Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Провокація» Навального

Не важливо, за що або проти чого виступили демонстранти, важливо, що виросло покоління, яке вимагає змін
28 березня, 2017 - 10:02
ФОТО РЕЙТЕР

Сьогодні Олексій Навальний може почуватися переможцем. Лише в центрі Москви організований за його закликом несанкціонований мітинг протесту проти корупції в російських органах влади під гаслом «Він нам не Дімон», навіть за явно заниженими оцінками поліції, зібрав не менше 8 тис. осіб. За оцінками ж незалежних спостерігачів, у мітингу в центрі Москви взяли участь як мінімум 20 тис. осіб. Із часів Болотної площі таких масових опозиційних акцій у Москві ще не було. І це незважаючи на заклики МВС до людей не виходити на вулиці, незважаючи на те, що в Кремлі взагалі назвали заклик Навального «провокацією».

До речі, Навальний стверджує, що вважає акцію протесту узгодженою, оскільки московська мерія так і не запропонувала йому альтернативного варіанту щодо місця проведення мітингу, відмовивши дозволити його на 1-й Тверській-Ямській і Тверській вулицях. Після чого лідер опозиції запропонував своїм прихильникам влаштувати за вказаним маршрутом «протестну прогулянку». А в регіонах як на санкціоновані, так і на недозволені акції на підтримку боротьби з корупцією вийшли десятки тисяч осіб. Усього, за оцінкою Навального, в мітингах і демонстраціях проти корупції повинні були брати участь близько 100 міст Росії.

Людей не налякала можливість повторення жорсткого сценарію зачистки демонстрації 6 травня 2012 року. У Москві було затримано понад 860 осіб, враховуючи самого Навального і співробітників його Фонду з боротьби з корупцією, а також не менше трьох десятків неповнолітніх. Серед останніх виявився і британський підданий Грегорі Хілл, який навчається у приватній школі у Москві, причому поліцейські його ще й неабияк побили. Отже, справа пахне міжнародним скандалом. На Навального оформили протокол за частиною 1 статті 20.2.2 КоАП (організація масового одночасного перебування громадян), що передбачає до 15 діб арешту, і залишили політика у відділенні поліції на ніч, до суду. При цьому кількох активістів затримали ще за годину до початку мітингу.


ФОТО РЕЙТЕР

У Владивостоку, Південно-Сахалінську, Хабаровську, Катеринбурзі і деяких інших містах теж пройшли мітинги проти корупції. Лише в Петербурзі зібралося до 15 тис. осіб. У регіонах теж були затримання. Проте поліція діяла відносно м’яко, жорстоких сутичок вдалось уникнути, і затриманим поки що загрожують головним чином адміністративні протоколи за частиною 5 статті 20.2 КоАП (порушення порядку проведення публічних заходів), а не кримінальні справи. Хоча першу кримінальну справу за фактом замаху на життя поліцейського вже порушили. За версією влади, 33-річному правоохоронцю невідомі особи завдали декілька ударів невстановленим предметом по голові, і він перебуває в лікарні у важкому стані. Цілком можливо, що ми справді маємо справу з вилазкою екстремістів-провокаторів, які намагаються викликати репресії влади для радикалізації протестів. До їх числа міг належати й невідомий, який розпилював на Пушкінській «газ подразливої дії», хоча в даному випадку може йтися і про поліцейського агента.

Проте здебільшого протести пройшли мирно. Але сам факт, що влада допустила такий численний опозиційний мітинг на Тверській вулиці і Пушкінській площі, — багато в чому знакова подія. Адже за бажання поліцейські могли жорстко блокувати район проведення мітингу і почати масові затримання ще дорогою до місця збору. Таку тактику, доречно зауважити, давно вже практикують білоруські правоохоронці. Але Путіну наразі найменше хочеться бути схожим на Лукашенка і лякати майбутніх своїх виборців. І, хоча ще зранку у неділю поліцейські підігнали автозаки до станцій метро «Білоруська», «Маяковська» і «Тверська», а також на Манежну площу, проведення мітингу вони допустили.

Очевидно, в Кремлі вирішили, що треба дати можливість випустити пару накопичених протестних настроїв. Швидше за все, важливу роль відіграло те, що головною мішенню акцій протесту став не Вован, а Дімон, не президент Путін, а прем’єр Медведєв. Дмитро Анатолійович давно вже і небезуспішно відіграє роль громовідводу, покликаного відвести критику від старшого товариша. Адже мітинг був спровокований розслідуванням фонду Навального про таємні багатомільярдні активи російського прем’єра. І сам Медведєв у день мітингу породив історичну фразу: «Ну, шахраїв-то у нас вистачає, це ми розуміємо».


ФОТО РЕЙТЕР

Поза сумнівом, протести його не лякають, і він вважає своє становище у прем’єрському кріслі міцним. Як мені вже неодноразово доводилося писати, Путін ніколи не зніме Медведєва з цієї посади, просто через страх палацового перевороту. Теоретично можна припустити, що в разі початку справжньої народної революції Дімона спробують прибрати, щоб врятувати Вована, але тоді вже точно буде пізно. Поки ж Путін у жодному разі не піде на його відставку, тим більше, якщо вона буде спровокована протестними акціями опозиції. Демонструвати слабке місце Володимир Володимирович вважає неприпустимим. Ймовірно, в Кремлі сподіваються, що зараз, за рік до виборів, протести опозиції, навіть масові, не такі страшні. Нехай поки що пограються, все одно протест втратить шанс, а до виборів сил в опозиції вже не залишиться. Люди втомляться, побачивши, що в результаті протестів нічого не змінюється, і перестануть виходити на вулицю. Ну, а вибори пройдуть під повним контролем влади, яка порахує голоси належним чином. Проте разом із подібним милостивим сценарієм існує й інший, непередбачуваний. Протести наростатимуть, особливо якщо економічний стан погіршуватиметься, і тоді вже влада опиниться перед серйозною проблемою: або жорстко придушували протести, не рахуючи жертв, або йти на якісь компроміси, не уявляючи, куди це може у результаті завести.

Але, в будь-якому разі, сьогодні Навальний продемонстрував свою силу. Він — єдиний політик у Росії, здатний вивести на вулиці міст десятки і сотні тисяч людей. Звісно, далеко не всім подобається імперський націоналізм Олексія Анатолійовича, його позиція щодо Криму і відвертий популізм з елементами ксенофобії (і це обґрунтовано). Але іншого опонента Путіна, порівнянного з Навальним за впливом і популярністю, сьогодні немає. І Кремль змушений буде з ним рахуватися, що загрожує Олексію Навальному повторенням трагічної долі Бориса Нємцова.

ДО РЕЧІ

Держдепартамент США засудив масові затримання учасників акцій протесту в Росії, повідомляє CNN. Офіційний представник американського зовнішньополітичного відомства Марк Тонер назвав те, що сталося, образою демократичних цінностей.  «Сполучені Штати рішуче засуджують арешт сотень мирних демонстрантів по всій Росії в неділю. Затримання мирних демонстрантів, правозахисників і журналістів є образою основних демократичних цінностей, — йдеться в заяві. — Ми із тривогою дізналися про арешт опозиціонера Олексія Навального після його прибуття на демонстрацію, а також про поліцейські рейди в організації по боротьбі з корупцією, яку він очолює».  «США відстежуватимуть цю ситуацію, і ми закликаємо владу Росії негайно звільнити всіх мирних демонстрантів», — наголосив Тонер.

Європейський Союз закликав владу Росії негайно звільнити всіх затриманих учасників антикорупційних акцій протесту 26 березня. У заяві на сайті представництва ЄС у Росії йдеться, що поліцейські завадили реалізації основних свобод, закріплених у російській конституції, — свободи слова і мирних зборів. Євросоюз закликав російську владу повністю дотримуватися міжнародних зобов’язань, зокрема перед Радою Європи і Організацією з безпеки і співпраці в Європі, відстоювати права людини і негайно звільнити мирних демонстрантів, яких було затримано, наголошується в заяві.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва
Газета: