Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Археологічний бум

7 березня, 2007 - 00:00

Між містами Козані та Флоріна (північ Греції) знайдені залишки доісторичного поселення, яке існувало тут приблизно за шість тисяч років до нашої ери. Розкопки в цих місцях ведуться з 2003 року, але тільки зараз археологи починають розуміти справжні розміри роботи, яка на них чекає, повідомляють РІА «Новости». Йдеться про декілька невеликих доісторичних сіл, велика частина яких ще поки прихована під землею. Тут знайдені кам’яні знаряддя праці, закам’янілі залишки сочевиці, яку обробляли древні селяни, а також понад 50 глиняних фігурок.

В афінському районі Меніді ведуться розкопки античного театру. Вчені передбачають, що їм вдалося знайти місто Ахарни, яке існувало тут у давнину. Крім того, минулого тижня було оголошено про ще частину археологічних цінностей. Так, у Діоні, священному місті древньої Македонії, була знайдена масивна статуя Гери. Неподалік від міста Кавала археологи знайшли колісницю другого століття нашої ери з рельєфними зображеннями подвигів Геракла, яка практично повністю збереглася, а разом із колісницею — поховані рештки чотирьох коней.

До цього ж періоду відноситься голова статуї, знайдена на розкопках міста римської епохи Калліндія неподалік від Салоніків. Найвірогідніше, йдеться про копії знаменитої статуї античного героя Мелеагра, виконаної великим скульптором давнини Скопасом. Оригінал статуї не дійшов до наших днів, однак знайдена першокласна римська копія, нарівні з іншими копіями уже відомими археологам, допоможе фахівцям скласти краще уявлення про те, яким був оригінал.

Газета: 
Рубрика: