень на адресу чинної влади щодо подальшого зубожіння широких верств населення, інформаційної блокади в ЗМІ та корумпованості істеблішменту. Яскравим прикладом останнього, за словами депутата, є приватизація вищими посадовими особами держави частини угідь природоохоронної зони Канівщини, зокрема, відомих на всю область і розташованих поряд із Дніпром рекреаційних баз відпочинку в мальовничому селі Прохорівка. Дощова погода не завадила всім бажаючим отримати автографи столичного гостя й сфотографуватися з ним на згадку.

А 9 жовтня в Канів завітала група підтримки Віктора Януковича. Про те, що у городян був у зв’язку з цим незвичний для них піднесений настрій, свідчила неабияка кількість безтурботних малюків, які тримали повітряні кульки жовто-блакитного кольору з написом «Вибір-2004», а також відсутність машин на перехрестях поблизу центрального майдану, де повинен був відбутися концерт «Заспіваймо, друзі» за участю зірок української й російської естради. Картину очікування святкового дійства деякою мірою псував погано одягнений дідусь, що насупроти мерії демонстративно тримав в руках портрет Т.Г.Шевченка, під яким у досить некоректній формі висловлювалась незгода з обраним курсом реформ. Міліція силоміць спроваджувати дідуся подалі від місцевого «Білого дому» і не думала. З огляду на подібні прояви вільнодумства численні закиди опозиції щодо недотримання сьогоднішньою владою в повному обсязі демократичних засад є, як мінімум, безпідставними. Надвечір на запрудженому людьми майдані розпочався концерт. У невеликій паузі між виступами артистів на сцену вийшов заступник міського голови Микола Москалець. Він подякував організаторам чудового заходу та всім, хто прийшов на майдан заявити про свій вибір. Тим часом в наметах старшокласники розповсюджували ознайомлювальну літературу, де містився витяг із Закону «Про Державний бюджет України на 2004 рік» з переліком населених пунктів, на які спрямовані субвенції для поліпшення соціально-економічної ситуації в регіоні. Так, тільки в Монастирищенському районі до кінця року уряд зобов’язався повністю газифікувати 15 сіл, у Христинівському — вісім, Жашківському — сім, Уманському — п’ять. На реконструкцію каналізаційного колектора з насосною станцією в обласному центрі передбачено 2000 тис. гривень. Досить переконливою агітацією на користь чинного прем’єра є для черкащан і рішучі заяви про підтримку Януковича народного депутата України Богдана Губського, відомого послідовною реалізацією в 196-му виборчому окрузі раніше декларованої програми. Зокрема, завдяки його зусиллям газифіковані села Лящівка, Веселий Хутір Чорнобаївського, Вознесенське Золотоніського, Безбородьки Драбівського і Мартинівка, Мельники Канівського районів, до шкіл округу надійшло 13 комп’ютерних класів, а канівська райлікарня отримала новий санітарний автомобіль і стоматологічне устаткування.

Однак проблем у регіонi більш ніж достатньо. За даними головного управління економіки облдержадміністрації, на Черкащині з початку року центрами зайнятості зареєстровано понад 42 тисячі безробітних, з них кожен другий — колишній працівник села. Загальна кількість непрацевлаштованих громадян у порівнянні з минулим роком зросла на 13%. Середня заробітна плата селян в області не перевищує 220 гривень, а в окремих районах значно менша мінімально гарантованих державою 140—150 гривень. 2032 підприємства регіону завинили держбюджету 75 млн. гривень. У тому ж Канівському районі з 31 господарства АПК майже кожне має борг із зарплати перед своїми працівниками. Отже, мешканці області покладають на майбутнього лідера держави певні надії. Хоча й скепсису щодо перспектив виконання передвиборчих обіцянок вистачає.

Роман НАЗАРЕНКО, Канів
Газета: 
Рубрика: