Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

45 – «Натхненних Кобзарем»

У Львові триває виставка відомого фотохудожника, автора «Дня» Йосипа Марухняка
16 березня, 2016 - 16:52
ЗАСЛУЖЕНИЙ ДIЯЧ МИСТЕЦТВ, СКУЛЬПТОР МИКОЛА ПОСIКIРА / ФОТО ЙОСИПА МАРУХНЯКА

У Палаці мистецтв триває виставка відомого львівського фотохудожника, автора «Дня» Йосипа Марухняка «Натхненні Кобзарем», присвячена 202-й річниці від дня народження і 155-м роковинам смерті Тараса Григоровича Шевченка. На фотовиставці представлено сорок п’ять світлин, які ілюструють Шевченкіану львівських митців: художників, скульпторів, акторів, а також науковців, колекціонерів та різних людей, які звертаються до невмирущого образу Кобзаря.

«Чому я звернувся до цієї теми? Щоб показати погляд на Шевченка через творців — художників, акторів, як вони трактують постать Шевченка або йдуть за його мотивами, відкриваючи для себе нові явища, — пояснює фотохудожник. — Друга тема, яка тут представлена — це музеї Шевченка: у Львові й на його батьківщині — Черкащині. Мало хто знає, що у Львові є Народний музей Тараса Шевченка, і це — велике культурне вогнище, яке дуже багато робить для популяризації Великого Кобзаря. Ну, і, звичайно, представлені місця, пов’язані з народженням Шевченка на Черкащині та його вічним спочинком у Каневі...»

Це вже п’ята виставка Йосипа Марухняка, присвячена Шевченковій темі. На новій фотовиставці представлені світлини, які жодним чином не повторюються, і цієї фотомистецької Шевченкіани ще так багато і в пам’яті фотомитця, і в пам’яті його комп’ютера, що потягне ще не на один показ.

«Наша Львівська обласна організація Національної спілки фотохудожників України є тим чинником, на який рівняються побратими з інших областей. Ми йдемо в числі передових, наші автори постійно займають призові місця на міжнародних салонах, і серед них є ім’я Йосипа Марухняка», — говорить інший відомий львівський фотохудожник, лауреат Шевченківської премії Василь Пилип’юк.

«Ви назвали свою виставку «Натхненні Кобзарем», а я ходив, дивився і ще доповнив би: натхненні, і ведені, і спасенні, — звернувся до автора народний артист України, актор Львівського драматичного театру ім. Марії Заньковецької Григорій Шумейко. — Серед цих численних праць тут є кілька абсолютно неповторних фотографій: от дівчинка доторкнулася до зображення Тараса Шевченка. «Доторкнутись до Шевченка» називає автор. І отой доторк — це сила, це любов, це спасіння для кожного з нас... Он там — фотографії, де юнаки сидять у садибі Шевченка за столом, і в тому теж — велика сила і велика перемога, і велике майбутнє України...»

Виставка у львівському Палаці мистецтв триватиме до 20 квітня 2016 року.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів
Газета: 
Рубрика: