Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ярославська політтехнологія Кремля

Семен НОВОПРУДСЬКИЙ: «До виборів не допускатимуть нікого, хто має хоч якісь шанси перемогти кандидатів від влади»
9 липня, 2013 - 12:47
1 КВІТНЯ 2012 РОКУ. ЄВГЕН УРЛАШОВ ГОЛОСУЄ НА ВИБОРАХ МЕРА ЯРОСЛАВЛЯ / ФОТО РЕЙТЕР

У Ярославській області наростає політичний скандал. Опозиційного мера Ярославля Євгенія Урлашова підозрюють в отриманні від бізнесмена хабара в розмірі 45 млн рублів. Разом з Урлашовим затримали трьох помічників. Свою провину вони визнали й назвали мера ініціатором поборів. А от градоначальник усі звинувачення заперечує й каже: «Не здивований, що зараз це сталося».

Особливість цієї історії ось у чому: кілька тижнів тому Урлашов заявив, що збирається очолити список «Громадянської платформи» Михайла Прохорова на виборах до Обласної думи, що мають відбутися 8 вересня. Крім того, Урлашов оголосив і про свої подальші амбіції — намір балотуватися в губернатори Ярославської області. Зважаючи на явні антиурядові настрої ярославців і симпатію до градоначальника-опозиціонера, у нього були б усі шанси на перемогу.

Нагадаємо, що Євгеній Урлашов очолив Ярославль у квітні 2012 року, в результаті впевненої перемоги над прокремлівським кандидатом Яковом Якушевим. Про це «День» писав у матеріалі «Урок Ярославля для української опозиції» (див. «День» № 63 за 10 квітня 2012 року).

У самих ярославців доказова база слідства через брак інформації поки що викликає сумніви. Минулої п’ятниці Ленінський районний суд Ярославля виніс постанову за якою Урлашов пробуде під арештом до 2 вересня. Ось що із цього приводу написав у себе на Facebook бізнесмен Михайло Прохоров: «Хоч би в чому влада підозрювала Євгенія Урлашова, він — не терорист і не перебуває у федеральному розшуку. Абсолютно очевидно, що нічні «маски-шоу» з витягуванням людини з машини влаштовані з єдиною метою: залякати особисто Євгенія (якого, нагадаю, місцеві єдинороси ще недавно прохали вести їх на вибори), а також усіх самостійних політиків і просто активних громадян Росії». За мера також вступилися й деякі представники російської опозиції. Утім сам Урлашов, ніби передчуваючи такий розклад, говорив перед своїм затриманням: «Мене попереджали, що мене прибиратимуть у будь-який спосіб».

Головний редактор радіостанції «Эхо Москвы — Ярославль» Людмила ШАБУЄВА сказала «Дню», що інформації про затримання мера недостатньо. «Ярославль трясе й лихоманить. Ця тема зараз у всіх на вустах, усі постійно лише про це й говорять...» — зазначила Шабуєва. Проте вона поки не вважає, що арешт Урлашова виглядає, як політичне замовлення: «А що, опозиційний мер не може брати хабарів? Або: ті, хто не любить «Єдину Росію», не беруть хабарів? Ми цього не знаємо. Проте чутки, що мер Ярославля бере хабарі — ходили, але поки немає доказів. Якщо їх не буде, отже, це політика».

А от відомий опозиціонер, адвокат Олексій Навальний, над яким також завис дамоклів меч ув’язнення, називає випадок з Урлашовим «фабрикацією з ймовірністю 99%». «Якщо Урлашов не здасться й опиратиметься, то йому впаяють умовний або реальний термін, назавжди заборонивши брати участь у виборах. Почитайте уважно цю чудову підбірку: аналізується доля 50 мерів, які були обрані, перемігши «єдиноросів» у жорсткому конфлікті за голоси громадян. Висновок однозначний: з тих, хто обрався мером проти волі ЄР, ув’язнено й відсторонено 90%», — написав Навальний у своєму блозі.

Ситуацію з арештом градоначальника Ярославля «Дню» прокоментував незалежний журналіст Семен НОВОПРУДСЬКИЙ, Москва:

— Зі сторони затримання Урлашова дуже неправдоподібне й виглядає, як політичне замовлення. На це є кілька причин. По-перше, досі, всі 2000-ті роки, російська влада всіма можливими силами намагалася усунути від влади тих, що зрідка потрапляв туди на муніципальному рівні представників опозиційних партій. На виборах мера був кандидат від «Єдиної Росії», але переміг кандидат від «Громадянської платформи» Михайла Прохорова.

Ще за тиждень до спецоперації він у кількох інтерв’ю казав, що його спробують усунути в будь-який спосіб. Два тижні тому він сказав, що братиме участь у виборах до Ярославської обласної думи (а він і «Громадянська платформа» в Ярославлі популярніші, ніж «Єдина Росія»). Крім того, він сказав, що балотуватиметься в губернатори. Щойно після цього відбувається затримання — одразу виникає думка, що це політичне замовлення. Вибори до обласних зборів мають відбутися 8 вересня, а в п’ятницю його арешт продовжили до початку вересня. Певна річ, це все зроблено для того, щоб він не брав участі у виборах. Якщо проти нього були якісь підозри — чому це не можна було зробити до його політичних заяв? Абсолютно незрозуміло. Усе це виглядає, як спроба не допустити його до виборів. Це все дуже схоже на те, як завжди чинить російська влада. Це абсолютно банальне політичне замовлення.

Регулярно до Європейського суду з прав людини надходять позови з Росії, частіше від людей, які вже відсиділи й говорять про те, що в Росії активно використовуються тортури. Знову ж таки, прямих доказів того, що їх катували або на них тиснули, — немає. Але тиск на них — цілком ймовірний. Навіть якщо й уявити, що ця справа не сфабрикована й що це хабар і здирництво, — той факт, що людину за таке порушення беруть за допомогою спецоперації... це не мер Махачкали Саїд Аміров, який пережив безліч замахів і мав міні-армію. Урлашов ніякої особливої охорони не мав і нікуди тікати не збирався. Крім того, цілком можливо, що в результаті операції зі слідством ці люди чудово розуміють, що в Росії буває людям, які потрапляють під коток.

У будь-якому разі, так, як усе це обставлено, у людей, які знають політичну ситуацію в Росії, виникнуть великі підозри, що тут йдеться не про те, щоб покарати мера-хабарника, а про те, щоб усунути реально популярного в регіоні конкурента влади.

І таким чином поховати його шанси на вересневих виборах до місцевої думи. А чи допоможе це насправді правлячій партії, яка втрачає авторитет у цій області?

— Дуже цікаву заяву із цього приводу зробив прес-секретар ярославського регіонального відділення «Єдиної Росії» Костянтин Волков. Він відкритим текстом сказав, що затримання Урлашова завдає шкоди «ЄР». Ця заява вкрай смілива для прес-секретаря. Не відомо, висловив він свою точку зору чи партії. «Єдина Росія» у Ярославській області на виборах до Держдуми показала найнижчий результат у грудні 2011 року серед усіх російських регіонів — 29,4%. Відтоді популярність «Єдиної Росії» тут явно не збільшилася, судячи з того, як сама «ЄР» відреагувала на це. Ми не знаємо, що буде, але я переконаний, що Урлашов, який виграв вибори в квітні 2012 року (коли Медведєв не був президентом, а Путін іще не став), був би зараз не допущений до виборів. Ситуація в російській політиці змінилася таким чином, що тепер до виборів не допускатимуть нікого, хто має хоч якісь шанси перемогти кандидатів від влади.

Ігор САМОКИШ, «День»
Газета: