Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

900-кілограмова «солодка гора»

21 листопада, 2001 - 00:00

Днями в палаці культури ім. Корольова було організовано вже традиційне свято — фестиваль «Солодка гора», головним героєм якого став 900-кілограмовий торт (нагадаю, що у 1999 році до цього дня було приготовлено торт вагою 550 кілограмів, у 2000-му — 650). Цей торт — зменшена копія гори Говардхан, яка знаходиться в Індії, тому на ньому поварами-професіоналами було відтворено справжні природні пейзажі: озера, водоспади, будівлі…

За переказами, 5000 років тому жителі містечка Вріндван, щоб встановити єдинобожжя, відмінили жертви напівбожеству Індрі і принесли свої дари (різні види рису, овочів, солодощів) до цієї гори. Розгніваний Індра послав дуже сильний дощ на селище, проте Крішна підняв гору Говардхан і тримав її сім днів на мізинці лівої руки, а люди ховались під нею як під парасолькою. Саме після цієї події з’явився звичай подібного святкування з випіканням торту.

Відмінність такого торту від традиційних солодощів у тому, що готують його виключно з лакто-вегетаріанських продуктів без єдиного яйця. Наприкінці програми торт могли покуштувати всі бажаючі. Свято носило більше пізнавальний характер, пропагуючи здоровий спосіб життя. В холі розмістились вегетаріанське кафе і виставка кулінарних книг. Приготування деяких блюд відбувалося на очах відвідувачів і тут же можна було отримати практичні навички кулінарного мистецтва. (Для багатьох з нас кількість блюд з молока в кращому випадку закінчується на 20-ти, проте, виявляється, їх може бути близько 160.)

Свято відбулося в рамках програми «Харе Крішна — Їжа для життя», яка проводиться, починаючи з 1972 року.

Леся ШАПОВАЛ, «День»
Газета: 
Рубрика: