Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Не повторювати помилки Радянського Союзу

22 липня, 2008 - 00:00
ЗБІГНЕВ БЖЕЗИНСЬКИЙ: «МИ В ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ ПОВИННІ ПЕРЕОЦІНЮВАТИ ПОПУЛЯРНІСТЬ ДЕМОКРАТИЧНОЇ АФГАНСЬКОЇ ЕЛІТИ» / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Збігнев БЖЕЗИНСЬКИЙ, колишній радник президента США з національної безпеки та прибічник Барака Обами, попередив кандидата від Демократичної партії, що в Афганістані він ризикує повторити поразку, якої зазнав Радянський Союз.

Обама заявив, що до цієї країни має вирушити іще десь до 10 тисяч американських солдатів. Свого часу СРСР відправляв до Афганістану солдатів десятками тисяч, але для нього все завершилося катастрофічною військовою поразкою.

— Для американських політиків взагалі та для Обами, зокрема, дуже важливо розуміти, що відправка більшої кількості солдатів до Афганістану — це не розв’язання проблеми загалом, — застеріг він в інтерв’ю Financial Times. — Ми ризикуємо повторити помилку, скоєну Радянським Союзом. Наша стратегія — зав’язнути якомога глибше.

Він додав, що, коли до Афганістану вторгався СРСР, він вважав, що може покладатися на співпрацю з боку комуністичної афганської еліти.

— Ми в жодному разі не повинні переоцінювати популярність демократичної афганської еліти, оскільки ми ризикуємо тим, що через нашу військову присутність населення Афганістану поступово повністю обернеться проти нас.

За його словами, афганське суспільство дуже консервативно та жорстко чинить опір різким змінам.

Бжезінського нерідко вважають скандалістом через наполегливу критику Росії, а також за те, що він закликає припинити «підпорядковувати політику США на Близькому Сході інтересам Ізраїлю». Сам він говорить, що, хоча й підтримує Обаму, не став вступати до його передвиборчого штабу, аби у період передвиборчої кампанії його не могли змусити замовкнути чи транслювати чужі йому думки.

— Я розумію, що під час передвиборчої кампанії не можна сваритися з великими та високомотивованими угрупованнями.

Проте після особистої розмови Обама неабияк вразив 80-річного ветерана урядів Джонсона й Картера, колишнього професора Гарвардського та Колумбійського університетів. З усіх кандидатів у президенти з 1960 року, говорить він, найбільше враження на нього справили Обама та Джон Кеннеді — обидва вони, як він виразився, «відчувають музику часу». Втім, за його словами, Обамі сьогодні складніше чітко визначити свою зовнішню політику, ніж свого часу Кеннеді.

— Ми переживаємо дуже небезпечний період часу з непередбачуваними наслідками, — сказав він про непорозуміння між Іраном, Ізраїлем і США. — Ці три країни танцюють танок смерті — танок нерозуміння, розладу та страху.

— Хтось може сказати, яка перспектива буде більш руйнівною для ролі Америки в світі, ніж якщо нам доведеться одночасно воювати в Іраку, Афганістані, Пакистані та Ірані? Це й є найголовніша зовнішньополітична дилема нинішніх виборів. Війна на чотири фронти затягне нас на багато років. І це буде кінець першості Америки.

Деніел ДОМБІ The Financial Times, Велика Британія, 21 липня 2008, переклад ІноСмі.Ru
Газета: