Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Антична... каша

23 квітня, 2008 - 00:00

Згадаймо кілька старовинних рецептів наших прабабусь

Гречка рідко надихає нас на кулінарні подвиги — дуже вона нам здається звичайною. Багато хто згадує про неї лише в піст або коли хворіє, а могли б із її допомогою відчути себе справжніми гурманами.

Про корисність гречаної крупи — окрема розмова: вуглеводів у ній менше, ніж у будь-якої крупи, вітамінів В1, В2, В6, РР і Р, кальцію, фтору, йоду, солі, не кажучи про залізо, — більше, ніж скрізь. Гречка зміцнює капіляри й виводить токсини з печінки, покращує травлення і знижує холестерин... Від неї навіть можна схуднути. Якщо знати, як її готувати, — так, щоб не набридала, і хотілося ще, пишуть izvestia.ru. Її називали грецькою пшеницею, і до нас гречка потрапила з Греції, а в Європі про неї забули...

Здавалося б, як просто: взяв крупу, залив кип’ятком, посолив, поставив під кришкою на маленький вогонь — і за 20 хвилин каша готова. Вона буде їстівною і не гидкою, проте вічної любові до продукту не вселить. Але, заливши крупу водою перед сном, а зранку зваривши і потримавши в теплі, ви отримаєте іншу кашу. А посмаживши до каші цибулю, попросіть добавки. Цибулю можна смажити на соняшниковій олії. Та деякі люблять гречку з вершковим, оливковим, або навіть зі шкварками. Для повноти щастя можна потерти в кашу сир і накришити траву — тархун, зелену цибулю, кріп.

Наприклад, за рецептом зі старовинної кулінарної книги Олени Молоховець три години займе приготування гречки на парі. Зате така каша стане червоною, а зернятка будуть кожне саме по собі. Або ще один рецепт, дістаний із книги «Домашній дешевий стіл», упорядкованій Є. та Л. Міхаеліс 1882 р.: гречка з цибулею та грибами. Щоб її приготувати, треба «7-8 цибулин, порізаних, підсмажених у 3 ложках соняшникової та іншої олії, змішати з 1 склянкою гречаної каші й 1 склянкою відварених і дрібно покришених сушених грибів». Автори радили використовувати таку кашу як начинку для пирога, однак вона й сама по собі — свято смаку.

Газета: 
Рубрика: